Nieuwsbericht

Hoeveel elektrische wagens kan ons elektriciteitsnet aan?

Geplaatst op
Een elektrische auto opladen kost per dag evenveel energie als het huishouden van een gemiddeld gezin. Na het werk je wagen inpluggen en tegelijk eten koken en de wasmachine laten draaien, is dus geen goed idee: als de elektrische vloot blijft groeien, wordt gespreid laden een must.

In België rijden vandaag bijna zes miljoen wagens rond. Als we die allemaal vervangen door elektrische auto’s met een batterij van 25 kWh, kan de energievraag in ons land met 15 tot 30 procent stijgen. Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen: tegen 2020 wordt het aantal elektrische wagens op 100.000 geschat. Als die gemiddeld 15.000 kilometer per jaar afleggen, geeft dat een bijkomende elektriciteitsvraag van 4 procent. Maar wat gebeurt er als de markt van de elektrische wagens onverwacht uit zijn voegen barst?

Gespreid laden

Ons stroomnet is ontworpen om huishoudens en bedrijven van energie te voorzien. Als te veel bestuurders thuiskomen van hun werk en op hetzelfde moment hun elektrische auto opladen, kan dat het net destabiliseren. De bouw van extra energiecentrales valt moeilijk te rijmen met een streven naar duurzaamheid, en de productie van groene stroom stijgt maar mondjesmaat. Elektrische wagens gespreid opladen, zowel overdag als ’s nachts, lijkt dan ook de beste keuze.

Wie beslist: netbeheerder of consument?

In theorie zijn er twee manieren om het opladen van elektrische auto’s te coördineren. De netbeheerder kan top-down ingrijpen op de vraag door de stroomprijs aan te passen: de gebruiker zal daarop reageren door meer of minder elektriciteit in te kopen. Anderzijds kunnen consumenten de boordcomputer van hun elektrische wagen een tijdstip laten kiezen om op te laden. Onder meer de Erasmus Universiteit in Rotterdam ontwikkelde daarvoor al algoritmes. Een combinatie van beide systemen werkt wellicht het best.

Nadeel wordt voordeel

Belangrijk in deze redenering is het besef dat auto’s het grootste deel van de dag stilstaan. Er is een enorm tijdsvenster waarbinnen een elektrische wagen kan worden opgeladen, zeker als dat ook op het werk kan. De batterijen van elektrische auto’s kunnen bovendien niet-gebruikte energie van het net halen en tijdelijk opslaan, bijvoorbeeld bij een piek in wind- en zonne-energie. Zo verandert een probleem voor het elektriciteitsnet in een oplossing die toelaat om veel meer hernieuwbare energie in het net te integreren.

Terug naar nieuwsoverzicht