Terug naar overzicht

Wat is voordeel alle aard voor (elektrische) bedrijfswagens?

Wanneer een werknemer een bedrijfswagen ook voor privédoeleinden mag gebruiken, dan wordt dit als een voordeel van alle aard (VAA) beschouwd. Maar hoe wordt dit voordeel bepaald en wat kost het aan de werkgever en de werknemer? We doen het voor jou uit de doeken.

man zet peuter in kinderstoel op achterbank auto

    Wat is voordeel alle aard?

    Soms kent een werkgever of onderneming bovenop het gewone loon een voordeel toe aan haar werknemers in de vorm van een bepaald goed of een dienst die ook privé mag worden gebruikt. Vaak is dat een bedrijfswagen, een smartphone, een laptop of tablet, of een tussenkomst in de internetkosten die de werknemer thuis maakt. Dat privégebruik wordt beschouwd als een voordeel van alle aard.

    Omdat dit voordeel van alle aard fiscaal gezien als een beroepsinkomen geldt, moet de werknemer er belastingen op betalen, meer bepaald op het bedrag dat overeenkomt met de waarde van het voordeel. Het voordeel van alle aard is ook onderworpen aan de bedrijfsvoorheffing.

    Voordeel alle aard bedrijfswagen

    Stel je als werkgever een bedrijfswagen ter beschikking, dan is het privégebruik van die wagen een VAA voor de werknemer. Opgelet: ook woon-werkverkeer wordt beschouwd als privé. Gebruikt de werknemer de bedrijfswagen uitsluitend voor beroepsverplaatsingen — bv. van kantoor naar klanten — dan wordt er geen VAA aangerekend en hoeven er geen belastingen te worden betaald.

    Hoe wordt het VAA berekend?

    Het VAA wordt bepaald aan de hand van de volgende 3 parameters

    1. Cataloguswaarde van het voertuig in nieuwe staat

    De cataloguswaarde is de prijs van het voertuig in nieuwe staat zoals hij geldt voor een particulier, zonder enige korting. De werkelijk betaalde btw en de opties en/of accessoires worden eveneens in aanmerking genomen.

    2. De leeftijd van de auto

    De datum van de eerste inschrijving bepaalt de leeftijd van de auto. Vanaf het tweede jaar na deze datum wordt de cataloguswaarde jaarlijks met 6% verminderd. Het VAA neemt derhalve af naarmate de auto ouder wordt, tot een minimum van 70%.

    3. CO2-uitstoot

    Het CO2-percentage wordt bepaald door het verschil tussen het de CO2-uitstoot van de auto in kwestie en een referentiewaarde die jaarlijks wordt herzien. Hoe milieuvriendelijker het voertuig, hoe lager het VAA. 

    Blijf up-to-date over autoleasing en mobiliteit

    De fiscale regels rond bedrijfswagens en leasing zijn continu in beweging.
    Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ben je steeds helemaal mee!

    Schrijf gratis in