Welkom in de slimme stad

    dinsdag 25 april 2017

    Uw wasmachine draait op energie uit autobatterijen, uw auto laadt draadloos op zonder dat u hoeft uit te stappen, en autodelen en thuiswerken zijn helemaal ingeburgerd. Zo ziet de Smart City er in 2025 uit.

    1. Thuis: opladen en teruggeven

    De wasmachine, droogkast, verlichting, kookplaten en warmwatervoorziening in huis vragen heel wat elektriciteit. Tel daar de elektriciteit bij op die nodig is om de auto te laden, en het is duidelijk dat we grootverbruikers zijn. Dankzij de zonnepanelen op het dak is de energie die we gebruiken altijd duurzaam. En slim: energyhubs in de wijk zorgen ervoor dat de ongebruikte energie in de auto-accu ingezet wordt in het huishouden.

    2. Onderweg: sterk verbeterde doorstroming

    Dankzij innovaties en een ander rijgedrag is het tij eindelijk gekeerd: het aantal files is drastisch afgenomen. Fijn: minder CO2-uitstoot, geluidsoverlast en kosten, en een betere bereikbaarheid. De voornaamste reden voor deze winst is dat we niet meer iedere dag alleen in de auto naar ons werk gaan. Een auto delen is steeds vanzelfsprekender.

    Ritdeelplatforms voor autodelen

    Via een ritdeelplatform is dat ook makkelijker dan ooit: u kunt precies aangeven wanneer u waar bent en waar u heen rijdt, en mensen die dezelfde kant op gaan kunnen zich eenvoudig aanmelden. Omdat passagiers bijdragen in de kosten, is het financieel aantrekkelijk om één of meerdere mensen mee te nemen.

    Sensoren voor een betere doorstroming

    Op dagen dat u de auto niet nodig hebt, neemt u de (deel)fiets – eventueel met elektrische ondersteuning. Of kiest u voor het openbaar vervoer. Tot slot zorgen sensoren in auto’s en stoplichten voor een sterk verbeterde doorstroming van het verkeer. Dezelfde sensoren leiden auto’s desgewenst naar een parkeerplaats, waar ook automatisch wordt betaald. Dat gaat vooruit!

    3. Op het werk: delen en meer groen

    Als u op uw werk aankomt, valt het meteen op: er zijn veel minder parkeerplaatsen. Dat komt ook omdat u de auto vanaf dan niet meer nodig hebt. Hebt u overdag toch een afspraak, dan maakt u gebruik van een van de aanwezige deelauto’s of e-bikes. Een bijkomend voordeel is dat er meer ruimte overblijft voor groen rond de werkplek. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker om tussendoor even naar buiten te gaan.

    Meer thuiswerken

    Verder bent u waarschijnlijk op andere momenten op kantoor dan voorheen, want het werken 2.0 is een feit. Dat betekent dat u aanwezig bent als daar aanleiding toe is. Vergaderingen en afspraken plant u vaker op woensdag en vrijdag, want het is natuurlijk niet handig als we allemaal op dezelfde dagen thuisblijven en naar ons werk gaan. Zo wordt de vrijdag opeens een dag voor een vruchtbare vergadering.

    4. Tanken: contactloos en snel

    Snelladen kan al langer. Maar nu kan dat ook contactloos, via de bodemplaat van de auto. Dat gaat nog sneller én terwijl u in de auto blijft zitten. Dat biedt extra voorbereidingstijd voor bijvoorbeeld die afspraak waar u naar op weg bent. De elektriciteit is uiteraard duurzaam opgewekt: die komt van de naastgelegen windmolen.

    Of onze steden al in 2025 écht zo slim in elkaar zitten als deze Smart City? Het kan, als alle beschikbare technieken geïmplementeerd en op elkaar afgestemd worden. Een kwestie van geld en tijd. Maar het potentieel is er wel degelijk.

     

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in