Telematica: wondertool of Big Brother?

Telematica is de combinatie van telecommunicatie en informatica. Het principe is simpel: een apparaatje in de wagen verzamelt een aantal gegevens en vertaalt die in nuttige informatie voor de bestuurder en vlootbeheerder: de afgelegde kilometers, het brandstofverbruik, het rijgedrag, de locatie van het voertuig. De technologie laat bedrijven toe om de veiligheid, het brandstofverbruik, de exploitatiekosten en de staat van hun vloot te verbeteren.
Betaalbaar
Veel vracht- en bestelwagens zijn er al langer mee uitgerust, maar bedrijven sluiten nu ook steeds meer personenauto’s aan op een telematicasysteem. Daar zijn verschillende redenen voor: de gps-technologie is sterk geëvolueerd, 4G-netwerken hebben een grotere capaciteit om data door te sturen, voor mobiele datacommunicatie gelden lagere tarieven, social responsibility en de CO2-voetafdruk winnen aan belang ... Telematicaoplossingen worden daardoor performanter en betaalbaarder en komen alsmaar meer binnen handbereik van bedrijven.
Ook Athlon verkent de mogelijkheden van telematica en rust nog dit voorjaar driehonderd voertuigen van klanten en medewerkers uit met deze technologie. Athlon gaat daarvoor in zee met TomTom Telematics, Europees marktleider met 700.000 aangesloten voertuigen. Davina Hollants van Athlon: “In dat proefproject houden we gedurende zes maanden de voor- en nadelen van telematica tegen het licht: Hoe kan telematica bestuurders helpen om veiliger te rijden? En vergemakkelijkt telematica de vlootopvolging voor fleetmanagers effectief? Afhankelijk van de resultaten van de pilot, bekijken we hoe we er nadien verder mee aan de slag gaan.
Wat met privacy?
En de privacy dan? De privacywetgeving schrijft voor dat bestuurders hun toestemming moeten geven om telematica in hun voertuig te laten installeren. Bovendien moeten ze te allen tijde weten wanneer de telematica in hun wagen actief is en de mogelijkheid hebben om de informatie niet zichtbaar te maken voor de werkgever wanneer ze de wagen voor privédoeleinden gebruiken. Davina Hollants: “De privacy van de bestuurders is voor Athlon heel belangrijk. Het verzamelen, bewaren en beschermen van de gegevens krijgt dan ook de hoogste prioriteit.”
4 grote voordelen van telematica1. Rijgedrag
2. Kostenbesparing
3. Proactieve diensten verbeteren
4. Rapportering
Vragen? Feedback? Spreek gerust uw contactpersoon bij Athlon aan! |