Vertellen stekkerhybrides altijd een gunstig TCO-verhaal?
maandag 14 september 2020
In België krijgen PHEV’s (voor plug-in hybrid electric vehicles) een flink fiscaal duwtje in de rug dankzij een aftrekbaarheid van wel 100% - voor zover ze maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten en een voldoende grote batterij aan boord hebben. Betekent dat dan dat ze steeds een interessante Total Cost of Ownership kunnen voorleggen in vergelijking met diesel- en benzinemodellen?
Het antwoord hangt af van diverse zaken. Niet alleen de fiscale aftrekbaarheid, maar ook het verschil in aankoopprijs tussen plug-in hybride en de diesel- of benzineversie speelt een grote rol. Minstens even belangrijk is het gebruiksprofiel van de bestuurder. Hoe groter het aantal elektrische kilometers, hoe gunstiger de slotsom. Idealiter bedraagt de ratio elektrisch-brandstof ongeveer 70%-30%. Maar dat is nog niet alles.
“Het prijsverschil tussen de versie met conventionele motor – benzine of diesel – en de plug-in hybride is vaak aanzienlijk. Of je dat fiscaal recupereert door de hogere aftrekbaarheid, hangt af van het verschil in CO2-uitstoot”, verklaart Philippe Fouyn, Strategic Consulting Manager bij Athlon Belgium.
“Als je vertrekt van een diesel met een emissiewaarde van 100 g/km en de bijhorende fiscale aftrekbaarheid van 70%, dan mag het supplement in de aankoopprijs van de plug-in hybride niet te groot zijn. Neem je een auto met een CO2-uitstoot van 130 g/km en 55% aftrekbaarheid als vertrekpunt, dan liggen de kaarten al een stuk gunstiger voor de plug-in. Die is immers tussen 95 en 100% aftrekbaar”.
Wel wijst hij erop dat sommige constructeurs minder korting geven op het plug-in hybride model dan op de gewone versies. Het netto prijsverschil is in dat geval groter dan het bruto prijsverschil. Dat is nadelig voor de TCO van de plug-in hybride. Goed rekenen is dus de boodschap.
Kijk naar de TCO2
Of de balans gunstig is voor de PHEV hangt verder af van de mate waarin je elektrisch kunt rijden en van het aandeel snelwegkilometers. “Wie vaak lange ritten aflegt, heeft niet het geschikte profiel voor een plug-in hybride op benzine, maar zou wel een voordelige keuze kunnen hebben aan een PHEV op diesel. Iemand die op en af kan pendelen op elektriciteit en slechts 30% op brandstof rijdt, is de perfecte kandidaat. Thuis kunnen laden is dan ook cruciaal – net als een dagelijkse laaddiscipline”, zegt Philippe Fouyn.
“Als je batterij een actieradius heeft van 50 kilometer, mag je eigenlijk niet verder wonen dan 30 kilometer van je werk om een gunstig TCO-scenario te hebben. Als je ook op het werk kunt laden, dan mag je als gebruiker bij wijze van spreken 60 kilometer van kantoor wonen, zolang je maar consciëntieus thuis en op kantoor laadt”, voegt hij toe.
“Wie plug-in hybrides voor zijn vloot overweegt, start dan ook best met een bestuurderprofilering. Daarnaast is het een kwestie van goed te cijferen, waarbij je werkelijk alle elementen in rekening brengt, van de werkelijke brandstofkosten en de fiscale aftrekbaarheid tot en met de belasting op de verworpen uitgaven. Dat is wat we bij Athlon TCO2 noemen.”
Wie financieel de juiste keuze wil maken of sowieso een plug-in hybride wenst, maar wil weten wat de eventuele meerkost is onderaan de streep, moet dus veel verder kijken dan de leaseprijs.
Wenst u ook een simulatie van de TCO2 voor uw huidige en toekomstige auto’s? U vindt meer informatie over de consultingdiensten van Athlon via deze link.
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in