Is België klaar voor een volledig elektrisch bedrijfswagenpark?

    zaterdag 9 januari 2021

    Mogen bedrijfswagens in België over enkele jaren nog CO2 uitstoten? Er beweegt heel wat op beleidsniveau. Athlon bouwde doorheen de jaren veel kennis en knowhow over e-mobility op. Is ons land klaar voor enkel nog elektrische bedrijfswagens?

    Fiscaliteit

    De Vlaamse Regering wil maatregelen nemen die een elektrische bedrijfswagenvloot in de hand werken, en ook tijdens de regeringsvormingen op federaal niveau was er heel wat te doen om een dergelijke transitie. Philippe Fouyn, Strategic Consulting Manager bij Athlon: “In België rijden er vandaag ruim 660.000 bedrijfswagens rond, waarvan slechts een klein percentage elektrisch is. Kijken we naar het huidige mobiliteitsmodel, dan moeten die bijna allemaal de switch maken.” Is België daar voldoende op voorbereid? 

    Zijn er genoeg elektrische modellen? 

    De omschakeling van fabrieken die diesel- en benzinewagens produceren naar fabrieken die elektrische wagens produceren, is momenteel in volle gang. Philippe Fouyn: “Maar het zal nog even duren voor er voldoende productiecapaciteit is en er genoeg elektrische modellen op de markt zijn om aan de vraag tegemoet te komen.” Bovendien ligt de prijs van veel elektrische auto’s vandaag nog boven het budget van heel wat bedrijfswagenbestuurders.
    “Toch moeten we er rekening mee houden dat het mobiliteitsmodel stilletjesaan verandert”, voegt Philippe Fouyn toe. “Zo wordt carsharing steeds belangrijker, en ook de invoering van het mobiliteitsbudget zal de komende jaren zijn weerslag hebben op het bedrijfswagenpark. Dat beïnvloedt ook het aantal bedrijfswagens dat in België op de baan is.”

    Zijn er voldoende laadpunten?

    Het grootste struikelblok? België moet nog een serieuze inhaalbeweging maken, wil het voldoende laadpunten hebben om al die elektrische wagens op te laden. “Veel bedrijven hebben de stap nog niet gezet om laadinstallaties te voorzien en thuis laden is niet voor iedereen mogelijk, denk maar aan mensen die in een stadsappartement wonen”, zegt Philippe Fouyn. Ook het aantal openbare mogelijkheden is in België beperkt: in ons land zijn er vandaag 10.000 laadpunten, terwijl Nederland er ruim 45.000 telt.

    Daartegenover staat dat de batterijrange van elektrische auto’s de laatste jaren enorm is toegenomen. “Die gaat zelfs al over de psychologische grens van 400 kilometer, waardoor de drempel om een elektrische wagen te leasen wat kleiner wordt. Dat tempert de nood aan laadoplossingen lichtjes, al blijft een volwaardig netwerk aan laadpunten enorm dringend.” 

    Vormen hybrides de oplossing?

    Tot eind 2020 maakt de nieuwe fiscaliteit (echte) plug-inhybrides bijna even fiscaal voordelig als elektrische wagens, en dus vormen ze een gewenste overgangsmaatregel. Bovendien komen er steeds meer nieuwe modellen op de markt met een actieradius tot 60 kilometer. “Dat is voor heel wat mensen ruim voldoende om het dagelijkse woon-werkverkeer af te leggen”, stelt Philippe Fouyn. “Zeker gekoppeld aan een slimme car policy die de bestuurder verplicht om de wagen juist te gebruiken, kunnen we dus spreken van een duurzame mobiliteitsoplossing.” 

    Wat er na 2020 gebeurt, is het nog koffiedik kijken. In een nieuwe autofiscaliteit kunnen enkel zero-emissievoertuigen voordelig blijven. Worden plug-inhybrides dan meteen afgestraft of zal dat gefaseerd verlopen? “Daarover bestaat nog geen duidelijkheid en dus raden we onze klanten aan om naast plug-inhybrides waar mogelijk al volledig elektrische voertuigen in hun vloot op te nemen. Zo bouwen ze al de nodige kennis en knowhow op. Daarna kan het elektrische wagenpark stelselmatig uitbreiden.”

    Voor u elektrische wagens in uw vloot opneemt … 

    De beslissing om uw bedrijfswagenpark te elektrificeren, neemt u niet van de ene op de andere dag. Zo’n implementatieproces vraagt om overleg tussen verschillende actoren (manager, hr, office manager …). Enkele tips: 

    Hou rekening met het bestuurdersprofiel

    Een grondige analyse van de profielen van uw medewerkers maakt duidelijk welke voorzieningen ze nodig hebben. Elke bestuurder moet zijn wagen zo comfortabel mogelijk kunnen gebruiken. Wie kan en wie mag een elektrisch voertuig gebruiken? Welke laadmogelijkheden zijn er? Het aantal kilometers dat iemand per jaar aflegt, stemt u af op de autonomie van het voertuig. Alleen zo maakt u de duurzaamste en comfortabelste keuze. 

    Organiseer vormingen over elektrisch rijden

    Elektrisch rijden is een kunst en vergt andere vaardigheden dan het besturen van een diesel- of benzinewagen. Zo heeft een elektrische motor aan één versnelling genoeg om vanuit stilstand naar topsnelheid te accelereren. Athlon raadt bedrijven dan ook aan om hun bestuurders daarover te informeren tijdens een cursus of vorming. Alleen zo kan elektrisch rijden écht duurzaam zijn.

    Meer weten over de elektrificatie van uw vloot? Kijk op onze website.

     

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in