Nieuwsbericht

“Specialist elektrische voertuigen wordt volgende knelpuntberoep”

Athlon trekt aan alarmbel

Geplaatst op
Specialist Elektrische voertuigen doen tegen 2025 definitief hun intrede, wordt alom voorspeld. Maar zijn mecaniciens, pechverhelpers, verzekeraars en hulpdiensten wel klaar voor die transitie? “De laatste jaren tonen meer studenten interesse voor onze opleiding Autotechnologie, maar de vraag is of dat genoeg zal zijn”, zegt Wouter Lutin, opleidingsmanager Autotechnologie bij Thomas More.

De auto-industrie bevindt zich op een keerpunt: alles wijst erop dat elektrische voertuigen voor hun grote doorbraak staan. “Zo tonen steeds meer klanten interesse en krijgen we voor het eerst grote bestellingen binnen van tien of vijftien elektrische voertuigen (EV) in één keer”, licht Pieter Goossens, manager Marcom & Innovation bij Athlon, toe. “Dat wijst erop dat de markt voor EV’s langzaam maar zeker matuur aan het worden is.”

EV’s worden betaalbaar

Dat bedrijven meer en grotere loten EV’s bestellen, heeft veel te maken met de dalende prijzen voor elektrische voertuigen. Ludovic De Borle, product manager bij Athlon: “Waar de eerste bestellingen van EV’s vooral waren ingegeven door ‘Planet’-overwegingen, zien we nu voor het eerst dat de voordelige leasingprijs de doorslag geeft. Voor sommige modellen valt het maandelijkse leasingbedrag voor de elektrische variant immers lager uit dan voor de dieselvariant. Bovendien betalen werknemers een stuk minder voor het privégebruik van hun EV (voordeel van alle aard). Dat trekt steeds meer bedrijven en bestuurders over de streep.”

Ook steeds meer kapitaalkrachtige ondernemingen investeren in laadinfrastructuur voor EV’s. Recent nam Engie EV-Box over, de grootste Europese speler in laadoplossingen voor elektrische voertuigen. En vorige maand legde Daimler, de moedermaatschappij van Athlon, 82 miljoen dollar op tafel voor een participatie in ChargePoint, de Amerikaanse marktleider in oplaadinfrastructuur. Diezelfde Daimler kondigde eind vorig jaar aan dat ze 10 miljard euro investeert in de ontwikkeling van elektrische voertuigen en tegen 2025 tien stekkerauto’s op de markt wil brengen.

War on talent

Uiteraard juicht Athlon de toegenomen belangstelling voor elektrische voertuigen toe. “Tegelijk merken we dat de markt nu nog niet klaar is voor deze omwenteling”, stelt Pieter Goossens. “Nu al, met een Athlon-vloot die maar 2 of 3 procent elektrische voertuigen bevat, zien we dat de – voor brandstofvoertuigen – perfect geoliede machine sputtert als het over een elektrische wagen gaat. Het ontbreekt veel garages, pechverhelpers, hulpdiensten en verzekeraars vandaag aan de knowhow om een even snelle en betrouwbare service te leveren als in het geval van een brandstofwagen. Nu duurt een reparatie van een elektrisch voertuig vaak langer, niet zozeer omdat de herstelling an sich moeilijker is, maar wel omdat de weinige specialisten niet overal tegelijk kunnen zijn.” 

Ludovic De Borle: “Binnen dit en vijf jaar verwachten wij een heuse war on talent rond elektromobiliteit. De vraag is: hoe gaan scholen en universiteiten snel genoeg mensen opgeleid krijgen om tegen 2025 klaar te zijn voor de elektrische wagen? Hoe krijgen we voor elkaar dat voldoende jongeren vandaag kiezen voor de juiste studies?”

Opleiding Autotechnologie

Gelukkig zitten hogescholen en universiteiten ondertussen niet stil. Wouter Lutin, opleidingsmanager Autotechnologie bij Thomas More merkt de afgelopen jaren een toenemende interesse voor de opleiding. “Toch vertaalt zich dat vandaag nog niet in meer afgestudeerden. In totaal gaat het om een honderdtal studenten dat in het eerste jaar is ingeschreven. Na drie jaar studeert ongeveer de helft daarvan af. Studenten die onze opleiding volgen worden de autotechnologen van de toekomst. Daarom leggen we de lat hoog en verwachten we flink wat kennis en vaardigheden. Willen we klaar zijn voor de omslag naar de elektromobiliteit, dan moeten in de toekomst nog meer jongeren voor onze richting kiezen.”

Ongeveer een derde van het curriculum van de opleiding Autotechnologie gaat sinds enkele jaren over elektromobiliteit. “We hebben er bewust voor gekozen om die vakken verplicht te maken, net om te vermijden dat onze studenten binnen vijf jaar, als de elektrische wagen zijn intrede heeft gedaan, met een lacune in hun kennis en kunnen zitten.”

In 2,7 seconden naar 100 km/u

Elektriciteit en elektronica, vallen die vakken in de smaak bij de studenten autotechnologie? Wouter Lutin: “Onze studenten hebben heel uiteenlopende achtergronden, gaande van ASO over TSO tot BSO, maar ze hebben één ding gemeen: een passie voor auto’s. Automatisch denken ze daarbij vooral aan auto’s met verbrandingsmotoren. De vakken auto-elektriciteit en -elektronica vinden ze in eerste instantie niet bepaald spannend. Maar dat verandert als ze meedoen aan het project Formula Electric Belgium. Daarbij bouwen ze samen met studenten van de KU Leuven een elektrische racewagen. Als ze zien hoe die in 2,7 seconden versnelt van 0 naar 100 kilometer per uur, dan is hun interesse meestal voorgoed gewekt.”

Elektrische voertuigen en materialen zijn duur en voor een hogeschool als Thomas More is dat vandaag een grote uitdaging. Wouter Lutin: “Van de twintig voertuigen in ons Autotechnologisch Centrum is er één elektrisch en één hybride voertuig, beide geschonken of geleend door autofabrikanten. Om onze studenten terdege voor te bereiden op de doorbraak van de elektromobiliteit zouden we hen nog meer praktijktests met EV’s willen laten doen en daarvoor hebben we extra materiaal en middelen nodig.”

Koffiedik kijken

Thomas More werkt nauw samen met de autosector om het curriculum actueel en relevant te houden. Vandaag is het echter nog koffiedik kijken wat de constructeurs in de toekomst verwachten van mecaniciens. “Stel dat er een probleem is met de autobatterij: mag de mecanicien daar dan aan sleutelen of moet de batterij in zijn geheel terug naar de fabriek?”, vraagt Wouter Lutin zich af. “Tot daar duidelijkheid over is, kiezen we ervoor om onze studenten daar vertrouwd mee te maken.”

Hoe bereid ik mijn bedrijf voor op de transitie naar elektromobiliteit?

Ook voor wagenparkbeheerders en mobiliteitsprofessionals komt er bij de transitie naar e-mobility heel wat kijken. Ludovic De Borle: “Vandaag houden zich binnen een bedrijf doorgaans een of twee mensen bezig met bedrijfswagens. Elektrische wagens daarentegen vragen de inzet van een multidisciplinair team: iemand van human resources omdat bij de werknemers thuis ook laadinfrastructuur moet worden geïnstalleerd, de facility manager omdat de laadpalen op ‘zijn’ parking komen, en iemand van de afdeling Finance, omdat de fiscaliteit rond EV’s danig verschilt van die rond brandstofwagens. Bedrijven die elektrische voertuigen in hun wagenpark willen introduceren, zullen dus veel meer over de afdelingen heen moeten samenwerken. Uiteraard begeleidt Athlon haar klanten daar vandaag al bij via miniworkshops, maar daarnaast zullen de betrokken medewerkers zich wellicht ook moeten bijscholen.”

Introduceer nu al 2 of 3 EV’s

Hoe kunnen bedrijven zich concreet voorbereiden op de transitie naar elektromobiliteit? Ludovic De Borle: “Athlon raadt haar klanten aan om nu al twee of drie EV’s in het wagenpark te introduceren. Ga rustig van start en doorloop samen met ons de leercurve. Zo bent u klaar als uw medewerkers straks allemaal tegelijk een elektrische bolide op hun oprit willen.”

Terug naar nieuwsoverzicht