Nieuwsbericht

In 5 stappen naar een mobiliteitsbudget voor jouw bedrijf

Geplaatst op
Thuiswerken, verstedelijking, een toegenomen aandacht voor duurzaamheid… Het is hoog tijd om je carpolicy om te turnen naar een mobiliteitspolicy waarbij de auto geen must, maar een mogelijkheid is. Het mobiliteitsbudget past perfect in deze visie, maar hoe begin je eraan? Athlon helpt je op weg naar een flexibele, duurzame mobiliteit op maat aan de hand van dit stappenplan.
  1. Breng de wensen en noden in kaart. Organiseer een enquête bij je medewerkers die in aanmerking komen, zodat je weet wie graag wil overstappen en wat hij/zij concreet wenst inzake mobiliteitsvormen. Een leasefiets, deelauto’s, openbaar vervoer, een milieuvriendelijke lease-auto, maar ook een tussenkomst in de woonkosten behoort tot de mogelijkheden. 
  2. Leg alles vast in een policy. Bepaal de budgetten. Dat moet je doen aan de hand van de Total Cost of Ownership (TCO) van het huidige voertuig. Om die te berekenen kun je een beroep doen op specifieke tools – of natuurlijk je leasepartner.
  3. Organiseer een infosessie. Leg je medewerkers uit waarover het mobiliteitsbudget gaat, wie in aanmerking komt, hoe je de drie pijlers kunt invullen, wat de voordelen zijn, enzovoort.
  4. Stel een overeenkomst op met de werknemer. Het mobiliteitsbudget moet schriftelijk worden aangevraagd door de werknemer en schriftelijk worden aanvaard door de werkgever. Deze documenten worden opgenomen in een addendum bij de arbeidsovereenkomst, dat verder ook de door de werkgever gestelde voorwaarden bevat, met name rond de invulling van de drie pijlers, alsook het bedrag van het aan de werknemer toegekende budget.
  5. Beheer het budget. Er bestaan diverse tools om het mobiliteitsbudget op te volgen. Er zijn mobiliteitskaarten en -apps waarmee je de mobiliteitsvormen niet alleen kunt betalen, maar ook de saldi kunt consulteren. Op het einde van het jaar kun je zien welk restbedrag er eventueel moet worden uitbetaald.

Het lijkt misschien een hele klus om alleen te klaren. Gelukkig kun je bij Athlon terecht voor begeleiding en zelfs een totale ontzorging. Meer weten over het mobiliteitsbudget en de mogelijkheden?

Lees onze whitepaper “Wonen, werken en mobiliteit 2030” hier
 

 

Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

Abonneer u gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in uw mailbox.
Abonneer u gratis

 
Terug naar nieuwsoverzicht