Nieuwsbericht

Fiscaliteit 2020 en je elektrische wagenpark

Geplaatst op
Sinds 2020 is de autofiscaliteit voor bedrijfswagens grondig veranderd, ook voor elektrische bedrijfwagens. Athlon geeft meer duiding.

Bijna alle automerken hebben vandaag een of meer modellen met een elektrische motor in hun gamma opgenomen. Voor die auto’s gelden fiscale regels die het ook in 2020 bijzonder voordelig maken om je wagenpark met elektrische modellen uit te breiden. 

Fiscaal aftrekbaarheid

Sinds 1 januari 2020 is de fiscale aftrekbaarheid van elektrische wagens beperkt tot 100 procent. Wanneer je een elektrische wagen leaset bij Athlon, kan ook de laadinstallatie in het leasepakket worden opgenomen, zodat je profiteert van een 100%-aftrekbaarheid op deze investering. Ook de oplaadkosten zijn voor 100 procent aftrekbaar. 

Lagere bijdragen

In het Vlaamse Gewest zijn wagens met een elektrische motor vrijgesteld zijn van de belasting op de inverkeerstelling (BIV) en de verkeersbelasting. In Brussel en het Waalse Gewest geldt het minimumbedrag: 

  • 61,50 euro voor de BIV
  • 83,56 euro voor de jaarlijkse verkeersbelasting

Voordeel van alle aard

Met de nieuwe WLTP-normen wijzigt ook het VAA. Voor 100 procent elektrische auto’s blijft het simpel, daarvoor wordt per definitie 4 procent van de cataloguswaarde gebruikt. De werknemer neemt zes zevende ten laste. 

De werkgever daarentegen wordt niet van belastingen vrijgesteld. Hij moet de zogenaamde ‘geweigerde uitgaven’ betalen die niet van de belastingen op de bedrijfsinkomsten kunnen worden afgetrokken. Die bedragen 17 procent van het VAA. Draagt de onderneming geheel of gedeeltelijk de oplaadkosten voor het privégebruik van de auto, dan stijgt dat percentage tot 40 procent.

Laadpalen

Ook de installatie en het gebruik van de laadpalen zijn financieel voordelig, zowel op het terrein van een bedrijf als bij medewerkers thuis. Bedrijven kunnen een akkoord sluiten met de fiscus voor specifieke voordelen of lagere elektriciteitstarieven. Werknemers kunnen hun auto dan opladen op het bedrijfsterrein of gebruikmaken van openbare laadpalen met een door de werkgever verstrekte oplaadkaart. Athlon begeleidt u bij de keuze en implementatie van oplaadoplossingen, zowel thuis, op het bedrijfsterrein als op het netwerk.

De elektriciteit die thuis wordt verbruikt om de auto op te laden, wordt volledig terugbetaald aan de bestuurder door onze partners die de thuislaadinstallatie beheren.

Meer informatie over de autofiscaliteit 2020 vindt u in onze gratis whitepaper. Of contacteer onze experts om u te helpen uw mobiliteitstraject voor de komende jaren uit te tekenen en beslissingen te nemen die het best aansluiten bij je bedrijf: consulting.belgium@athlon.com


Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

Abonneer u gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in uw mailbox.
Abonneer u gratis

 

Terug naar nieuwsoverzicht