Nieuwsbericht

Een diesel als bedrijfswagen: een goede keuze anno 2020?

Geplaatst op
Als specialist in bedrijfsmobiliteit krijgen we bij Athlon vaak de vraag of diesels nog een verstandige keuze zijn als bedrijfswagen. Wellicht is dat omdat diesel nog steeds zijn vervuilende imago van weleer — een hoge emissie van stikstofoxides — met zich meedraagt. Omdat we echter meer benzinewagens zijn gaan kopen, en ook de SUV aan populariteit won, daalde de uitstoot van stikstofoxides (NOx), maar begon de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) opnieuw te stijgen. Na een periode waarin benzinemodellen hoogtij vierden, lijken bedrijven en mobiliteitsexperts nu het vertrouwen in diesels te herwinnen. En dat is niet geheel onterecht. De nieuwe generatie dieselmotoren voldoet namelijk ruimschoots aan de strenge Euro 6d-Temp norm. Wil je een klare kijk op de zaak? We zetten enkele feiten voor jou op een rijtje.

Enkele feiten over uitstoot

Alle wagens die op fossiele brandstof rijden, worden aangedreven door een verbrandingsmotor. Daarbij komt koolstofdioxide (CO2) vrij, naast andere schadelijke stoffen zoals stikstofoxides (NOx) en fijn stof. Benzinewagens verbruiken meer brandstof, waardoor ze meer CO2 uitstoten. Dieselwagens daarentegen zijn zuiniger qua verbruik, stoten minder CO2 en NOx uit, maar produceren dan weer iets meer fijn stof. Dat is meteen de reden waarom autoconstructeurs niet alleen volop inzetten op elektrisch aangedreven voertuigen, maar ook op ‘cleane’ dieseltechnologie, die de uitstoot van fijn stof nog verder terugdringt. Elke dieselwagen die vandaag van de band rolt is uitgerust met een roetfilter. Zo schudden diesels stilaan hun vervuilende imago uit het vorige decennium van zich af.

‘Oude dieselmotoren moeten we bannen. Moderne dieselwagens voldoen echter aan de Euro 6d-Temp norm. Zij stoten zelfs minder NOx uit dan de nieuwe benzinemodellen.'
Mark Pecqueur – mobiliteitsexpert en onderzoeker Thomas More hogeschool

Over leaseprijs, verbruik en fiscaliteit

Zoals al eerder vermeld, hebben moderne dieselwagens een lagere CO2-uitstoot dan benzine, dankzij hun zuinige motor. Dat maakt een bedrijfswagen op diesel fiscaal voordeliger dan zijn broertje op benzine (hogere aftrekbaarheid, lager voordeel van alle aard, lagere CO2-bijdrage). Krijgen je werknemers ook een tankkaart ter beschikking? Dan kan je ook op brandstofkosten besparen. Als brandstof aan de pomp is benzine nog steeds iets duurder. Bovendien zijn benzinewagens doorgaans minder zuinig dan vergelijkbare diesels. Je kan dus behoorlijk wat extra kilometers met een volle tank rijden. Vooral wanneer een chauffeur met een constante snelheid en een laag toerental rijdt, bijvoorbeeld met cruise control ingeschakeld. Wat dat betreft is de sensibilisering over correct rijgedrag een prioriteit voor wie een car policy voor de bestuurders van zijn bedrijfswagens opstelt.

Veel kilometers? Dan is diesel een valabele optie.

Een dieselwagen blijft een verstandige keuze voor wie professioneel veel kilometers aflegt. Daar zijn mobiliteitsexperts het roerend over eens. Voor korte verplaatsingen en als stadswagen is de diesel over het algemeen minder geschikt dan een benzinewagen of een elektrisch/hybride model. Hoeveel kilometers je precies moet afleggen om er voordeel uit te halen, is afhankelijk van het type dieselwagen dat je kiest. Maar doorgaans is diesel de voordeligste keuze vanaf 30.000 km per jaar. Zeker wanneer de chauffeur vaak langere afstanden aflegt, levert een dieselmotor de beste prestaties en worden uitlaatgassen optimaal behandeld. Analyseer dus best welk soort verplaatsingen de bestuurder vooral met de wagen zal doen, voor je de keuze maakt.

‘Voor wie minimaal 30.000 km per jaar rijdt en vaak ritten doet van langer dan een halfuur, blijft diesel een slimme én milieusparende keuze.’
Mark Pecqueur – mobiliteitsexpert en onderzoeker Thomas More hogeschool

AdBlue to the rescue

Voegde je het voorbije jaar dieselwagens toe aan je bedrijfsvloot? Dan heb je wellicht al met AdBlue te maken gekregen. Deze biologisch afbreekbare vloeistof wordt gebruikt om tot 85 procent van de NOx-uitstoot om te vormen tot water en stikstof. In dieseltrucks zit AdBlue al enkele jaren ingebouwd, maar veel constructeurs van personenwagens integreren het systeem nu ook in hun dieselmodellen.

AdBlue zit in een apart reservoir, meestal naast de brandstoftank, en moet dus ook regelmatig bijgevuld worden om een goede werking van de wagen te garanderen. Bij Athlon is AdBlue deel van de werkingskosten van het voertuig en als dusdanig is het in het leasetarief van het voertuig opgenomen, net zoals het bijvullen van de motorolie.

Conclusie: maak de juiste afweging

Wanneer is een diesel de juiste optie als bedrijfswagen? Het antwoord hangt vooral af van het mobiliteitsprofiel van de chauffeur. Neem als vlootverantwoordelijke zoveel mogelijk objectieve criteria in overweging, rekening houdend met het verplaatsingspatroon en het aantal geschatte kilometers per jaar van de chauffeur. Weeg je praktische en je financiële mogelijkheden af en vergelijk de leaseprijs met de Total Cost of Ownership op het einde van de rit.

Advies nodig? Athlon helpt jou graag om de geschikte oplossing te vinden voor elk bestuurdersprofiel.

Nog vragen over dieselwagens in jouw bedrijfsvloot?

Neem contact op met Athlon. Eén van onze experts begeleidt je graag met de juiste keuzes voor jouw wagenpark.

In onderstaande video heldert mobiliteitsexpert Marc Pecqueur alvast enkele vaakgestelde vragen op.

Is Diesel echt dood? from Fabriek Kramiek on Vimeo.


Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

Schrijf nu in

Terug naar nieuwsoverzicht