Nieuwsbericht

Het mobiliteitsbudget door de ogen van Athlon: 7 vragen en antwoorden

Geplaatst op
Op 28 februari werd het federale mobiliteitsbudget door het parlement goedgekeurd. Wie werkt voor een bedrijf dat daarop intekent, kan binnenkort zijn bedrijfswagen combineren met andere mobiliteitsopties of onder bepaalde voorwaarden zijn budget uitgeven aan de huur van zijn woning. Wat betekent dat voor de leasewagen?

Wie zijn of haar leasingbudget via Athlon besteedt, heeft al sinds 2011 de mogelijkheid om een bedrijfswagen aan te vullen met producten als Bikelease of FlexDrive. “Door verschillende vervoermiddelen te combineren proberen wij al enkele jaren alternatieven aan te bieden voor het woon-werkverkeer”, stelt Cécile Liénard, Senior Product Manager bij Athlon. “Wij zijn dan ook tevreden dat die formule vandaag in een federale wet wordt gegoten. Het mobiliteitsbudget zal ervoor zorgen dat Athlon zijn rol in de toekomst nog breder kan invullen.”

Maar wat houdt het mobiliteitsbudget nu concreet in? Cécile Liénard beantwoordt zeven prangende vragen.

 • Wie komt in aanmerking voor een mobiliteitsbudget?

  Cécile Liénard: “Het mobiliteitsbudget is bedoeld voor werknemers die met een bedrijfswagen rijden of daar recht op hebben. Hun keuze is afhankelijk van hun persoonlijke situatie. Let wel op: een bedrijfswagen is geen salariswagen. Iemand met een salariswagen geeft een stuk van zijn loon op voor een bedrijfswagen. Daar zijn voorwaarden aan verbonden, zoals een beperkt aantal kilometers rijden per jaar. Het is nog onduidelijk of medewerkers die een salariswagen hebben ook van het mobiliteitsbudget zullen kunnen genieten.”

 • Waaraan kunnen werknemers hun mobiliteitsbudget besteden?

  Cecile Liénard: “Tekent een werkgever in op het mobiliteitsbudget, dan staat het zijn werknemers vrij om daar al dan niet voor te kiezen. De keuze voor een mobiliteitsbudget wordt wel erg aantrekkelijk gemaakt. Zo kan een werknemer een deel van zijn budget gebruiken voor alternatieve mobiliteitsoplossingen, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Dat geldt zowel voor professionele als voor privéverplaatsingen. Op die manier kan een werknemer nog steeds rekenen op een bescheiden bedrijfswagen, maar wordt er ook een milieuvriendelijk en voordelig alternatief voorzien voor het hele gezin. Die verplaatsingen met alternatieve vervoersmiddelen worden immers niet belast.”
  “Werknemers die minder dan 5 kilometer van hun werk wonen, mogen hun budget besteden aan de huur van een woning of de afbetaling van de interesten van een lening. Wie zijn mobiliteitsbudget niet volledig besteedt, krijgt het restbedrag uitbetaald na aftrek van een belasting van 38,07 procent. Het budget volledig opgebruiken is dus op fiscaal vlak de aantrekkelijkste optie.” 

  “Het zijn net die verschillende alternatieven die het mobiliteitsbudget zo interessant maken. Bij de mobiliteitsvergoeding of cash for car is van zo’n keuze geen sprake. Het mobiliteitsbudget focust bovendien op de groene alternatieven. Ook dat is bij cash for car niet het geval: wie kiest voor een hoger loon, kan zijn geld ook spenderen aan een vervuilende auto.”

 • Vanaf wanneer kunnen werknemers gebruikmaken van het mobiliteitsbudget?

  Cécile Liénard: “Momenteel wachten we nog op de publicatie van het mobiliteitsbudget in het Belgisch Staatsblad. Dat belooft niet eenvoudig te zijn, vanwege het complexe beheer en allerhande fiscale en sociale regels. In heel wat bedrijven zal de carpolicy moeten worden aangepast en dat moeten de HR-managers grondig voorbereiden.”

  “Ook na de wettelijke invoering van het mobiliteitsbudget zullen nog heel wat praktische vragen onbeantwoord blijven. We verwachten dat heel wat werkgevers zullen wachten op een reeks verklarende nota’s en omzendbrieven om het mobiliteitsbudget effectief in te voeren.”

 • Wie zal het snelst voor het mobiliteitsbudget kiezen?

  Cécile Liénard: “Jongere werknemers die in de stad wonen, verkiezen sneller het openbaar vervoer of deelwagens. Omdat zij vaak dicht bij hun werk wonen, kunnen ze het mobiliteitsbudget besteden aan de huur of afbetaling van de interesten op de lening van hun woning. Zo kunnen ze sparen voor hun toekomst.”

  “Een andere belangrijke doelgroep zijn gezinnen met meerdere bedrijfswagens. Als ze maar een van die wagens frequent gebruiken, kunnen ze de andere inruilen voor een elektrische variant of aanvullen met alternatieve mobiliteitsoplossingen.”

 • Zal het aantal bedrijfswagens dalen?

  Cécile Liénard: “Pas als geweten is hoeveel werkgevers op het mobiliteitsbudget intekenen, en hoe snel ze dat doen, zal het effect duidelijk worden. Werkgevers kunnen bovendien eigen voorwaarden aan het mobiliteitsbudget koppelen. Het valt te verwachten dat mensen die er het meest in geloven, het eerst voor alternatieve mobiliteitsoplossingen zullen kiezen.”

  “Bij sommige werkgevers zullen werknemers pas in het mobiliteitsbudget kunnen instappen als het contract van hun huidige bedrijfswagen is afgelopen. Zeker de eerste jaren verwachten we daardoor geen sterke daling van bedrijfswagens. Op termijn verwachten we wel dat heel wat werknemers hun auto zullen inruilen voor een milieuvriendelijkere variant.”

 • Wat betekent het mobiliteitsbudget voor vlootmanagers?

  Cécile Liénard: “Er komt heel wat kijken bij het implementeren van het mobiliteitsbudget. Athlon kan vlootmanagers bijstaan in de berekening van de total cost of ownership (TCO). Dankzij FlexDrive en Bikelease beschikken we over relevante ervaring om het mobiliteitsbudget succesvol te implementeren binnen een bedrijf.”

  “Via sociale secretariaten verschijnen nu al tools op de markt die de filosofie van het budget inzichtelijk maken. Als subject expert gaat Athlon echter eerst tot op het bot van de materie om alle parameters juist in kaart te brengen alvorens met een tool te komen aandraven.”

 • Welke wagens kunnen deel uitmaken van een mobiliteitsbudget?

  Cécile Liénard: “Een volledig elektrisch aangedreven wagen komt uiteraard in aanmerking voor het mobiliteitsbudget. Wordt een wagen fossiel aangedreven, dan mag hij niet meer dan 105 gram CO2 per kilometer uitstoten. In 2020 daalt die grens naar 100 gram CO2 per kilometer en in 2021 naar 95 gram CO2 per kilometer. Vandaag komt ongeveer tien procent van de beschikbare modellen in aanmerking.”

Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

Abonneer u gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in uw mailbox.
Abonneer u gratisTerug naar nieuwsoverzicht