Waarom range anxiety niet meer bestaat

  donderdag 12 maart 2020

  De eerste elektrische wagens die op de markt kwamen, hadden slechts een beperkte autonomie. De vrees om halverwege de bestemming stil te vallen, schrok heel wat bestuurders af. We zetten voor u nog eens op een rijtje waarom die tijd intussen voltooid verleden tijd is.

  Waarom range anxiety niet meer bestaat

  Zowel de technologie als infrastructuur hebben op enkele jaren tijd enorme sprongen vooruit gemaakt. En de actieradius evolueerde mee. 

  Verder rijden met efficiëntere batterijen

  De meeste elektrische wagens zijn uitgerust met een lithium-ionbatterij. Die zijn het afgelopen decennium heel wat krachtiger geworden. De eerste modellen moesten het doen met een batterij van zo’n 24 kWh. Onder de populaire modellen van 2019 vinden we daarentegen batterijen van 75 kWh (Tesla Model 3 Long Range) en 95 kWh (Audi E-Tron Advanced 55 Quattro).

  Met de toegenomen efficiëntie stijgt ook de actieradius. Heel wat modellen halen intussen 400 kilometer op een volle batterij. Dat is ruim voldoende voor dagelijks gebruik; af en toe ’s nachts opladen volstaat.

  Zuiniger rijden = verder rijden

  Wie zuinig rijdt, rijdt verder. Dat geldt zowel voor auto’s met een verbrandingsmotor als voor elektrische auto’s. Door te rijden met een constante, lage snelheid, maximaliseert u de actieradius van uw elektrische auto. Het loont dus om de cruisecontrol aan te zetten. 

  Er komen ook steeds meer technologieën op de markt die zuinig elektrisch rijden kinderspel maken. Denk bijvoorbeeld aan rijden met één pedaal, zoals Nissan met de e-Pedal demonstreert. Als u het gaspedaal induwt, versnelt u. Laat u het los, dan remt de wagen af en recupereert hij de energie van die afremming. Die ‘remkrachtrecuperatie’ maakt het mogelijk om meer kilometers te rijden.

  Overal zorgeloos opladen

  Zelfs de auto met de grootste autonomie moet weleens opgeladen worden. Ook dat wordt steeds gemakkelijker, dankzij het groeiende aantal laadpunten:

  • Publieke oplaadpunten. België beschikt intussen over meer dan 10.000 openbare laadpalen, en het netwerk breidt voortdurend uit. Heel wat handige websites en apps wijzen u de weg naar de dichtstbijzijnde laadpaal die geschikt is voor uw type aansluiting. Denk maar aan The New Motion van Shell of Chargemap
  • Op het werk. Veel bedrijven laten laadpunten installeren op hun bedrijfsterrein voor hun medewerkers en bezoekers. Technieken als load management monitoren het totale elektriciteitsverbruik op het terrein en passen de laadsnelheid dynamisch aan waardoor de beschikbare stroomcapaciteit van de netaansluiting op een terrein optimaal wordt verdeeld. Zo worden de elektrische wagens opgeladen in functie van de noden, bijvoorbeeld door prioriteit te geven aan de wagens van commerciële werknemers. 
  • Laadpaal thuis. Niets gemakkelijker dan ’s avonds je auto inpluggen en ’s morgens met een volle batterij wegrijden. Voor elk type elektrische auto bestaat er een geschikte laadoplossing. Slimme laadsystemen beginnen pas te laden tijdens de daluren en registreren onder meer de gemaakte elektriciteitskosten.

  En het kan nóg eenvoudiger. Bij Athlon zorgen we voor een laadoplossing op maat van elke onderneming en elke bestuurder, samen met onze partners Eneco en Powerdale. Voor thuisinstallaties bij werknemers verzorgt Athlon bovendien de automatische terugbetaling van de elektriciteitskosten aan de bestuurder. En ook voor plug-in hybrides biedt Athlon met een slimme mobiele lader een oplossing op maat, inclusief terugbetaling van de elektriciteitskosten. Ontdek er hier meer over. 

  Nog meer redenen nodig waarom elektrisch rijden op de rand van de doorbraak staat? Die vindt u in onze gratis whitepaper

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf gratis in

   

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer