Nieuwsbericht

Auto blijft populairste vervoermiddel naar het werk

Geplaatst op
Het aantal bedrijfsauto’s steeg in 2017 met maar liefst 10,3 procent. Opmerkelijk is dat de stijging driemaal hoger ligt bij vrouwelijke werknemers dan bij hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit de derde mobiliteitsbarometer van Acerta.

Acerta baseerde zich voor zijn onderzoek op de loongegevens van werknemers bij meer dan 40.000 werkgevers in de private sector. Daaruit blijkt dat de fiets aan populariteit wint. Ook het openbaar vervoer gaat erop vooruit, maar de kloof met de fiets en de auto blijft groot.

Koning (bedrijfs)auto

 • 66,54% neemt altijd de auto naar het werk

 • 10,12% gebruikt de auto in combinatie met andere vervoermiddelen

 • Tussen 2016 en 2017 daalde het autogebruik met 0,5%

 • 19,5% van de bedienden heeft een bedrijfswagen (stijging van 10,3% tegenover 2016)

De ruime meerderheid van de werknemers zweert trouw aan de auto om naar het werk te gaan. Ook combiformules waarbij de auto nu en dan wordt afgewisseld met de fiets, trein, tram, bus of metro, doen het goed. Hoewel de wagen dus de grote favoriet blijft van de Belg, registreerde Acerta een lichte daling tegenover 2016.

Een opvallend resultaat: het aantal bedrijfsauto’s steeg in 2017 met maar liefst 10,3 procent. Bijna één op de vijf bedienden rijdt vandaag met een bedrijfswagen. Opmerkelijk is dat de stijging driemaal hoger ligt bij vrouwelijke werknemers dan bij hun mannelijke collega’s. Vrouwen moesten het in het verleden vaker zonder bedrijfswagen stellen en zijn dus aan een inhaalbeweging bezig. 

Fiets rukt op

 • 24,2% gaat regelmatig met de fiets naar het werk (stijging van 8,2% tegenover 2016)

 • 13,8% procent gebruikt uitsluitend de fiets 

 • 9,47% combineert de fiets met de auto

De fiets is bij de Belgen na de auto het tweede populairste vervoersmiddel om naar het werk te rijden. Bijna één op de vijf werknemers neemt vandaag regelmatig de fiets. De populariteit van de fiets nam in 2016 al een hoge vlucht, met een stijging van 13,1%. In 2017 kwam daar nog eens 8,2% bij. 

Het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer zit al sinds 2011 in de lift, onder meer dankzij de opkomst van de elektrische fiets, betere fietssnelwegen en de stijgende vraag van werknemers naar een bedrijfsfiets.

Openbaar vervoer herleeft

 • 7,42% gaat regelmatig met het openbaar vervoer naar het werk

 • Het gebruik van openbaar vervoer steeg met 5,6% tegenover 2016 

De trein, tram, bus en metro blijven het minst geliefde vervoermiddel van de Belg om zich naar het werk te verplaatsen. Slechts 8% neemt altijd het openbaar vervoer of wisselt het af met de auto of de fiets. Dat tegenvallende cijfer is wel wat misleidend. De mobiliteitsbarometer vermeldt immers geen gegevens van de openbare sector, die net de grootste groep van trein- en busreizigers vertegenwoordigt.

Tegenover 2016 steeg de populariteit van trein, tram, bus en metro wel met 5,6%. In 2016 daalde het gebruik van het openbaar vervoer na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Dat negatieve effect is weggeëbd, vermoedt Acerta.

Woon-werkafstand opnieuw iets langer

 • De gemiddelde afstand tussen woonplaats en werk bedraagt net geen 19 km, dat is 2,5% langer dan in 2016

 • 68% van de werknemers woont op minder dan 20 km van huis

 • Werknemers met een bedrijfsauto wonen gemiddeld op 31,1 km van hun werk

Bijna drie op de vier Belgen werkt vandaag binnen een straal van 20 kilometer van thuis. De gemiddelde afstand die de Belg aflegt naar het werk steeg licht, terwijl die de voorbije jaren net afnam. Werknemers met een bedrijfswagen leggen een langere afstand af naar het werk, net als de vorige jaren. Deze afstand verkleinde wel tot 31,1 kilometer, dat is het laagste niveau in zes jaar. 

Terug naar nieuwsoverzicht