WLTP voor bestelwagens? Geen zorgen, er verandert minder dan voor auto’s
dinsdag 5 november 2019
Een jaar na de invoering van de WLTP voor personenwagens is de testprocedure sinds 1 september ook voor bestelwagens verplicht. Over welke types gaat het en wat zijn de gevolgen? Athlon legt uit.
Vorig jaar veroorzaakte de invoering van de WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) voor personenwagens heel wat ophef. Elk model moest vanaf 1 september 2018 een nieuwe testprocedure doorlopen die de reële CO2-uitstoot bepaalt. Steve Somers, Sales Representative LCV bij Athlon: “Het gevolg? De gemiddelde uitstoot van personenwagens is gestegen, waardoor heel wat modellen niet meer binnen de car policy van bedrijven pasten. Bovendien had die hogere CO2-uitstoot gevolgen voor het VAA (voordeel van alle aard) en de fiscale aftrekbaarheid van het voertuig.”
Op welk type bestelwagen heeft de WLTP een impact?
Alle bestelwagens tot 12 ton moeten sinds 1 september 2019 voldoen aan de WLTP-normen, al moeten alleen de lichte bedrijfsvoertuigen (euronorm 6) volledig op de testbank. Bij zware bedrijfsvoertuigen (euronorm VI) wordt enkel de motor getest.
Wat zijn de fiscale gevolgen?
Momenteel is de fiscale impact in België beperkt. “Voor bestelwagens bestaat er over het algemeen geen car policy. Lichte bedrijfsvoertuigen worden gezien als een gebruiksvoorwerp en zijn volledig fiscaal aftrekbaar, onafhankelijk van hun CO2-uitstoot. Dient de bestelwagen uitsluitend voor professioneel gebruik, dan betaalt de bestuurder ook geen VAA”, legt Steve Somers uit.
De btw blijft bovendien 100 procent terugvorderbaar, behalve bij privégebruik. De CO2-bijdrage verschuldigd aan de RSZ geldt alleen als de bestelwagen privé wordt gebruikt door een werknemer met een arbeidsovereenkomst. Voor vrije beroepen, zelfstandigen en managers is dit niet van toepassing: hun verplaatsingen worden volledig als professioneel beschouwd.
In Vlaanderen kan de verkeersbelasting voor voertuigen met een maximaal toegestane massa tot 2500 kilogram stijgen met maximaal 32,40 euro per jaar.
Wat is de impact op de levering?
Omdat elke versie van een licht bedrijfsvoertuig aan de WLTP-normen moet voldoen, zijn de laboratoria die verantwoordelijk zijn voor de goedkeuring van voertuigen overbelast. “Daardoor zouden de levertijden de komende maanden kunnen oplopen”, stelt Steve Somers.
Gelden er overgangsmaatregelen?
Ja, constructeurs kunnen nog tot 1 september 2020 voertuigen verkopen die voor 1 september 2019 werden geproduceerd. Voor omgebouwde voertuigen kan dat zelfs nog tot 1 maart 2020. Er zijn wel twee voorwaarden: de bestelwagens mogen nog niet ingeschreven zijn, en de omgebouwde voertuigen moesten voor 31 augustus 2019 door de douane ingeklaard zijn.
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in