"We gaan voor een flexibelere car policy, gericht op de toekomst."

  vrijdag 13 april 2018

  Bank J. van Breda & C° besliste anderhalf jaar geleden om haar vlootpolitiek volledig om te gooien. Voortaan staat duurzaamheid centraal. “We gaan voor een groene vloot, zonder onze medewerkers in een keurslijf te dwingen”, aldus Martine Van den Hoek van Bank van Breda.

  We gaan voor een flexibelere car policy, gericht op de toekomst.

  Laat je niet misleiden door de naam: Bank van Breda is voor de volle 100% een Belgische bank die enkel in ons land actief is. De bank dankt haar naam aan de stichters, de gebroeders Jos en Maurice Van Breda. Bank van Breda richt zich op kmo’s en mensen met een medisch en vrij beroep. Bij dochterfiliaal ABK-Bank kunnen kaderleden en particulieren terecht voor hun beleggingen. Martine Van den Hoek: “We begeleiden onze klanten door hun volledige levensloop en carrière. Zo sluiten ze bij ons leningen af om investeringen in hun praktijk of zaak te bekostigen. Tegelijk beleggen we hun geld zodat ze tegen hun pensioen een aardig kapitaal hebben opgebouwd.”

  Tijd voor vergroening

  Jarenlang bood het bedrijf zijn personeelsleden bedrijfswagens met een dieselmotor aan. Maar begin dit jaar werd een volledig nieuwe vlootpolitiek uitgerold. Martine Van den Hoek: “Dat gebeurde onder meer op aanraden van onze accountmanager bij Athlon, Frederick Meerbergen. Hij adviseerde om slimmer in te spelen op de fiscale maatregelen en toekomstige evoluties rond bedrijfswagens. Ook onze personeelsleden vroegen ons regelmatig of de tijd niet rijp was om het vlootbeleid te vergroenen. Daarom hebben we de koe bij de horens gevat. Het voorbije anderhalf jaar ontwikkelden we samen met Athlon een flexibelere car policy, gericht op de toekomst.”

  Groene bonus

  Wat is er nu precies veranderd? “Personeelsleden die minder dan 20 000 km per jaar rijden, kunnen voortaan kiezen uit een benzineauto, een elektrische of een hybride wagen”, licht Martine Van den Hoek toe. “Leggen ze meer dan 25 000 km per jaar af, dan is een dieselwagen de beste optie. Voor werknemers die meer dan 20 000 km rijden, maar minder dan 25 000 km, houden we rekening met het profiel van de bestuurder: wonen ze in de stad of op het platteland? Leggen ze veel kilometers af op de autosnelweg?”

  Personeelsleden die kiezen voor een groene wagen, krijgen bovendien een bonus. “Met dat extra budget kunnen ze accessoires aanschaffen of kiezen voor een bedrijfsfiets via Bikelease. Ook Flexdrive hoort tot de mogelijkheden. Bestuurders krijgen dan een mobiliteitsbudget dat ze zelf invullen: kiezen ze een kleinere wagen, dan kunnen ze met de rest van het budget bijvoorbeeld in de zomervakantie een monovolume huren of een skibox om op sneeuwvakantie te gaan.”

  Daarnaast is de duur van het leasingcontract verkort van vijf naar vier jaar. Martine Van den Hoek: “Zo kunnen we sneller inspelen op fiscale voordelen, technische innovaties en de veranderde gezinssituatie van onze medewerkers. Een bijkomend voordeel is dat de bedrijfswagens dan ook niet meer naar de autokeuring moeten.”

  Driver Score Card

  De werknemers van Bank van Breda reageren alvast positief op de vernieuwde vlootpolitiek. “Na afloop van de Athlon-infosessies gaven veel personeelsleden te kennen dat ze blij zijn met de groenere alternatieven, de kortere looptijd én de vrije merkenkeuze.” Die vrijheid vindt Bank van Breda essentieel. “We willen onze medewerkers niet in een strak keurslijf duwen. Wel moedigen we hen met zachte hand aan om te kiezen voor een milieuvriendelijke wagen.”

  De personeelsleden krijgen ook een Mobility Card waarmee ze in alle tankstations kunnen tanken. Via de handige Athlon Mobility Card App kunnen de bestuurders op elk moment het goedkoopste tankstation in hun buurt vinden. De bestuurders krijgen per kwartaal een overzicht van hun rijgedrag in hun mailbox. Die Drivers Score Card verzamelt gegevens over ongevallen, boetes, betaalde herstellingen, verbruik, bandenslijtage, en geeft ook tips over veiliger en duurzaam rijgedrag. “Hiermee willen we onze personeelsleden sensibiliseren om zuiniger te rijden en hen bewust maken van de kosten die een wagen met zich meebrengt.”

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf gratis in