Terug naar overzicht

Welke verkeersregels gelden in het buitenland?

Reis je met je leasewagen naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat in Europa niet overal dezelfde verkeersregels gelden. Athlon zet de belangrijkste en opvallendste regels op een rij.

Road Seen From Above Mountains Evening  Frankrijk

  • In Frankrijk gelden twee verschillende milieuzones: zones à circulation restreinte (ZCR) en zones de protection de l’air (ZPA). Je kunt online nakijken waar deze zones gelden. In de ZCR heb je altijd een ecovignet nodig om binnen te rijden, in de ZPA is dat alleen nodig bij slecht weer of sterke luchtvervuiling. Zo’n ecovignet bestaat in zes verschillende kleuren, naargelang van de euroklasse van je wagen, en kan je online bestellen.
  • Heb je je rijbewijs nog geen drie jaar, dan mag je maximaal 0,2 promille alcohol in je bloed hebben. Voor ervaren bestuurders geldt een alcoholgrens van 0,5 promille.
  • Op heel wat wegen in Frankrijk moet je tol betalen. Met een abonnement via Bip&Go rijd je vlot over alle Franse autosnelwegen zonder te moeten aanschuiven aan de tolstations. De rekening krijg je later per domiciliëring.

  Duitsland

  • In de meeste Duitse grootsteden geldt vandaag een Umweltzone of milieuzone. Je hebt een milieusticker nodig om binnen te rijden. Zo’n vignet kan je online aanvragen. Alleen met een groene sticker (voor onder andere benzine- en hybridewagens met euronorm 1 en dieselwagens met euronorm 4 of hoger) heb je toegang tot alle Duitse steden.
  • De alcoholgrens voor bestuurders jonger dan 21 jaar of met minder dan twee jaar rijervaring ligt in Duitsland op 0,0 promille. Voor ervaren bestuurders is dat 0,5 promille.

  Spanje

  • In Madrid en Barcelona gelden er milieuzones. Milieustickers bestaan er in vier verschillende kleuren: blauw (geen uitstoot), groen-blauw (hybride en op gas rijdende voertuigen), groen (benzinevoertuigen met euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen met euronorm 6), en geel (benzinevoertuigen met euronorm 3 en dieselvoertuigen met euronorm 4 of 5). Oudere wagens krijgen geen vignet en mogen de milieuzones dus niet binnenrijden. Het centrum van Madrid is een permanente milieuzone. Op de ring geldt een tijdelijke milieuzone die van kracht is bij zware luchtvervuiling. Duurt dat vier dagen, dan mogen ook wagens met een gele sticker de ring niet meer op. De milieuzone in Barcelona is alleen van kracht bij ernstige luchtvervuiling. Je kunt een sticker kopen in sommige postkantoren.
  • In de wagen moeten twee gevarendriehoeken liggen. Eentje zet je 50 meter voor de auto, de tweede 50 meter achter de auto. Hoewel dit niet verplicht is voor toeristen, zijn niet alle agenten daarvan op de hoogte.
  • De alcoholgrens voor autobestuurders die minder dan twee jaar een rijbewijs hebben ligt op 0,3 promille. Voor ervaren bestuurders ligt die grens op 0,5 promille.
  • Op heel wat Spaanse wegen moet je tol betalen. Ook hier kan dat via Bip&Go.

  Italië

  • In de centra van sommige grote steden mag je niet binnenrijden. Alleen wagens met een geregistreerde nummerplaat mogen zo’n Zona Traffico Limitato in. Je hotel kan indien nodig je nummerplaat doorgeven aan de politie, zodat je je bagage kan in- en uitladen.
  • Ook in heel wat Italiaanse steden gelden milieuzones. De regels zijn in de meeste steden anders en erg complex. Voor een compleet overzicht kan je terecht op de website van de VAB.
  • Buiten de bebouwde kom moeten personenwagens ook overdag met de lichten aan rijden.
  • De alcoholgrens voor autobestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben is 0,0 promille. Voor ervaren bestuurders ligt die grens op 0,5 promille.
  • Staan er op een rotonde geen voorrangsborden of haaientanden, dan hebben de weggebruikers die van rechts komen voorrang.

  Zwitserland

  • Op de Zwitserse autosnelwegen is een wegenvignet verplicht. Je kunt zo’n vignet kopen op de website van de VAB.
  • Personenwagens moeten ook overdag met de lichten aan rijden.
  • Buiten de bebouwde kom moeten personenwagens ook overdag met de lichten aan rijden.
  • Autobestuurders die nog geen drie jaar geleden hun rijbewijs haalden, mogen slechts 0,1 promille alcohol in hun bloed hebben. Voor alle andere bestuurders geldt een alcoholpercentage van 0,5 promille.
  • Radardetectieapparatuur in de wagen en de signalering van flitspalen of trajectcontrole zijn ten strengste verboden. Die software uitzetten is niet genoeg, je moet ze van al je apparaten verwijderen.
  • De gevarendriehoek moet binnen handbereik liggen.

  Oostenrijk

  • In Oostenrijk is een wegenvignet verplicht op alle snelwegen. Dat kan je kopen in de webwinkel van de VAB.
  • De verkeerslichten werken op een andere manier: rood en oranje samen betekent dat je je klaar moet houden om door te rijden, knipperend groen betekent dat je je moet voorbereiden om te stoppen.
  • Heb je nog geen drie jaar je rijbewijs? Dan geldt voor jou de alcoholgrens van 0,1 promille. Voor alle andere bestuurders geldt een alcoholpercentage van 0,5 promille.
  • Het meenemen van radardetectieapparatuur is verboden, het gebruik van apparaten voor het signaleren van vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals op smartphoneapps) is toegestaan. Ook dashcams zijn in Oostenrijk verboden.
  • Je moet altijd een afstand houden die 45 tot 50 procent van je gereden snelheid in meters bedraagt. Een voorbeeld: bij 100 kilometer per uur houd je 45 tot 50 meter afstand.

  Verenigd Koninkrijk

  • Let op: in het Verenigd Koninkrijk moet je aan de linkerkant van de weg rijden. Snelheden worden in mijl uitgedrukt.
  • Voorrang van rechts geldt niet. Bij de kruispunten staan de voorrangsregels aangegeven.
  • In Londen geldt een congestion charge (tolheffing in drukke verkeersgebieden) van maandag tot vrijdag, te herkennen aan borden en markeringen met de grote letter ‘C’ in een rode cirkel. Ook bezoekers moeten hun wagen registreren en de taks betalen. Dat kan online.

  Ben je op zoek naar de verkeersregels van een ander land of wil je toch nog even iets nakijken? Via de app Going abroad of op de website van de VAB vind je alle belangrijke informatie over de verschillende verkeersregels in de Europese Unie.

  Wil je er zeker van zijn dat je alle belangrijke documenten of voorwerpen aan boord hebt voor je vertrekt?

  Gebruik dan deze handige checklist.

  Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

  Abonneer je gratis en ontvang Athlon FleetForward meteen in jouw mailbox.

  Schrijf gratis in

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer