Elk verkeersongeval is er één te veel
Als mobiliteitsaanbieder hebben wij de kennis en expertise om echt het verschil te maken. Wij streven er dan ook naar om verkeersveiligheid altijd centraal te stellen bij alles wat we doen.
Elk jaar vallen er duizenden doden of zwaargewonden als gevolg van verkeersongevallen op Europese wegen. Bij vrijwel 95% van alle verkeersongevallen in Europa ligt een menselijke fout aan de basis. Alleen al in 2019 waren er bijna 23.000 doden.
Het goede nieuws? In 2020 waren dit er 4.000 minder. Het slechte nieuws? Dat zijn er nog steeds te veel!
Innovatieve oplossingen
Met meer dan 400.000 voertuigen in ons wagenpark, voelen wij dat het onze taak is om anderen te inspireren het verschil te maken als het gaat om verkeersveiligheid. Om de dingen beter te kunnen doen, is er technische expertise nodig. Wij zijn daarom de samenwerking aangegaan met enkele zeer innovatieve Europese dienstverleners om je zo toegang te geven tot twee handige producten: de Athlon SafeDrivePod en Athlon BrightMile.
Athlon SafeDrivePod
De Athlon SafeDrivePod is een briljante nieuwe oplossing om het aantal ongevallen als gevolg van smartphonegebruik te verminderen. Het biedt inzicht in het rijgedrag, beperkt afleiding in het verkeer en versnelt de reactie op ongevallen. Benieuwd hoe je de SafeDrivePod voor jouw bedrijf kunt inzetten of wens je meer informatie? Klik op de button!
Athlon Brightmile
Met Brightmile houd je je chauffeurs veilig, behaal je de duurzaamheidsdoelstellingen en verlaag je je bedrijfskosten. De tool geeft elke rit een score en biedt op maat gemaakte trainingen op basis van jouw unieke rijgedrag. Daarbij ligt de focus op de punten die het hoogste risico tonen en daarmee de grootste impact op veiligheid hebben. Kortom, een volledig gepersonaliseerde ervaring. Meer weten over Athlon Brightmile? Klik op de button!
Gedeelde verantwoordelijkheid
Verkeersveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het waarborgen van onze eigen veiligheid gaat hand in hand met het waarborgen van die van anderen. Sluit je aan bij onze ambitie om verkeersdoden en -gewonden te elimineren en voorkom onnodige schade en verdriet.
Daarnaast helpt het je kosten verminderen en je ecologische voetafdruk te verlagen. Een win-win situatie op elk front. Verkeersveiligheid ook jouw prioriteit maken? Wij helpen je graag! Want alleen samen kunnen we dit voor elkaar krijgen.
Onze laatste nieuwsberichten
Alle nieuwe auto's in Europa moeten vanaf 2024 uitgerust zijn met rijhulpsystemen om de verkeersveiligheid voor iedereen te verbeteren.
Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.
De all-seasonband is aan een heuse opmars bezig. Logisch, want hij vermijdt het tweejaarlijkse bezoek aan de bandencentrale. Toch moet je rekening houden met enkele beperkingen. Hij blijft immers een compromis en wordt niet overal toegelaten als alternatief voor de winterband.
Het aanbod aan banden is gigantisch: ze variëren van breedte, hoogte en diameter, maar ook hun loopvlak en samenstelling kan sterk verschillen. Dit is wat je moet weten over zomer- en winterbanden – en de compromisoplossing: de all-seasonband.
Ook al worden onze auto’s steeds veiliger, het aantal verkeersongevallen neemt niet af. Met name afleiding door smartphonegebruik blijkt de boosdoener te zijn. Vooral nummers intoetsen en berichten typen vergroot het ongevalsrisico aanzienlijk, maar nog gevaarlijker is een online meeting bijwonen.
Veel bedrijven baseren zich vooral op fiscale en ecologische criteria voor hun vloot. Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) worden veel minder in rekening gebracht. “Geheel onterecht, want een voertuig met ADAS kan het verschil maken tussen wel of geen ongeval, met alle medische, economische en ecologische gevolgen van dien,“ aldus Michiel van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP.
Elk verkeersslachtoffer is er een te veel. Europa legt de technologische lat voor de autoconstructeurs steeds hoger door bepaalde rijhulpsystemen en veiligheidssystemen te verplichten. De Belgische wetgever schaaft dan weer de verkeerswetgeving bij om niet-handsfree smartphonegebruik achter het stuur helemaal aan banden te leggen. Een overzicht.
MobilityBudget
Het mobiliteitsbudget biedt een perfecte antwoord op veranderende behoeften. Athlon begeleidt je van A tot Z om het succesvol in te voeren.