Nieuwsbericht

Hoeveel kost een bedrijfswagen jou?

Geplaatst op
Je werknemers een auto ter beschikking stellen, kost je meer dan enkel de financiering. Maar hoeveel dan precies, en hoe kan je die kosten onder controle houden?

Een bedrijfswagen kost je als ondernemer meer dan enkel de aankoop-, financierings- of leaseprijs. Je dient namelijk rekening te houden met een aantal factoren die de kostprijs in sommige gevallen wel kunnen verdubbelen. Wie de werkelijke maandelijkse prijs van een bedrijfswagen wil kennen, berekent best de Total Cost of Ownership.

Meer dan de financiering

Als je je auto huurt op lange termijn, zitten niet alleen de financiering, maar ook het onderhoud, de banden en andere operationele kosten reeds in de maandelijkse huur vervat. In de andere gevallen moet je echter rekening houden met bijkomende kosten voor het onderhoud, de eventuele herstellingen, de vervanging van versleten banden, de verzekering, de pechverhelping en een eventuele vervangwagen.

Kies je voor een full leasing, dan worden zowel de voorziene kosten (zoals periodiek onderhoud volgens de aanbevelingen van de constructeur) als onvoorziene kosten (bijvoorbeeld ernstige technische problemen) gedekt door het contract.

We berekenden deze operationele kosten voor een Mercedes-Benz A180d Business Solution Luxury (123 g CO2/km) aan 35.000 km per jaar over vier jaar in verhuring op lange termijn. We kwamen daarbij uit op € 241 per maand, terwijl de financiële huur € 367 bedroeg (prijzen zonder btw). Dat betekent dus dat de operationele kosten in dit geval zowat veertig procent van de totale leaseprijs vertegenwoordigen.  

Brandstof en belastingen

Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de brandstofkosten. In ons voorbeeld komen die neer op zo’n € 157 per maand exclusief btw. Dat bedrag is echter sterk afhankelijk van het rijgedrag van de bestuurder. Zo kan een zuinige rijstijl de totale kostprijs van een firmawagen aanzienlijk verlagen.

Ook de overheid wil haar deel. Zo moet je voor een bedrijfswagen die je aan een werknemer ter beschikking stelt een CO2-bijdrage betalen aan de sociale zekerheid. Voor de wagen uit ons voorbeeld is dat € 55,86 per maand. Zelfstandigen zijn gelukkig vrijgesteld van die bijdrage.

Daarnaast betaal je ook BIV en verkeersbelasting (€ 28,22 in ons voorbeeld), die in een contract van verhuring op lange termijn echter reeds in de leaseprijs inbegrepen zijn. Meestal moet ook 65% niet-aftrekbare btw verrekend worden (€ 80 in ons voorbeeld). Tot slot is er nog de belasting op de verworpen uitgaven (wat in ons voorbeeld na belasting op € 93 per maand neerkomt).

Total Cost of Ownership*

Bij de huurprijs van € 608 in verhuring op lange termijn moeten we voor de berekening van de TCO van de Mercedes A-Klasse  dus nog € 293 bijtellen voor de brandstof (€ 157), de niet-aftrekbare btw (€ 43) en de belastingen (€ 93). Dat maakt € 901 per maand, of 58 % meer dan wat je elke maand (zonder btw) aan de leasingfirma betaalt. 

Met een verhuring op lange termijn ben je hoe dan ook zeker dat de operationele kosten onder controle gehouden worden, wat al een hele geruststelling is.

Dit is natuurlijk maar één voorbeeld en alles hangt af van het type auto dat je kiest, hoeveel kilometers je ermee rijdt en het specifieke gebruik ervan. Door te kiezen voor een auto met een lage CO2-uitstoot kan je wat je betaalt bovenop de financierings- of leasingkostprijs beperken. Voor een klassieke firmawagen van het type Ford Focus mag je qua TCO op zo’n € 750 à € 800 per maand rekenen. Voor luxewagens kan dat een veelvoud zijn, compacte auto’s zijn wat goedkoper.

* berekening op basis van een fiscale TCO
* voor de berekening van de fiscale TCO (Total Cost of Ownership) worden de verworpen uitgaven aan de lease kosten toegevoegd.

Samen bekijken wat de TCO is van jouw bedrijfswagen(s)?

Neem contact op met Athlon. Eén van onze experts helpt je graag met de berekening.

Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

Schrijf nu in

Terug naar nieuwsoverzicht