Nieuwsbericht

Achteruit parkeren veroorzaakt 30% minder schadegevallen

Geplaatst op
Athlon
Als we allemaal achterwaarts zouden inparkeren, zouden we 30% minder schadegevallen veroorzaken. Dat blijkt uit de schadestatistieken van grote petrochemische bedrijven als BP, Shell en Sabic in Nederland, die de maatregel voor al hun werknemers hebben ingevoerd. Bovendien is het veiliger én ecologischer. Wordt achterwaarts parkeren straks ook gangbaar in uw wagenpark?

Achteruit parkeren heeft veel voordelen. Ten eerste heb je bij het wegrijden een beter overzicht. Dat komt de veiligheid ten goede.

30% minder schade

Bovendien is de kans op een aanrijding een pak kleiner. Bij BP en Shell in Nederland vertaalde zich dat al snel in de schadestatistieken: die tekenden tot 30 procent minder schadegevallen op.
Ook niet onbelangrijk: je geraakt sneller weg. “Net daarom is achterwaarts parkeren bij grote petrochemische bedrijven als BP en Shell in Nederland verplicht”, licht Pieter Goossens van Athlon toe. “In geval van nood moet iedereen de parking zo snel mogelijk kunnen verlaten.”

Groener en goedkoper

Ook voor het milieu is achteruit parkeren een stuk beter. Een koude motor verbruikt immers bijna dubbel zoveel brandstof als een warme motor. Bij het wegrijden een reeks manoeuvres maken, is dus allesbehalve zuinig. Pieter Goossens: “Voor één auto maakt dat misschien geen groot verschil, maar voor een heel wagenpark levert achteruit parkeren op termijn een flinke besparing in brandstof en CO2-uitstoot op.”

Slechte chauffeurs

Athlon wil achteruit parkeren op bedrijfsparkings daarom zoveel mogelijk aanmoedigen. Ook mobiliteitsvereniging VAB is ervoor te vinden, al plaatst woordvoerder Maarten Matienko wel een kanttekening: “Niet alle bestuurders kunnen goed parkeren. Sinds enkele jaren is het rijexamen versoepeld: je moet niet meer tussen auto’s parkeren, maar achter een auto. We merken dat jongeren moeite hebben met manoeuvreren. Wie wéét dat hij het niet goed kan, raden we daarom aan om toch vooruit in een parkeerplaats te rijden.”

Terug naar nieuwsoverzicht