Nieuwsbericht

Deelwagen achterlaten? Gewoon waar u wilt!

Geplaatst op
U pikt een auto op en laat hem op het einde van de rit gewoon achter: dat is free-floating autodelen. Verschillende Europese steden bieden deze dienst al aan. Sinds kort is deze nieuwe vorm van autodelen ook mogelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In Milaan, München en Amsterdam is free-floating autodelen al een succes. Het principe is eenvoudig: met een app op uw smartphone zoekt u uit waar een deelauto geparkeerd staat. Betalen doet u per minuut. Bent u op uw bestemming aangekomen, dan laat u de wagen gewoon achter voor de volgende gebruiker, als u zich nog in Brussel bevindt.

Minder wagens

Eén free-floating deelauto kan tot wel acht privéwagens vervangen. Een vloot van 500 deelauto’s kan het aantal wagens in de stad dus drastisch verlagen. Goed voor de mobiliteit én het milieu. Bovendien is het een heel toegankelijke oplossing voor wie snel even een wagen nodig heeft. Een rit in een free-floating auto duurt gemiddeld 20 tot 40 minuten.

Parkeren waar u wilt

Elke free-floating deelauto krijgt een gewestelijke vrijstellingskaart. Die laat gebruikers toe om overal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te parkeren. Operatoren van autodeeldiensten moeten bovendien verplicht een overeenkomst afsluiten met publieke of private parkings, zodat gebruikers een abonnement hebben om in elk van die parkings te parkeren.

Deeldiensten in Brussel

Verschillende autodeeldiensten hebben al een aanvraag ingediend om free-floating wagens in te zetten. Die bedrijven zullen het aanbod van de autodeeldiensten in Brussel gevoelig doen stijgen.

  • DriveNow: het deelplatform van BMW streek op 6 juli neer in Brussel. Via DriveNow stapt u in een van 300 BMW’s of Mini’s en rijdt u voor 33 cent per minuut door de hoofdstad. Hebt u de wagen achteraf nog nodig? De rit onderbreken zonder de huurperiode te beëindigen kan voor 19 cent per minuut. De introductie van DriveNow verliep succesvol, met heel wat gebruikers tussen 25 en 45 jaar. Volgend jaar hoopt het bedrijf zijn wagenpark uit te breiden. Ook aan elektrische wagens heeft DriveNow al gedacht. Maar die zitten er, door een gebrek aan laadinfrastructuur in Brussel, helaas nog niet meteen in.
  • Zipcar: op 14 september maakten de Peugeots van Zipcar hun opwachting. U neemt plaats achter het stuur voor 25 cent per minuut.
  • Car2go: dit deelplatform is een onderdeel van de Daimler Group en de grootste dienstverlener ter wereld op het vlak van autodelen. Brussel zal de 31ste stad zijn waar Car2go zijn diensten aanbiedt. Een wagen huren kost 31 cent per minuut.
Terug naar nieuwsoverzicht