MyAthlon

  Wat maakt het duurzame mobiliteitsbeleid van Materialise zo succesvol?

  donderdag 29 november 2018

  Werknemers van Materialise, de Leuvense specialist in 3D-printing en -software, kunnen sinds kort voor een elektrische bedrijfswagen kiezen. “Zo breiden we ons flexibel en milieubewust mobiliteitsbeleid uit”, zegt Linda Aarts, compensation and benefits manager..

  In een poging om het Vlaamse mobiliteitsprobleem op te lossen, keurde de overheid het afgelopen jaar maatregelen als cash for car en het mobiliteitsbudget goed. Niets nieuws voor Materialise: de Leuvense innovator maakt sinds jaar en dag gebruik van een flexibel mobiliteitsbeleid, en dat past binnen de missie van het bedrijf. “Wij focussen op producten die onze wereld beter en gezonder moeten maken en trekken dat door naar alle facetten van ons bedrijf”, aldus Linda Aarts.

  Flexibiliteit

  26 procent van de werknemers bij Materialise heeft recht op een bedrijfswagen maar is niet verplicht daarvoor te kiezen. “Bij ons is de wagen een optie,” legt Linda Aarts uit, “want een bedrijfswagen belast het milieu meer dan een particuliere auto.” Uit onderzoek blijkt dat wie een bedrijfswagen heeft, wekelijks tot 114 kilometer meer autorijdt.

  Omdat een bedrijfswagen niet voor iedereen de beste oplossing is, zet Materialise voldoende in op alternatieven en flexibiliteit. Zo krijgt een werknemer die niet voor een bedrijfswagen kiest, een hoger brutoloon. “Dat werkt zo al jaren bij ons”, vertelt Linda Aarts. Werknemers kunnen ook een goedkopere wagen kiezen, aangevuld met extra brutoloon.

  CO2-waarden

  Om het budget voor een bedrijfswagen te berekenen, houdt Materialise rekening met het total cost of ownership-budget (TCO). Daarop heeft de CO2-uitstoot van de wagen een enorme impact: hoe minder CO2 de auto uitstoot, hoe groter het budget dat overblijft voor andere wagenopties. Bovendien gelden er per wagen en per model uitstootlimieten. Tijdens een individuele infosessie brengt Materialise werknemers daarvan op de hoogte.
  Het grootste budget blijft over als de werknemer voor een elektrische wagen kiest, wat sinds september mogelijk is. Linda Aarts: “We beseffen dat de situatie van onze werknemers de aankoop van een elektrische wagen niet altijd toelaat. De modellen zijn nog te beperkt en wie in een appartement zonder garage woont, kan zijn wagen niet altijd opladen. Daarom is het momenteel een optie.”

  Laadpalen

  Materialise installeerde in augustus acht laadpalen aan de ingang van het Leuvense kantoor, zodat werknemers hun elektrische bedrijfswagen vlot kunnen opladen. Ook werknemers met een eigen elektrische of hybride wagen mogen er gebruik van maken. “Ondertussen hebben drie werknemers de stap naar een elektrische bedrijfswagen gezet. Dat is nog niet veel, maar we verwachten dat dat aantal zal toenemen zodra het huidige leasingcontract afloopt”, aldus Linda Aarts.

  Niet toegelaten in het wagenpark van Materialise zijn hybride auto’s. Linda Aarts: “Op dit moment is het elektrische rijbereik van hybrides nog te klein, waardoor bestuurders in de praktijk meer op fossiele brandstof rijden en de CO2-uitstoot veel hoger ligt.” Constructeurs verwachten in 2020 hybrides op de markt te brengen met een elektrisch rijbereik tot 200 kilometer. “Dan worden die wagens natuurlijk wel interessant.”

  Fietsleasing

  Voor wie geen recht heeft op een bedrijfswagen of niet voor de wagen kiest, heeft Materialise nog talrijke andere opties. Treinkosten worden volledig terugbetaald, en in het gebouw is er een grote, afgesloten ruimte om fietsen veilig te parkeren. In het kantoor zijn verschillende douches en lockers voorzien.

  Linda Aarts: “Fietsen stimuleren we voor iedereen, ook voor bedrijfswagenbestuurders.” Wie van verder moet komen, kan een elektrische fiets leasen, ook als hij al een bedrijfswagen heeft. Maar alleen op voorwaarde dat hij jaarlijks minstens 40 procent van het woon-werkverkeer met de fiets aflegt. Daarbovenop heeft iedereen binnen het bedrijf recht op een fietsvergoeding, maar alleen als de bedrijfswagen ook echt stil blijft staan. “Door die keuzevrijheid willen we de drempel verlagen om op een duurzame manier naar het werk te komen”, aldus Linda Aarts.

  Sensibiliseringsacties

  Niet alleen flexibiliteit maar ook een vlotte, interne communicatie maakt het duurzame mobiliteitsbeleid van Materialise zo succesvol. Tweewekelijkse nieuwsbrieven, infosessies en digitale informatieborden brengen werknemers op de hoogte van het duurzame mobiliteitsbeleid. “Om al eens van fietsleasing te proeven, konden onze werknemers tijdens de middagpauze een proefritje met een e-bike maken”, zegt Linda Aarts.

  Tijdens de jaarlijkse Week van de Mobiliteit organiseert Materialise een wedstrijd met een buurbedrijf: wie de meeste groene kilometers bij elkaar krijgt, wint. Het verliezende team doneert 500 euro aan het goede doel van de winnaar. “Onze eigen werknemers kunnen tijdens die week prijzen winnen in de vorm van weekendbiljetten van de NMBS, vouchers voor fietsreparaties of een week rondrijden met een elektrische auto”, aldus Linda Aarts.

  Al twee jaar zet Materialise in op dergelijke sensibiliseringsacties, met veelbelovende resultaten. Linda Aarts: “Het aantal werknemers dat met de fiets komt, is de laatste twee jaar gestegen van 35 naar 41 procent.” Daarmee heeft Materialise meer fietsende werknemers dan het gros van de bedrijven in de regio.

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer u gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in uw mailbox.
  Abonneer u gratis