To diesel or not to diesel? Doe de test!

  vrijdag 19 januari 2018

  95% van de bedrijfswagens in ons land rijdt op diesel. Hoewel dieselwagens nog altijd het meest verkocht worden, zijn ze pas vanaf 30.000 km per jaar de slimste keuze. Bovendien zijn er genoeg alternatieven. Welke aandrijving is voor u de beste keuze? Vergelijk de voor- en nadelen.

  Hoe pak je verborgen energieverslinders in je bedrijfswagens aan?

  Diesel

  Koning diesel zit nog altijd stevig op zijn troon. De reden? Zijn aantrekkelijke prijs aan de pomp en zijn lage verbruik. Maar is hij daarom de voordeligste keuze? Uw kilometerteller zet u op weg naar het antwoord.

  Voor u?
  Ga alleen voor een diesel als u geregeld lange ritten buiten de stad maakt. Of meer dan 30.000 kilometer per jaar rijdt.

  Voordelen

  • Laag verbruik. Tenminste als u met een constante snelheid en een laag toerental rijdt. Dan ver-bruikt u tot 15 procent minder dan met een soortgelijke benzinemotor. En haalt u meer kilometers uit uw volle tank.
  • Lagere prijs per liter dan benzine. Maar de jongste jaren bedraagt het verschil nog amper 15 tot 20 eurocent per liter, en tegen 2018 kosten diesel en benzine zelfs even veel.
  • Lagere CO2-uitstoot dan benzine dankzij de zuinigere motor. Daarom is een bedrijfswagen op diesel fiscaal voordeliger dan één op benzine (hogere aftrekbaarheid, lager voordeel van alle aard, lagere CO2-bijdrage).

  Nadelen

  • Hoge prijs. Dieselwagens vragen een hogere investeringskost én u betaalt meer voor onderhoud.
  • Milieuonvriendelijk. Ja. Een dieselmotor krijgt een goed CO2-rapport maar voor andere schadelijke uitlaatgassen scoort hij pover. Voor fijn stof, bijvoorbeeld. En ondertussen verstrengt de milieuwetgeving almaar. Het gevolg? Een milieuconforme dieselmotor heeft steeds meer hoogtechnologische snufjes nodig maar die doen de prijs oplopen. Dat is meteen ook de reden waarom u van sommige kleinere modellen geen dieselversie meer vindt.
  • Ongeschikt voor korte afstanden. Op de autosnelweg bereikt een dieselmotor al na tien minuten zijn ideale werkingstemperatuur. Maar in de stad duurt het dubbel zo lang. En die korte ritjes zijn een nachtmerrie voor onderdelen zoals de roetfilter.

  Benzine

  De benzinemotor maakt vooral bij kleine wagens een comeback. Ook bij leasingfirma’s. Hoe dat komt? Fabrikanten verkleinden de cilinderhoud en maken gretig gebruik van de turbo. Zo verlagen ze het verbruik én houden ze het vermogen op peil.

  Voor u?
  Kies een wagen op benzine als u vooral korte trajecten aflegt. En als u per jaar niet meer dan 25.000 kilo-meter op de teller zet.

  Voordelen

  • Lage aankoopprijs. U betaalt minder voor een benzinewagen dan voor andere motortypes. Betaalt u dat terug aan de pomp? Voor een stuk wel. Maar door de gelijkschakeling van de accijnzen zal het verschil met diesel de volgende jaren wegsmelten.
  • Milieuvriendelijker. Een benzinewagen stoot minder schadelijke gassen uit. Dus heeft hij minder technologische hoogstandjes nodig om de milieunormen te halen. Bovendien is hij een stuk stiller dan een diesel.
  • Geschikt voor korte afstanden. Want hij is sneller op bedrijfstemperatuur dan een diesel.

  Nadelen

  • Hoog verbruik. Een benzinewagen slokt meer liters op dan een diesel.
  • Prijs? Benzine is (voorlopig) duurder. Maar niet lang meer, want de gelijkschakeling van de prijzen volgt al binnen twee jaar, dus nog tijdens de levenscyclus van uw volgende voertuig.
  • Hogere CO2-uitstoot. Daarom fiscaal (voorlopig) iets minder interessant dan een bedrijfswagen op diesel.

  Hybride

  Meer en meer modellen pakken uit met hybrideaandrijving. Die werkt zo: een klassieke verbrandingsmotor vormt een tandem met een elektromotor. Daardoor daalt het verbruik.

  Voor u?
  Een hybride is ideaal als u zich vaak in de stadsjungle of ander druk verkeer waagt. En veel kilometers per jaar aflegt. Alleen zo verdient u de investering terug.

  Voordelen

  • Laag verbruik en lage CO2-uitstoot. Dat maakt de hybride een fiscaal interessante bedrijfswagen.

  Nadelen

  • Hoge aanschafprijs. Hoe zuinig deze auto ook is, u moet al flink wat kilometers doen om de investering terug te verdienen.
  • Praktische zorgen. U verliest een groot stuk van uw kofferruimte aan de batterijen en de elektromotor. Die maken uw auto ook een stuk zwaarder. Hebt u een caravan of aanhangwagen? Weet dan dat de meeste hybrides daarvoor geen goedkeuring krijgen. Want de elektrische motor kan geen zware lasten trekken.

  Plug-inhybride

  Steeds meer fabrikanten zien de plug-inhybride als het beste van twee werelden. Die werkt net zoals de klassieke hybride hierboven. Maar de batterijen zijn herlaadbaar. Daardoor rijdt u tot tien keer langer op elektriciteit.

  Voor u?
  De plug-inhybride is geschikt als u vooral in de stad rijdt of in ander druk verkeer. Zorg er dan wel voor dat u de wagen dikwijls en gemakkelijk kunt herladen – bijvoorbeeld thuis of op het werk. Alleen dan haalt u alle voordelen uit deze aandrijving.

  Voordelen

  • Zeer laag verbruik. Op korte trajecten zelfs tot nul! Fiscaal is deze auto dan ook een buitenkans.
  • Hoge betrouwbaarheid. Hij doet niet onder voor de gewone hybride.

  Nadelen

  • Hoge aanschafprijs. De plug-inhybride is nog een stuk duurder dan de traditionele hybride.
  • Beperkte elektrische autonomie. Woont u meer dan 50 kilometer van uw werk? Dan is de plug-inhybride niet de beste keuze. Want ondanks de herlaadbare batterij rijdt u meestal maar tot 20 tot 30 km elektrisch. Daarna valt u terug op uw verbrandingsmotor. Is dat die extra investering wel waard?
  • Regelmatig herladen. Het gemakkelijkst herlaadt u natuurlijk bij u thuis. Maar kan dat wel? Uw elektrische installatie moet daarvoor worden geplaatst en gecontroleerd. Uitdagingen waar we met het Athlon E-lease-programma perfect een antwoord op kunnen bieden.
  • Praktische zorgen. U verliest heel wat van uw kofferruimte aan de batterijen. De auto is ook een stuk zwaarder.

  Elektrisch

  Elektrische auto’s zijn nog altijd eerder uitzonderlijk op onze wegen. Niet verwonderlijk, want laden duurt lang en de ritten blijven kort. Bovendien hebt u extra infrastructuur nodig – thuis én op het werk. En bent u bijvoorbeeld op zoek naar een wat grotere elektrische gezinswagen? Dan merkt u snel dat er nog gaten in het aanbod zitten.

  Voor u?
  Zet in op een elektrische auto als u de energierevolutie wilt trekken. Zorg dan wel dat u niet vaak ritten van meer dan 120 kilometer maakt. En dat u thuis en op het werk gemakkelijk kunt laden.

  Voordelen

  • Rijcomfort. Met uw elektrische wagen glijdt u geruisloos door het landschap, terwijl u nu en dan zachtjes aan uw stuur draait. Versnellingen zijn er niet – u trekt vanaf de eerste meter maximaal op. Een elektrische auto draait bovendien in een vingerknip warm.
  • Milieuvriendelijk. Er is geen rechtstreekse uitstoot. Dat maakt de elektrische auto fiscaal interessant als bedrijfswagen. Vraag naar de totaalformule van Athlon E-Lease.

  Nadelen

  • Hoge aanschafprijs. Niet alleen van de auto, maar ook van de laadinfrastructuur. Verdient u dat terug aan de pomp? Ja, maar de kloof tussen elektriciteit en benzine of diesel is het laatste jaar kleiner geworden.
  • Beperkte autonomie. Ook al zit die in stijgende lijn, het blijft een rem op uw mobiliteit. Want u kunt niet terugvallen op een verbrandingsmotor.
  • Praktische zorgen. Onder druk zoeken naar een schaars oplaadpunt? Geen prettig vooruitzicht. Hebt u er toch een gevonden? Dan hangt u er meteen voor een paar uur aan vast.

  CNG

  CNG staat voor Compressed Natural Gas: aardgas onder druk. Met een aantal aanpassingen rijdt een benzinemotor ook op CNG. Dat zit dan in een extra reservoir naast de benzinetank. Is het reservoir leeg? Dan rijdt de auto zonder problemen verder op benzine. In landen als Italië, Iran, Pakistan en Argentinië rijden er miljoenen auto’s op CNG. Maar op onze wegen komt u ze momenteel nauwelijks tegen.

  Voor u?
  Kies voor een auto op CNG als u liever niet overstapt naar een alternatieve motor en toch wilt besparen op brandstof. Check dan eerst of er in uw buurt een CNG-tankstation is.

  Voordelen

  • Milieuvriendelijk. CNG is de minst vervuilende fossiele brandstof. Lagere CO2 en minder fijn stof zorgen voor schonere lucht.
  • Voordelig. CNG is een stuk goedkoper dan diesel en benzine.

  Nadelen

  • Praktische zorgen. Het reservoir neemt veel plaats in. Het is voorlopig ook nog lang zoeken naar een CNG-tankstation. Al breidt het netwerk zich stilaan uit. Kijk maar eens op www.ngva.be.
  • Fiscaliteit. U hebt voorlopig geen recht op bijzondere fiscale voordelen als u een CNG-auto leaset.

  Wat voor chauffeur bent u en over welk budget beschikt u? Dat bepaalt of u beter af bent met een diesel- of benzinewagen dan wel met een hybride, elektrische of CNG-voertuig. Wilt u uw profiel kennen? Doe dan nu de test en kom te weten welke auto het best bij u past.

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf gratis in