Waarom range anxiety niet meer bestaat

    donderdag 12 maart 2020

    De eerste elektrische wagens die op de markt kwamen, hadden slechts een beperkte autonomie. De vrees om halverwege de bestemming stil te vallen, schrok heel wat bestuurders af. We zetten voor u nog eens op een rijtje waarom die tijd intussen voltooid verleden tijd is.

    Waarom range anxiety niet meer bestaat

    Zowel de technologie als infrastructuur hebben op enkele jaren tijd enorme sprongen vooruit gemaakt. En de actieradius evolueerde mee. 

    Verder rijden met efficiëntere batterijen

    De meeste elektrische wagens zijn uitgerust met een lithium-ionbatterij. Die zijn het afgelopen decennium heel wat krachtiger geworden. De eerste modellen moesten het doen met een batterij van zo’n 24 kWh. Onder de populaire modellen van 2019 vinden we daarentegen batterijen van 75 kWh (Tesla Model 3 Long Range) en 95 kWh (Audi E-Tron Advanced 55 Quattro).

    Met de toegenomen efficiëntie stijgt ook de actieradius. Heel wat modellen halen intussen 400 kilometer op een volle batterij. Dat is ruim voldoende voor dagelijks gebruik; af en toe ’s nachts opladen volstaat.

    Zuiniger rijden = verder rijden

    Wie zuinig rijdt, rijdt verder. Dat geldt zowel voor auto’s met een verbrandingsmotor als voor elektrische auto’s. Door te rijden met een constante, lage snelheid, maximaliseert u de actieradius van uw elektrische auto. Het loont dus om de cruisecontrol aan te zetten. 

    Er komen ook steeds meer technologieën op de markt die zuinig elektrisch rijden kinderspel maken. Denk bijvoorbeeld aan rijden met één pedaal, zoals Nissan met de e-Pedal demonstreert. Als u het gaspedaal induwt, versnelt u. Laat u het los, dan remt de wagen af en recupereert hij de energie van die afremming. Die ‘remkrachtrecuperatie’ maakt het mogelijk om meer kilometers te rijden.

    Overal zorgeloos opladen

    Zelfs de auto met de grootste autonomie moet weleens opgeladen worden. Ook dat wordt steeds gemakkelijker, dankzij het groeiende aantal laadpunten:

    • Publieke oplaadpunten. België beschikt intussen over meer dan 10.000 openbare laadpalen, en het netwerk breidt voortdurend uit. Heel wat handige websites en apps wijzen u de weg naar de dichtstbijzijnde laadpaal die geschikt is voor uw type aansluiting. Denk maar aan The New Motion van Shell of Chargemap
    • Op het werk. Veel bedrijven laten laadpunten installeren op hun bedrijfsterrein voor hun medewerkers en bezoekers. Technieken als load management monitoren het totale elektriciteitsverbruik op het terrein en passen de laadsnelheid dynamisch aan waardoor de beschikbare stroomcapaciteit van de netaansluiting op een terrein optimaal wordt verdeeld. Zo worden de elektrische wagens opgeladen in functie van de noden, bijvoorbeeld door prioriteit te geven aan de wagens van commerciële werknemers. 
    • Laadpaal thuis. Niets gemakkelijker dan ’s avonds je auto inpluggen en ’s morgens met een volle batterij wegrijden. Voor elk type elektrische auto bestaat er een geschikte laadoplossing. Slimme laadsystemen beginnen pas te laden tijdens de daluren en registreren onder meer de gemaakte elektriciteitskosten.

    En het kan nóg eenvoudiger. Bij Athlon zorgen we voor een laadoplossing op maat van elke onderneming en elke bestuurder, samen met onze partners Eneco en Powerdale. Voor thuisinstallaties bij werknemers verzorgt Athlon bovendien de automatische terugbetaling van de elektriciteitskosten aan de bestuurder. En ook voor plug-in hybrides biedt Athlon met een slimme mobiele lader een oplossing op maat, inclusief terugbetaling van de elektriciteitskosten. Ontdek er hier meer over. 

    Nog meer redenen nodig waarom elektrisch rijden op de rand van de doorbraak staat? Die vindt u in onze gratis whitepaper

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in