Nieuwsbericht

Zo blijft je elektrische bedrijfsfiets in topconditie

Geplaatst op
Steeds meer Vlamingen schaffen zich een e-bike aan om naar het werk te rijden of krijgen er een van hun werkgever. Met deze zes tips houd je die elektrische fiets zo lang mogelijk in topconditie.

1. Houd je fiets spic en span

Om slijtage te voorkomen, geef je je e-bike best regelmatig een schoonmaakbeurt. Verwijder altijd eerst de batterij. Gebruik liever geen hogedrukspuit of tuinslang met een sterke straal om te vermijden dat er water in de componenten van je fiets terechtkomt. Smeer na de wasbeurt de ketting en alle onderdelen in chroom in met een roestwerend middel.

2. Check je banden en remblokjes

Het is een goed idee om regelmatig je bandenspanning te controleren. Platte banden veroorzaken immers meer weerstand tijdens het rijden, waardoor de accu het minder lang volhoudt. Check ook af en toe de remblokjes. Die gaan bij een e-bike minder lang mee dan bij een gewone fiets.

3. Laad de accu regelmatig op

In principe vraagt de batterij van je e-bike geen onderhoud. Je kan de levensduur wel aanzienlijk verhogen met de volgende tips. Een lithium-ionbatterij houdt niet van koude, bewaar ze dus altijd op kamertemperatuur, op een droge plaats. Zorg er ook voor dat de accu nooit helemaal leegloopt, want dat vermindert de capaciteit sterk. Laad de batterij na een fietstocht dus telkens even op. Ook als je ze lange tijd niet gebruikt, laad je ze best af en toe op, bijvoorbeeld in de winter. 

4. Kalibreren kan je leren

Ook de motor van je elektrische fiets vergt normaal gezien weinig onderhoud. Na een tijdje kan je trapsysteem wel verstoord raken door het veelvuldige gebruik. In de meeste gevallen kan je het zelf weer kalibreren via de display van je fiets. Als je dat niet lukt, ga dan langs bij een fietsspecialist.

5. Ga af en toe langs bij een fietsspecialist

Het is in elk geval een goed idee om je elektrische fiets nu en dan te laten nakijken door een professional. Die checkt dan het volledige elektrische systeem, de versnellingen, de remmen, het wielframe en de kettingspanning. Ook de controle van de spaken en de wielen laat je beter over aan een vakman.

6. Zorg voor een beschutte staanplaats

Plaats je e-bike op een plaats die beschut is tegen slecht weer. Dan zal hij veel langer meegaan. 

Terug naar nieuwsoverzicht