Zorgeloos met je elektrische auto op vakantie naar de zon
donderdag 9 juni 2022
Koude en accu’s gaan niet goed samen, maar warmte heeft ook een negatieve impact op de werking van de batterij. Met deze tips hou je de accutemperatuur onder controle en reis je goed voorbereid naar je vakantiebestemming.
Een lange rit met je elektrische auto gecombineerd met hoge buitentemperaturen: dat blijft niet zonder gevolgen voor de batterij. Die presteert optimaal tussen 20 en 25°C, maar kan onder zomerse reisomstandigheden serieus opwarmen. Een verhitte batterij biedt niet alleen minder rijbereik, maar slijt ook sneller en beperkt de laadsnelheid.
Afhankelijk van het batterijkoelsysteem in je elektrische auto zal de accu meer of minder last hebben van de warmte. De recentere modellen van Tesla, BMW, Mercedes-Benz, Kia en Hyundai, bijvoorbeeld, hebben een vloeistofcircuit dat de warmte efficiënt afvoert. Sommige andere EV’s houden het bij een ventilatiesysteem, dat minder doeltreffend werkt.
Trager opladen bij warmte
Hoe dichter de batterij bij zijn oververhittingspunt komt, hoe langzamer de oplaadsnelheid zal zijn. Dat komt omdat het batterijmanagementsysteem (BMS) het oplaadvermogen aanpast aan de temperatuur van de batterij. In extreme gevallen kan het laden zelfs onderbroken worden als veiligheidsmaatregel terwijl de batterij afkoelt.
Ook de laadstations zelf kunnen last hebben van de warmte. De kabels van een snellader zijn eveneens voorzien van vloeistofkoeling – vandaar dat ze zo dik en zwaar zijn – en als de laadpaal de warmte onvoldoende kan afvoeren, wordt het laadvermogen automatisch beperkt.
De kern van het probleem is dat openbare oplaadstations vaak niet onder een afdak staan, met uitzondering van de laadstations van het FastNed-netwerk. Die zullen doorgaans minder hinder ondervinden van een sterk brandende zomerzon. Ook jij en je auto kunnen deugd hebben van een beetje schaduw.
Athlon’s tips voor zorgeloze EV-trips
- Kies een overdekt laadstation. Je auto en het laadstation functioneren veel beter bij matige temperaturen.
- Breng je auto op voorhand op temperatuur. EV’s zijn uitgerust met een functie om het interieur af te koelen of op te warmen terwijl ze opladen. Zo verspil je niet nodeloos de energie in de batterij.
- Kies voor een elektrische auto met warmtepomp. Die werkt veel zuiniger dan een conventionele airco, zeker bij extreme temperaturen.
- Verminder je snelheid. Het verbruik stijgt exponentieel naarmate je sneller rijdt. 110 of 120 km/h maakt al een wereld van verschil.
- Plan je reis op voorhand. Controleer waar je kunt laden en voorzie altijd een plan B.
Deze apps helpen je laadfiles vermijden
Niets zo vervelend als uitkijken naar een verkwikkende laadstop om dan vast te stellen dat de laadpaal niet werkt of dat je je beurt moet afwachten… in de blakende zon. Athlon selecteerde voor jou deze drie apps waarmee je de beschikbaarheid van de laadstations langs je traject kunt checken.
- ChargeMap. Deze app heeft een handige routeplanner die aangeeft waar je best stopt om te laden. Real-time beschikbaarheid, laadcapaciteit, type aansluiting en laadtarieven van laadpunten: al deze info is voorhanden.
- Shell Recharge. Hij is vergelijkbaar met die van ChargeMap en heeft als extra troef de mogelijkheid om de laadsessie via je smartphone te starten en te stoppen als je een Shell Recharge-laadpas hebt. Je krijgt ook een melding als het door jou gekozen laadpunt weer beschikbaar is.
- Plugsurfing. Naast een erg ruime dekking (200.000 laadpunten in Europa) biedt deze app ook een online betaalmogelijkheid en een handig overzicht van al je laadsessies, die op één maandfactuur gegroepeerd worden.
|
Op zoek naar advies en een a-tot-z-begeleiding bij je laadoplossingen thuis en op kantoor?
Neem dan nu contact op met Athlon Consulting via consulting.belgium@athlon.com
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in