Nieuwsbericht

In welke steden heeft u een milieuvignet nodig?

Geplaatst op
Vanaf 1 januari 2018 voert Brussel in het kielzog van Antwerpen en Parijs een lage-emissiezone (LEZ) in. Meer dan tweehonderd steden in tien Europese landen bannen de meest vervuilende voertuigen uit het hart van de stad.

Wie een roadtrip plant door Europa, gaat best op voorhand na in welke steden een lage-emissiezone van kracht is, welke voertuigen erdoor getroffen worden en wat de toelatingsvoorwaarden zijn. De meeste lage-emissiezones gelden enkel voor bestelwagens en vrachtwagens, maar in Duitsland en Italië bijvoorbeeld viseren ze ook personenwagens.

België

  • Antwerpen: Sinds 1 februari 2017 is de Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroever een lage-emissiezone. In Antwerpen bepaalt de euronorm van uw voertuig of u binnen mag. Dieselvoertuigen met een euronorm 3 (met roetfilter), 4, 5 en 6 en benzinevoertuigen met euronorm 1 tot 6 zijn toegelaten. De euronorm vindt u in principe terug op het inschrijvingsbewijs van uw wagen. In 2020 en 2025 worden de toelatingsvoorwaarden strenger. Klik hier voor meer info.
  • Brussel: Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voert vanaf 2018 een lage-emissiezone dat van kracht wordt in de 19 gemeenten. In 2018 worden enkel dieselvoertuigen van euronorm 1 of voertuigen zonder euronorm geweerd. Elk jaar worden de toelatingsvoorwaarden verstrengd. Zo moeten dieselvoertuigen in 2025minimaal aan euronorm 6 en benzine– en aardgasvoertuigen aan euronorm 3 voldoen om Brussel binnen te rijden. Klik hier voor meer info. 
  • Gent: De Gentse binnenstad wordt vanaf 2020 een lage-emissiezone. Of uw auto binnen mag in de LEZ, hangt af van de euronorm en het brandstoftype. Dieselvoertuigen met een euronorm 5 of hoger en benzine- of aardgasvoertuigen met een euronorm 2 of hoger krijgen vrije toegang. Vanaf 2015 worden de toelatingsvoorwaarden strikter. Dan moeten dieselvoertuigen minimaal aan euronorm 6 en benzine– en aardgasvoertuigen aan euronorm 3 voldoen om vrije toegang te krijgen tot de LEZ. Klik hier voor meer info.  
Denemarken

In Kopenhagen (inclusief het stadsdeel Frederiksberg), Aarhus, Odense en Aalborg is een milieuzone van kracht. Binnen die zone mogen dieselvoertuigen boven 3,5 ton alleen rijden als ze een milieusticker hebben of uitgerust zijn met een roetfilter. Klik hier voor meer info.

Duitsland

In 66 steden in Duitsland is een milieusticker verplicht. Afhankelijk van de vervuilingsgraad krijgt uw auto een bepaalde kleur toegewezen. Er zijn drie verschillende vignetten: groen, geel en rood. Het begin en het einde van de milieuzones worden aangeduid met een verkeersbord. Daarop staat ook vermeld welke kleuren het centrum binnen mogen. Wie geen vignet heeft, riskeert een boete. Klik hier voor meer info.

Frankrijk

Parijs heeft een lage-emissiezone ingevoerd en in Grenoble wordt de zogenaamde noodemissiezone van kracht bij pollutiepieken. Lyon hanteert een schema op basis van even en oneven nummerplaten dat ook rekening houdt met de milieuvriendelijkheid van wagens. Verschillende Franse steden onderzoeken de introductie van een LEZ in hun centrum. Klik hier voor meer info. 

Italië

Italië heeft meerdere lage-emissiezones met verschillende standaarden en tijdstippen, vooral in Noord-Italië, maar bijvoorbeeld ook in Sicilië. Milaan en Palermo combineren de milieuzone met een stadstol. Klik hier voor meer info. 

Nederland

Bij onze noorderburen regelt een nationaal kader de lage-emissiezones. Dat legt de toelatingsvoorwaarden en tijdstippen vast voor heel Nederland. De meeste steden voerden de LEZ in voor vrachtwagens, maar breiden die nu steeds meer uit naar bestelwagens. Klik hier voor meer info.

Noorwegen

Oslo plant een lage-emissiezone vanaf de lente van 2017. De details liggen nog niet vast, maar de regeling zal hoogstwaarschijnlijk gelden voor alle soort voertuigen, ook voor buitenlandse wagens. Klik hier voor meer info.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft sinds 2015 een nationaal kader voor lage-emissiezones met stickers in verschillende kleuren. In Wenen en de provincie Niederösterreich heeft u nu al een milieusticker nodig. Andere steden en provincies volgen wellicht binnenkort. Klik hier voor meer info.

Portugal

Op twee locaties in het centrum van Lissabon geldt een milieuzone van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 21 uur. Klik hier voor meer info.

Verenigd Koninkrijk

In Londen geldt een congestietaks in de binnenstad en een milieubelasting voor zwaardere voertuigen in het uitgestrekte gebied Groot-Londen. Ook Durham voerde een stadstol in voor het historische centrum. Klik hier voor meer info. 

Zweden

Stockholm, Umeå en Göteborg hebben een lage-emissiezone. Motorvoertuigen, uitgezonderd motoren, die de binnenstad in- en uitrijden moeten tol betalen. Klik hier voor meer info.

Zwitserland

In sommige bergdorpen heeft Zwitserland de auto verbannen zodat bezoekers met volle teugen van de gezonde berglucht kunnen genieten. Klik hier voor meer info.

In de webshop van de VAB kunt u de belangrijkste vignetten bestellen. Op hun website vindt u per land een overzicht van de toltarieven en vignetten. Op de website Urban Access Regulations van de Europese Commissie vindt u een actueel overzicht van alle lage-emissiezones en stedelijke tolheffingen.Info:

Terug naar nieuwsoverzicht