Waarom winterbanden?

  donderdag 29 november 2018

  In het najaar meten heel wat bestuurders hun wagen winterbanden aan. Bij vriesweer, sneeuw en ijzel is dat een veilige keuze. Maar kent u de verschillen tussen winter- en zomerbanden? Wat zijn vierseizoenenbanden? En in welke landen zijn winterbanden verplicht? We zetten het voor u op een rij.

  Snowy Road Seen From Above  Wat zijn de voordelen van winterbanden?

  Winterbanden zijn veiliger in winterse omstandigheden. Ze zijn beter aangepast aan de wisselende staat van het wegdek: nat, droog, verse sneeuw, ijzel… Is het zeven graden of kouder, dan wordt rubber harder. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden, waardoor ze hun grip op de weg niet verliezen en de remafstand verkort. Met winterbanden verbruikt uw wagen in de winter gevoelig minder dan met zomerbanden.

  “Bovendien behoeden winterbanden u ervoor te slippen op een glad wegdek dankzij een profieldiepte van tien millimeter, in plaats van acht millimeter op zomerbanden”, legt Vanderbist uit. Wilt u weten of de groeven van uw winterbanden nog diep genoeg zijn? Met een muntstuk van twee euro kunt u dat gemakkelijk nagaan. Plaats het muntstuk in de groeve. Is een deel van het gouden gedeelde niet meer zichtbaar? Dan is uw profiel nog voldoende diep om te reizen naar een van de vele landen waar winterbanden verplicht zijn.

  In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht?

  In België zijn winterbanden niet verplicht. Toch kiest tussen 80 en 85 procent van de bestuurders die met een leasewagen van Athlon rijden voor winterbanden. “Als u de grens naar het zuiden oversteekt, zijn winterbanden in bepaalde omstandigheden verplicht”, vertelt Wenda Vanderbist, bandenspecialist bij Athlon. Wie in de winter gaat skiën en naar de bergen trekt, checkt best even welke landen winterbanden verplichten.

  In Duitsland en Luxemburg moet u alleen winterbanden hebben in specifieke winterse omstandigheden, net als in Scandinavië. In Frankrijk vertelt een verkeersbord u wanneer en waar u alleen met winterbanden mag rijden.

  In Oostenrijk mag u tussen 1 november en 15 april alleen met winterbanden de weg op. In Italië geldt dezelfde regel, maar dan van 15 november tot 15 april. In Zwitserland geldt er geen verplichting, maar u krijgt wel een boete als u met de verkeerde banden verkeershinder veroorzaakt.

  In België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn winterbanden niet verplicht, maar uw verzekeraar heeft het recht om een clausule over winterbanden op te nemen.

  Hoe weet een bestuurder welke banden in zijn leasecontract zitten?

  Vanderbist: “Een bestuurder kan dit navragen bij zijn vlootmanager of contact opnemen met de Driver Desk van Athlon. Welke banden in het contract zitten, staat meestal in de offerte.” Daar staat ook in vermeld of de bestuurder recht heeft op beperkte winterbanden (één set van vier op de hele duur van uw contract) of onbeperkte winterbanden (banden met slijtage worden vervangen zonder dat u moet bijbetalen).

  Wat zijn vierseizoenenbanden?

  Vierseizoenenbanden combineren de eigenschappen van winter- en zomerbanden. De profieldiepte van vierseizoenenbanden bedraagt tussen 6,5 en 9 millimeter. Het rubber is zachter dan dat van zomerbanden, maar harder dan dat van winterbanden. “Vierseizoenbanden zijn dus altijd een compromis, waardoor je de beste eigenschappen van zowel zomer- als van winterbanden verliest”, legt Vanderbist uit.

  Bovendien passen vierseizoenenbanden niet op elk voertuig. Athlon raadt vierseizoenenbanden enkel aan op bestelwagens of kleine personenwagens. “Die hebben kleinere banden, waardoor ook het rolgeluid beperkt blijft”, zegt Vanderbist. Let wel op: wie het hele jaar door met vierseizoenenbanden rijdt, zal ook meer brandstof verbruiken.

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf gratis in