Nieuwsbericht

Hoe beïnvloedt het aantal kilometers jouw leasecontract?

Geplaatst op
De afstand die een bestuurder met een bedrijfswagen aflegt, in combinatie met de looptijd, vormt de basis voor het leasecontract dat je als werkgever afsluit. Beide parameters hebben ook een sterke invloed op de uiteindelijke leaseprijs en de total cost of ownership (TCO). Je kan een maximaal aantal kilometers laten vastleggen bij de opmaak van het leasecontract. Maar wat als de bestuurder dat aantal overschrijdt of minder kilometers doet? In een leasecontext spreekt men van ‘budgetkilometers’ en ‘reële kilometers’. We zetten de verschillende scenario’s even naast elkaar.

Budgetkilometers vastleggen

Wanneer er meerdere werknemers met een bedrijfswagen rijden, kiezen werkgevers meestal voor een formule met een vast aantal budgetkilometers. Dat wordt bepaald in de carpolicy en behandelt elke werknemer op gelijke basis. Legt een werknemer dagelijks meer kilometers af omdat hij een uitgestrekt werkgebied heeft? Dan is dit systeem ideaal om hem een gelijkaardige wagen toe te kennen als een collega die vooral in een verstedelijkt gebied werkt (en dus heel wat minder kilometers aflegt). Omdat de budgetlooptijd en het aantal budgetkilometers vooraf contractueel vastgelegd zijn – meestal een gemiddelde van het rijritme van alle bedrijfswagens in de organisatie – zullen de bestuurders een gelijk(w)aardige wagen kunnen kiezen.

Reële kilometers inschatten

Wanneer de bestuurder een bedrijfswagen heeft gekozen, zal de bestelling gebeuren op basis van zijn reële kilometers. Die zijn meestal gebaseerd op zijn rijhistoriek. Is die niet voorhanden, dan wordt een inschatting gemaakt van de kilometers die hij vermoedelijk zal doen. In functie van deze inschatting kan de looptijd van het leasecontact aangepast worden, zodat de maximale tellerstand die de leasingmaatschappij vooropstelt niet overschreden wordt.

Wat als je een afwijking vaststelt?

De inschatting van het aantal reële kilometers is nooit 100% accuraat. Tijdens de looptijd van het contract kan blijken dat de bestuurder uiteindelijk meer of minder kilometers rijdt. De toegenomen mate van thuiswerken sinds 2020 zal ongetwijfeld een effect hebben op het werkelijke kilometeraantal. Omdat bepaalde provisies sterk beïnvloed worden door het aantal kilometers (technische onderdelen, onderhoud, banden, restwaarde, … ) is het belangrijk om deze leasecontracten goed op te volgen en indien nodig aan te passen.

  • Is de afwijking kleiner dan 10%?
    Geen probleem, deze leasecontracten hoeven niet aangepast te worden. Op het einde van de looptijd krijg je een kilometerafrekening in plus of in min, zoals vermeld op de ondertekende offerte. Dit brengt slechts een geringe besparing of meerkost met zich mee.

  • Is de afwijking groter dan 10%?
    Deze leasecontracten laat je best zo snel mogelijk aanpassen, zodat je maandelijkse provisies de werkelijke kosten zo dicht mogelijk benaderen. Zo vermijd je hoge facturen of creditnota’s achteraf. In dit geval ontvang je geen kilometerafrekening. Het leasecontract wordt retroactief aangepast op basis van het aantal werkelijk afgelegde kilometers.

Je kan als klant zo’n contractaanpassing zelf aanvragen bij je leasingmaatschappij. Wanneer we bij Athlon een significante afwijking qua aantal kilometers vaststellen, brengen we onze klanten daar altijd van op de hoogte. We stellen in zo’n geval zelf een contractaanpassing voor. Zo behoeden we jou als klant voor onverwachte kosten op het einde van de rit.

De kilometerbepaling van jouw wagenpark bekijken met een expert?

Neem contact op met Athlon. Eén van onze specialisten geeft je graag tips om onverwachte kosten te vermijden.

Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox

Schrijf nu in

Terug naar nieuwsoverzicht