Telematica: wondertool of Big Brother?
maandag 29 mei 2017
Ongevallen vermijden, zuiniger rijden, onderhoudsintervallen opvolgen: het zijn enkele in het oog springende voordelen die telematica uw vloot oplevert. Tegelijk koesteren heel wat bestuurders argwaan tegen een werkgever die continu meekijkt achter het stuur. Athlon neemt nog voor de zomer de proef op de som in een pilootproject rond telematica.
Telematica is de combinatie van telecommunicatie en informatica. Het principe is simpel: een apparaatje in de wagen verzamelt een aantal gegevens en vertaalt die in nuttige informatie voor de bestuurder en vlootbeheerder: de afgelegde kilometers, het brandstofverbruik, het rijgedrag, de locatie van het voertuig. De technologie laat bedrijven toe om de veiligheid, het brandstofverbruik, de exploitatiekosten en de staat van hun vloot te verbeteren.
Betaalbaar
Veel vracht- en bestelwagens zijn er al langer mee uitgerust, maar bedrijven sluiten nu ook steeds meer personenauto’s aan op een telematicasysteem. Daar zijn verschillende redenen voor: de gps-technologie is sterk geëvolueerd, 4G-netwerken hebben een grotere capaciteit om data door te sturen, voor mobiele datacommunicatie gelden lagere tarieven, social responsibility en de CO2-voetafdruk winnen aan belang ... Telematicaoplossingen worden daardoor performanter en betaalbaarder en komen alsmaar meer binnen handbereik van bedrijven.
Ook Athlon verkent de mogelijkheden van telematica en rust nog dit voorjaar driehonderd voertuigen van klanten en medewerkers uit met deze technologie. Athlon gaat daarvoor in zee met TomTom Telematics, Europees marktleider met 700.000 aangesloten voertuigen. Davina Hollants van Athlon: “In dat proefproject houden we gedurende zes maanden de voor- en nadelen van telematica tegen het licht: Hoe kan telematica bestuurders helpen om veiliger te rijden? En vergemakkelijkt telematica de vlootopvolging voor fleetmanagers effectief? Afhankelijk van de resultaten van de pilot, bekijken we hoe we er nadien verder mee aan de slag gaan.
Wat met privacy?
En de privacy dan? De privacywetgeving schrijft voor dat bestuurders hun toestemming moeten geven om telematica in hun voertuig te laten installeren. Bovendien moeten ze te allen tijde weten wanneer de telematica in hun wagen actief is en de mogelijkheid hebben om de informatie niet zichtbaar te maken voor de werkgever wanneer ze de wagen voor privédoeleinden gebruiken. Davina Hollants: “De privacy van de bestuurders is voor Athlon heel belangrijk. Het verzamelen, bewaren en beschermen van de gegevens krijgt dan ook de hoogste prioriteit.”
4 grote voordelen van telematica
1. Rijgedrag
Verwacht wordt dat tegen 2020 ongeveer 90 procent van de wagens uitgerust zal zijn met ingebedde connectiviteit. En met de komst van zelfrijdende auto’s dienen zich nieuwe toepassingsmogelijkheden aan voor telematica. Maar de zelfrijdende, geconnecteerde auto is nog lang niet ingeburgerd en de bestuurder zit nog altijd aan het stuur van zijn wagen. Net daar kan telematica het verschil maken: door de chauffeur te wijzen op bepaald rijgedrag zoals optrekken en verbruik wordt hij aangemoedigd om zich veiliger en bewuster in het verkeer te begeven.
2. Kostenbesparing
Door het aangepaste rijgedrag is er ook een positief effect op de kosten: brandstofverbruik, onderhoud en slijtage van banden, schadekosten ...
3. Proactieve diensten verbeteren
Ook de technische monitoring is een handige tool om het wagenpark in topconditie te houden: via de tool worden waarschuwingen over de status van de motorstoringslamp, de batterijspanning en de aanwezige foutcodes doorgegeven. Door meteen in te grijpen, worden vaak ernstigere technische pannes voorkomen. Er kan ook sneller gereageerd worden bij pannes of ongevallen.
4. Rapportering
Dankzij de continue monitoring is de klant altijd op de hoogte van het gebruik en de staat van het wagenpark: hij kent de correcte kilometerstanden, de juiste verbruikscijfers enzovoort. Die informatie laat ook Athlon toe om de leasingcontracten van nabij op te volgen en zo hoge kosten aan het einde van het contract te vermijden.
Vragen? Feedback? Spreek gerust uw contactpersoon bij Athlon aan!
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in