Terug naar overzicht

Waarom winterbanden?

In het najaar meten heel wat bestuurders hun wagen winterbanden aan. Bij vriesweer, sneeuw en ijzel is dat een veilige keuze. Maar kent u de verschillen tussen winter- en zomerbanden? Wat zijn vierseizoenenbanden? En in welke landen zijn winterbanden verplicht? We zetten het voor u op een rij.

Snowy Road Seen From Above  Wat zijn de voordelen van winterbanden?

  Winterbanden zijn veiliger in winterse omstandigheden. Ze zijn beter aangepast aan de wisselende staat van het wegdek: nat, droog, verse sneeuw, ijzel… Is het zeven graden of kouder, dan wordt rubber harder. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden, waardoor ze hun grip op de weg niet verliezen en de remafstand verkort. Met winterbanden verbruikt uw wagen in de winter gevoelig minder dan met zomerbanden.

  “Bovendien behoeden winterbanden u ervoor te slippen op een glad wegdek dankzij een profieldiepte van tien millimeter, in plaats van acht millimeter op zomerbanden”, legt Technical Expert Wenda Vanderbist uit. Wilt u weten of de groeven van uw winterbanden nog diep genoeg zijn? Met een muntstuk van twee euro kunt u dat gemakkelijk nagaan. Plaats het muntstuk in de groeve. Is een deel van het gouden gedeelde niet meer zichtbaar? Dan is uw profiel nog voldoende diep om te reizen naar een van de vele landen waar winterbanden verplicht zijn.

  In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht?

  In België zijn winterbanden niet verplicht. Toch kiest tussen 80 en 85 procent van de bestuurders die met een leasewagen van Athlon rijden voor winterbanden. “Als u de grens naar het zuiden oversteekt, zijn winterbanden in bepaalde omstandigheden verplicht”, vertelt Vanderbist. Wie in de winter gaat skiën en naar de bergen trekt, checkt best even welke landen winterbanden verplichten.

  In Duitsland en Luxemburg moet u alleen winterbanden hebben in specifieke winterse omstandigheden, net als in Scandinavië. In Frankrijk vertelt een verkeersbord u wanneer en waar u alleen met winterbanden mag rijden.

  In Oostenrijk mag u tussen 1 november en 15 april alleen met winterbanden de weg op. In Italië geldt dezelfde regel, maar dan van 15 november tot 15 april. In Zwitserland geldt er geen verplichting, maar u krijgt wel een boete als u met de verkeerde banden verkeershinder veroorzaakt.

  In België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn winterbanden niet verplicht, maar uw verzekeraar heeft het recht om een clausule over winterbanden op te nemen.

  Hoe weet een bestuurder welke banden in zijn leasecontract zitten?

  Vanderbist: “Een bestuurder kan dit navragen bij zijn vlootmanager of contact opnemen met de Driver Desk van Athlon. Welke banden in het contract zitten, staat meestal in de offerte.” Daar staat ook in vermeld of de bestuurder recht heeft op beperkte winterbanden (één set van vier op de hele duur van uw contract) of onbeperkte winterbanden (banden met slijtage worden vervangen zonder dat u moet bijbetalen).

  Wat zijn vierseizoenenbanden?

  Vierseizoenenbanden combineren de eigenschappen van winter- en zomerbanden. De profieldiepte van vierseizoenenbanden bedraagt tussen 6,5 en 9 millimeter. Het rubber is zachter dan dat van zomerbanden, maar harder dan dat van winterbanden. “Vierseizoenbanden zijn dus altijd een compromis, waardoor je de beste eigenschappen van zowel zomer- als van winterbanden verliest”, legt Vanderbist uit.

  Bovendien passen vierseizoenenbanden niet op elk voertuig. Athlon raadt vierseizoenenbanden enkel aan op bestelwagens of kleine personenwagens. “Die hebben kleinere banden, waardoor ook het rolgeluid beperkt blijft”, zegt Vanderbist. Let wel op: wie het hele jaar door met vierseizoenenbanden rijdt, zal ook meer brandstof verbruiken.

   

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer