Nieuwsbericht

5 tips voor een meimaand zonder auto

Geplaatst op
Blijven auto’s in mei massaal aan de kant staan en vullen de straten zich met fietsers, voetgangers, carpoolers en bussen? Als het van de vzw Greencaps afhangt alvast wel. Met hun actie ‘Mei zonder wagen’ sporen ze iedereen aan om te kiezen voor alternatieve vervoerswijzen. Doe mee en draag samen met uw bedrijf bij tot een lagere CO2-uitstoot en minder fijn stof in de lucht!

“We willen mensen doen nadenken over hun autoverbruik”, zegt Virginie Hertsens van Athlon en lid van Greencaps. “Daarbij streven we er niet naar de auto volledig te bannen. Wel willen we iedereen aansporen om in die maand gebruik te maken van alternatieve vervoermiddelen. We hopen dat mensen dankzij onze actie de reflex krijgen om voor korte afstanden de fiets te nemen. Dat heeft veel voordelen: u haalt een frisse neus en hoeft zich niet druk te maken over files en parkeerplaatsen. Ook carpoolen naar het werk is een leuk alternatief, en ideaal om bij te praten met uw favoriete collega’s.”

5 ton minder CO2

Athlon schaart zich volledig achter die alternatieve mobiliteitsvisie en het project van Greencaps. Vorig jaar deden 400 deelnemers mee aan de actie ‘Mei zonder wagen’. Dat leidde tot een reductie van de CO2-uitstoot met 5 ton. Samen met u willen we Greencaps helpen om nog beter te doen. Motiveer uw werknemers daarom om mee te doen aan ‘Mei zonder wagen’ door zelf ludieke acties op het getouw te zetten. Om zo veel mogelijk medewerkers over de streep te trekken, geven we u hieronder enkele onklopbare tips.

5 tips voor een meimaand zonder auto

 1. Zet uw personeel op weg
  Laat uw personeel niet verdwalen op weg naar het werk. Deel daarom voldoende kaarten met fietsroutes en grondplannen van het openbaar vervoer uit. Stuur ook een e-mail met links naar handige websites als:
  -  ‘Active Mode’ van Brussel Mobiliteit : interessante informatie over fietsroutes, Villo-stations, fietspunten, fietsenwinkels, MIVB-haltes en Cambio-standplaatsen.
  - De Brusselse gewestelijke fietsroutes : u kunt de weg kiezen met het minste hoogteverschil, een must voor minder getrainde fietsers!
  - De fietsroutes in Vlaanderen en in het zuiden van Brussel : Vlaanderen doorkruisen met de fiets? Deze website biedt alle informatie voor diehards.
 2. Deel flashy fluovestjes uit
  Zorg ervoor dat uw werknemers goed zichtbaar zijn als ze met de fiets of te voet naar het werk komen. Geef de deelnemers bijvoorbeeld een fluovestje met het logo van de onderneming.
 3. Regel vervangfietsen voor pechvogels
  Voorzie in enkele vervangfietsen zodat personeelsleden met pech ook terug huiswaarts kunnen keren.
 4. Voorzie in aangepaste accommodatie
  Zorg dat het personeel gebruik kan maken van een veilige fietsenstalling. Kunnen uw medewerkers zich douchen en omkleden? Ook dat is belangrijk om hen te overtuigen om mee te doen!
 5. Maak er een wedstrijd van
  Houd de score bij en ga na wie de meeste kilometers heeft afgelegd met de fiets of met het openbaar vervoer. De winnaar verdient eeuwige roem en kunt u belonen met nieuwe fietsaccessoires of een treinticket voor een dagtrip.

Schrijf u in via de website van Greencaps  en volg de actie op de voet op de Facebookpagina van Greencaps . Moedig uw personeel aan om zich in te schrijven. Bij de inschrijving kunnen uw medewerkers een collega als peter of meter opgeven. De peter/meter met de meeste petekinderen krijgt in de maand mei een elektrische fiets in bruikleen van Greencaps, met dank aan Bike Square!

Greencaps?

Greencaps is opgericht door rasechte wereldverbeteraars. Voorzitter Philippe Gendebien kan rekenen op de steun van een twintigtal vrijwilligers. Tijdens het jaar organiseren ze vier grootscheepse acties om de aandacht te vestigen op duurzaamheid. In februari gaan ze voedselverspilling tegen, in de maand van de zomerbarbecues sporen ze mensen aan om geen vlees te eten en in oktober zetten ze de verwarming uit. Virginie Hertsens: “De campagnes zijn bedoeld om elkaar te motiveren. Samen staan we sterk om er een maand lang voor te gaan! Met kleine acties kunnen we onze planeet leefbaarder maken. Maar iedereen doet mee in zijn eigen tempo en stelt zijn eigen doelstellingen. Wij vinden het belangrijk dat niemand op de vingers wordt getikt.”

Terug naar nieuwsoverzicht