Nieuwsbericht

Elektrische auto levert nu ook stroom aan het net

Geplaatst op
In Amsterdam werden de allereerste ‘terugleverpalen’ ter wereld in gebruik genomen. Daarmee kunnen elektrische auto’s stroom opladen én teruggeven aan het openbare net. Op termijn kan deze Vehicle to Grid-technologie pieken in de elektriciteitsvraag opvangen.

De verkoop van elektrische auto’s zit al een tijdje in de lift, en dat kan leiden tot piekmomenten in de stroomvraag. Ook het gebruik van elektriciteit opgewekt door hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windturbines, neemt toe. De hoeveelheid energie die deze natuurlijke bronnen genereren, durft weleens te schommelen: veel wind en zon zorgt voor veel energie, windstil en bewolkt weer levert weinig energie. 

Hoe kunnen we die pieken in de stroomvraag én in de opgewekte energie efficiënt opvangen? De gloednieuwe Vehicle to Grid-technologie (V2G) lijkt een antwoord klaar te hebben. Daarbij wordt de elektriciteit die is opgeslagen in de batterij van een elektrische auto via een laadpaal teruggegeven aan het net wanneer de vraag groot is. Op dat moment is de laadpaal dus eigenlijk een terugleverpaal. Zodra de vraag weer afneemt, kunnen de wagens opnieuw worden opgeladen. 

Slimme laadpalen

Bestuurders die gebruikmaken van de slimme laadpalen registreren wanneer ze met hun auto willen rijden en wanneer de batterij dus opgeladen moet zijn. Vervolgens bepaalt de laadpaal hoe er wordt opgeladen en wanneer er stroom moet worden geleverd aan het net om een piek in de stroomvraag op te vangen. De eigenaar van de elektrische wagen krijgt per laadbeurt een vergoeding voor de aangeleverde stroom.

Momenteel staan er tien terugleverpalen verspreid over Amsterdam, langs de openbare weg. Verder staat er ook één laadstation op een kantoorterrein en één aan een sportcentrum. Aan die laadpalen levert de wagen geen stroom aan het openbare net, maar aan het interne net van het bedrijf (Vehicle to Office). Momenteel kunnen alleen elektrische auto’s van de merken Nissan en Mitsubishi aan de terugleverpalen worden gekoppeld.

Betaalbare energie

Het V2G-proefproject is een initiatief van NewMotion, dat verantwoordelijk is voor de laadpalen. Zij werken samen met het Vlaamse bedrijf Enervalis, dat de nodige internettechnologie aanlevert. Netbeheerder Alliander zorgt ervoor dat de stroom opnieuw aan het net geleverd wordt. De partners hopen met de nieuwe technologie pieken en dalen in energievraag en -aanbod op elkaar af te stemmen. Zo kan het openbare energienet ook in de toekomst betaalbaar blijven. 

Het Amsterdamse experiment kadert in het Europese programma City-zen, dat de inbedding van duurzame energie in twee dichtbevolkte steden (Amsterdam en het Franse Grenoble) onder de loep neemt. Het proefproject duurt twee jaar. De eerste resultaten worden nog voor de zomer van 2018 verwacht.

Terug naar nieuwsoverzicht