Nieuwsbericht

Uw vlootbudget onder controle? Bekijk het totale kostenplaatje!

Geplaatst op
Athlon
Hoeveel een vloot bedrijfswagens uw bedrijf effectief kost, hangt af van een korf vol variabelen: belastingen, onderhoudskosten, verzekeringen, brandstof, herverkoopwaarde… Door de reële kostprijs van elke wagen op voorhand te berekenen, kunt u duizenden euro’s besparen. Athlon staat u dankzij een jarenlange ervaring bij om die Total Cost of Ownership (TCO) tot op de euro correct in te schatten. Stel: een van uw werknemers twijfelt tussen een Mercedes B met dieselmotor en een Mercedes B Electric Drive. De leasingprijs van het dieselmodel bedraagt 601 euro per maand, voor de elektrische variant is dat 667 euro per maand*. Op het eerste gezicht lijkt het een uitgemaakte zaak dat de Mercedes met dieselmotor de goedkoopste optie is. Tot alle reële kostenposten mee in rekening worden gebracht. En dat zijn er heel wat:
  • Investeringswaarde: afschrijving op basis van de looptijd, herverkoopwaarde, enzovoort.
  • Rente: in geval van lening of leasing.
  • Belastingen: inschrijvingsbelasting, verkeersbelasting, CO2-bijdrage, voordeel van alle aard van de bestuurder op basis van de catalogusprijs en CO2-uitstoot, werkgeversbijdrage op het voordeel van alle aard van de bestuurder, beperkte aftrekbaarheid van de wagenkosten in functie van de CO2-uitstoot, enzovoort.
  • Verzekeringen: burgerlijke aansprakelijkheid, bestuurdersverzekering, rechtsbijstand, glasbreuk, vandalisme, pechbijstand, omniumverzekering, enzovoort.
  • Onderhoud: al dan niet (winter)banden en/of vervangwagen.
  • Brandstof: reële verbruikscijfers die rekening houden met toekomstige prijsschommelingen.

Worden al die kostenposten voor beide modellen becijferd dan kost de Mercedes B met dieselmotor 770 euro per maand; de elektrische Mercedes B kost slechts 744 euro per maand*.

Reële kosten

De reële kosten van een bedrijfswagen worden ook de Total Cost of Ownership (TCO) genoemd. De TCO bestaat uit alle directe en indirecte kosten die gerelateerd zijn aan het gebruik van een bedrijfswagen. TCO geeft een zo realistisch mogelijk beeld van de reële kosten van een autovloot.

Fikse besparing

Ludovic De Borle van Athlon: “Door de keuze van voertuigen te baseren op het totale kostenplaatje, kunnen bedrijven enorm veel besparen. Voor bedrijven met een grote vloot loopt dat maandelijks al snel op tot duizenden euro’s. Bovendien is het voor bedrijven een financiële geruststelling dat ze op voorhand weten hoeveel het wagenpark hen effectief zal kosten.”

Complexe berekening

Maar zo’n TCO-berekening is allesbehalve eenvoudig. “Voor iemand die niet over de juiste data en tools beschikt, neemt de vergelijking tussen twee modellen al snel een week in beslag”, verduidelijkt Ludovic De Borle. “De parameters verschillen voor alle mogelijke wagenmodellen en naargelang van het profiel van de werknemer. Een salesverantwoordelijke heeft bijvoorbeeld totaal andere mobiliteitsbehoeften dan een onderhoudstechnicus. Door onze jarenlange ervaring hebben wij een realistische kijk op het totale kostenplaatje van een wagenpark en kunnen wij wagenparkbeheerders daarin wegwijs maken. Die analyse stemmen we af op de behoeften en de activiteiten van het bedrijf.”

Athlonline

Voor een uitgebreide analyse van meerdere modellen helpt uw accountmanager u graag verder met een studie op maat. Bovendien werkt Athlon momenteel aan een TCO-platform in Athlonline. In de toekomst kunnen zowel wagenparkbeheerders als werknemers ermee aan de slag om de werkelijke kost van wagens te bepalen en onderling te vergelijken. Wordt vervolgd!

*bedragen zijn indicatief en afhankelijk van specifieke klantenvoorwaarden. 

Terug naar nieuwsoverzicht