Nieuwsbericht

Businesscases rond mobiliteit gooien hoge ogen

Geplaatst op
Hack Belgium Duizend professionals uit alle hoeken van de maatschappij die zich samen buigen over oplossingen en businessinnovatie voor een beter België. Dat was het driedaagse innovatiefestival Hack Belgium van 4 tot 6 mei in Brussel. Bij de honderden ideeën die dat opleverde, stond het thema mobiliteit hoog op de agenda.

De razendsnelle ontwikkelingen in de informatietechnologie, de robotisering, de automatisering van taken, het internet of things, 3D-printen, drones, zelfrijdende auto’s: onze economie staat duidelijk op een kantelpunt. Na de stoom, de elektriciteit en de computer is het tijdperk van de digitalisering aangebroken.

Carrière heruitvinden

Maar hoe moet die nieuwe wereld eruitzien? Over die vraag bogen de deelnemers van het innovatiefestival Hack Belgium zich gedurende drie dagen. Samen met experts uit alle hoeken van de maatschappij staken ze de koppen bijeen op zoek naar oplossingen, technologieën en businessinnovatie voor een toekomstbestendig België. Athlon zette mee haar schouders onder de hackathon en trad op als klankbord en expert in duurzame en innovatieve mobiliteit.

Hack Belgium ging op dag 1 van start met meer dan dertig workshops. Daarin schetsten de experts per thema de ontwikkelingen en uitdagingen in hun werkveld. Ook Erwin Ollivier daagde de hackers uit: stimuleer autobestuurders om deel te nemen aan de deeleconomie. En: bedenk een alternatief voor de wagen dat minder duur is, alle voordelen heeft, maar niet verstrikt raakt in de file.

Zestig teams namen de handschoen op om een businesscase uit te werken. Ze kregen coaching en weerwind van de experts: is het project financieel leefbaar? Staat de technologie op punt? Hoe verkoop je je idee? Is het businessmodel realistisch? Op dag 3 pitchten de zestig teams hun idee voor alle professionals uit hun werkveld. Zeven cases haalden uiteindelijk de finale.

Hoofdpodium

Liefst twee van de finalisten spitsten zich toe op mobiliteit. Een mobiliteitsproject dat de meerderheid van de aanwezigen overtuigde, was Kirch-off: een platform dat consumenten en producenten van elektriciteit voor wagens rechtstreeks met elkaar wil verbinden. Handig, want heeft een elektrische wagen een opgeladen batterij, dan kan die energie op piekmomenten ingezet worden als stroomleverancier.

De andere mobiliteitscase die het hoofdpodium haalde, was de app BeMoTo – Be Mobile Together. Die richt zich op mensen met een beperkte mobiliteit. De app signaleert in real time welke metroliften defect zijn. Daarnaast kunnen reizigers via BeMoTo hulp vragen of aanbieden en in ruil bijvoorbeeld gratis tickets voor het openbaar vervoer ontvangen.

Dat twee mobiliteitsideeën de finale haalden, verwondert Luc Blockx, chief innovator bij Athlon, geenszins: “Mobiliteit is een thema dat de hele maatschappij aanbelangt: de infrastructuur eist enorm veel ruimte op, en laat dat in Vlaanderen nu net een schaars goed zijn. Ook het lawaai en de uitstoot van schadelijke stoffen speelt iedereen parten. Dat die verhoogde aandacht voor de maatschappelijke kost van mobiliteit leidt tot concrete projecten, is een positieve zaak. En dat is meteen ook de belangrijkste les uit deze eerste editie van Hack Belgium: duurzaamheid, ecologie, sociale impact, het zijn thema’s die duidelijk leven. Bedrijven houden daar in hun businessmodel best rekening mee.”

Meer info: www.hackbelgium.be

Terug naar nieuwsoverzicht