Hoe laadt een bedrijf een grote vloot elektrische voertuigen op?

    dinsdag 25 april 2017

    Swift, specialist in de beveiliging van bankbetalingen, is al jaren een voortrekker in groene mobiliteit. Vandaag telt het wagenpark maar liefst 25 elektrische en 33 hybride wagens. Hoe laadt het bedrijf die volledig op zonder dat het licht op kantoor uitgaat?

    De toekomst van elektrisch laden

    Een elektrische auto opladen vraagt veel van het elektriciteitsnet. 25 elektrische wagens gelijktijdig opladen, dat gaat het petje van de meeste van onze gebouwen te boven. Wil dat zeggen dat de elektriciteitsinfrastructuur volledig moet worden aangepast vooraleer een bedrijf elektrische wagens in zijn vloot kan verwelkomen? “Niet noodzakelijk”, zegt Olivier Piraux, CEO van Powerdale, specialist in laadinfrastructuur op kantoor en partner van Athlon. “Onze slimme laadoplossingen spreiden het elektriciteitsverbruik doorheen de dag en toppen zo het piekverbruik af. We dokterden daarvoor een algoritme uit. Dat stemt het laadvermogen van de palen in realtime af op de elektriciteitsbehoefte van de volledige bedrijfssite. Daarvoor wordt het elektriciteitsverbruik continu gemeten. Bereikt dat het toegelaten maximum van de elektrische installatie, dan wordt het opladen van de wagens automatisch vertraagd.”

    Lokale en groene stroom

    Het opladen wordt niet enkel afgestemd op het elektriciteitsverbruik, maar kan ook gebeuren in functie van de lokaal opgewekte groene energie. “Bedrijven met zonnepanelen op hun dak die hun auto’s maximaal op zonne-energie willen laten rijden, ook deze situatie kunnen we integreren in onze laadoplossingen”, aldus Piraux. “Als de zon schijnt, worden de voertuigen op volle kracht opgeladen. Is het bewolkt, dan gebeurt dat in functie van de energienoden op het volledige bedrijfsterrein en van de weersverwachtingen.”

    Powerdale installeerde op het hoofdkantoor van Swift in Terhulpen 43 slimme laadpalen. Elke laadpaal kan twee tot drie voertuigen per dag opladen. Wanneer een werknemer aankomt bij de laadpaal, worden hem twee vragen gesteld: Wanneer wilt u de site verlaten? En: Hoeveel kilometer autonomie hebt u nodig? In functie daarvan wordt het laadproces van alle voertuigen geoptimaliseerd. De bestuurder ontvangt een melding via sms of mail zodra zijn wagen opgeladen is.

    Draagbaar laadpunt

    Powerdale voorziet de laadinfrastructuur ook bij de werknemers thuis. Olivier Piraux: “Elke bestuurder van een elektrisch of hybride voertuig heeft een draagbaar laadpunt: een kabel met een kastje dat de verbruiksgegevens opslaat. Daarmee laadt hij zijn elektrische wagen op via een gewoon huishoudelijk stopcontact. De mobiele laadoplossing onthoudt alle laadactiviteiten en stuurt die gegevens door naar het bijbehorende webplatform. Via dat beheerplatform kunnen de bestuurder en de fleetmanager de terugbetaling van de laadkosten thuis en onderweg efficiënt beheren op hun pc, tablet of smartphone.”

    Overweegt u de introductie van elektrische wagens in uw vloot? Uw accountmanager helpt u graag verder.

     

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in