“Werknemers aantrekken met louter een bedrijfswagen wordt steeds moeilijker”

    donderdag 6 september 2018

    Mobiliteitsexpert Freya De Muynck wijst op het belang van een duurzaam mobiliteitsplan.

    Woon-werkverkeer neemt het leeuwendeel van onze dagelijkse verplaatsingen in. De manier waarop mensen zich naar hun werk begeven, heeft dus een grote impact op onze mobiliteit. Freya De Muynck, mobiliteitsexpert bij adviesbureau Traject, legt uit hoe bedrijven hun steentje kunnen bijdragen aan een vlotter en duurzamer verkeer.

    Freya De Muynck

    “Het wordt steeds moeilijker om jonge werknemers aan te trekken met louter een bedrijfswagen”, zegt Freya De Muynck, mobiliteitsexpert bij Traject, een adviesbureau voor verkeer en mobiliteit. Als alternatief schuift ze een duurzaam mobiliteitsplan naar voren. Zo’n meerjarenplan dient als kapstok om de juiste mobiliteitsmaatregelen te selecteren en uit te voeren: “We adviseren bedrijven bijvoorbeeld over fietsleasing, hun parkeerbeleid of het vergroenen van hun wagenpark.”

    Slimme locatie

    Hoe kunnen bedrijven inzetten op een duurzamere mobiliteit? 

    “Door een strategische locatie voor hun bedrijf te kiezen. De plaats waar bedrijven zich vestigen, bepaalt voor een groot stuk hoe werknemers zich naar hun werk verplaatsen. De laatste jaren hebben een aantal grote werkgevers dat begrepen: News City, waar de nieuwsredacties van De Persgroep Publishing en Medialaan gaan samenwerken, vestigt zich in 2019 op een boogscheut van het station Antwerpen-Centraal. De redacties en de studio’s zijn daardoor beter bereikbaar met het openbaar vervoer.

    Een aantal jaren geleden maakten bijvoorbeeld Proximus en Engie die omslag: zij vestigden zich aan het station Brussel-Noord. Daardoor is het aantal werknemers dat met de auto naar het werk komt spectaculair gedaald. Zo’n verhuizing is natuurlijk niet voor elk bedrijf een optie, er spelen nog heel wat andere factoren mee. 

    Naast een slimme locatie kunnen bedrijven ook het verschil maken met een doordacht mobiliteitsbeleid dat inzet op het vermijden, verduurzamen en vergroenen van alle verplaatsingen. Door werknemers de mogelijkheid te geven om te thuis- of te flexwerken, hoeven ze niet allemaal elke dag naar het hoofdkantoor te komen. Zo vermijd je een groot aantal verplaatsingen. Om het mobiliteitsbeleid te verduurzamen, breng je om te beginnen in kaart welke werknemers in aanmerking komen om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te reizen. Steeds meer bedrijven willen hun wagenpark bovendien vergroenen door werknemers te stimuleren om een milieuvriendelijke bedrijfswagen te kiezen.” 

    Flexibel budget

    Recent bereikte de federale regering een akkoord over de concrete invulling van het mobiliteitsbudget. Wat zijn volgens u de voordelen van zo’n mobiliteitsbudget en wat is het verschil met cash for car? 

    “De cash for car-regeling of mobiliteitsvergoeding geldt enkel voor werknemers die al een bedrijfswagen hebben. Concreet kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor cash. Maar dat bedrag blijft altijd hetzelfde, ook als een werknemer promotie maakt of als het wagenbudget zou toenemen. Bijkomend geniet een werknemer dan niet meer van een vrijgestelde werkgeverstussenkomst in de kosten verbonden aan het woon-werkverkeer, denk maar aan een abonnement voor het openbaar vervoer of een fietsvergoeding.

    Een mobiliteitsbudget kan medewerkers meer flexibiliteit bieden in de manier waarop ze zich verplaatsen. Maar net als bij cash voor car kunnen enkel medewerkers met een bedrijfswagen er een beroep op doen, of wie daar volgens zijn functie recht op heeft. Net als bij cash for car heb je ook hier geen recht meer op bijvoorbeeld een fietsvergoeding. Die moet gefinancierd worden met het vrijgekomen budget. Het bedrag dat overblijft van je mobiliteitsbudget is ook minder interessant: je betaalt er een socialezekerheidsbijdrage van 38,07 procent op. 

    Grote bedrijven hebben in het mobiliteitsbudget wel al langer de vlucht vooruit genomen in de vorm van een cafetariaplan. Dat kan ook niet-mobiliteitsgerelateerde elementen bevatten, zoals extralegale verlofdagen of tablets.”

    Elektrische fiets

    Bedrijven bieden hun werknemers steeds vaker een bedrijfsfiets aan. Wat is de populairste formule?

    “Naar het werk fietsen zit in Vlaanderen over het algemeen sterk in de lift: mensen ervaren onderweg veel minder stress, het is gezond, en fietsende werknemers zijn goed voor het imago van het bedrijf. De meeste bedrijven zien muziek in fietsleasing. Dat is makkelijker dan fietsen aankopen, want dan staan de bedrijven zelf in voor het onderhoud. Met een leasingformule kiezen werknemers binnen een bepaald budget een fiets op maat. Velen onder hen kiezen voor een elektrische fiets. Ze betalen maandelijks een kleine bijdrage en kunnen de fiets na afloop van de leasetermijn voor een lagere prijs aankopen.”

    Is het voor de bedrijven goedkoper als hun medewerkers met de fiets komen? 

    “Dat hangt ervan af. In eerste instantie is het opzetten van een fietsbeleid vooral een investering voor het bedrijf: er is onderzoek nodig en er komt administratief een en ander bij kijken. Zodra medewerkers overtuigd zijn en regelmatig met de fiets naar het werk komen, kan dat een besparing betekenen voor de werkgever omdat er minder ziekteverzuim is en de parkeerdruk afneemt. In steden zoals Brussel, Antwerpen, Gent en Kortrijk worden de parkeernormen steeds strenger, dus daar is nietsdoen geen optie.” 

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in