EV vooruitblik - Alfa Romeo Tonale: baby-Stelvio met batterijen en blockchain

    vrijdag 11 februari 2022

    Het segment van de compacte premium cross-overs heeft er een concurrent bij. En eentje van nobele huize: de Tonale is van de meesterlijke hand van Alfa Romeo. Hij komt er als mild hybrid en als plug-inhybride. Elke Tonale krijgt trouwens een waterdicht digitaal register dat zijn levensloop documenteert.

    Alfa Romeo Tonale

    De Tonale wacht een zware taak. Hij moet Alfa Romeo terug op de Europese kaart zetten door een brug te slaan tussen het kern-DNA van het merk en een emissievrije toekomst waarin de digitale klantenervaring steeds belangrijker wordt. 

    Daarom is de Tonale uitgerust met een volledig nieuw infotainmentsysteem dat over 4G-connectiviteit beschikt om Over-the-Air (OTA) updates te ontvangen. Ook Amazon Alexa is geïntegreerd waardoor de auto als afleveringslocatie voor Amazon-pakjes gebruikt kan worden.

    Mild hybrid en plug-inhybride

    Hoewel er van een volledig elektrische Tonale geen sprake is, is hij in al zijn uitvoeringen wel geëlektrificeerd. Enerzijds heb je een 1.5-benzineversie met ‘mild hybrid’-architectuur van 48 volt. Die kan niet alleen energie recupereren tijdens het uitrollen om de CO2-uitstoot te drukken, maar de Tonale ook volledig elektrisch doen vertrekken om de benzinemotor te ontlasten.

    Anderzijds is er de plug-inhybride versie, die werd afgeleid van de Jeep Compass 4xe. Er zouden meerdere vermogensniveaus worden aangeboden. De Q4-topversie levert 275 pk en kan van 0 tot 100 km/h optrekken in 6,2 seconden. Zijn batterij staat in de WLTP-cyclus borg voor een rijbereik van 60 kilometer.  

    Blockchaintechnologie

    De Tonale maakt als eerste auto gebruik van NFT-technologie (non fungible token – een ‘niet-uitwisselbare jeton’). Daarbij wordt de auto gekoppeld aan een digitaal NFT-certificaat. Die technologie is gebaseerd op het blockchainconcept, een onveranderlijk register van de belangrijkste fasen in het leven van een individueel voertuig.

    Met toestemming van de klant registreert de NFT de gegevens van het voertuig en stelt daarbij een certificaat op dat kan worden gebruikt als garantie dat de auto goed is onderhouden, met een positief effect op de restwaarde. Op de markt voor tweedehandsauto's moet de NFT-certificering een extra bron van geloofwaardigheid vormen waarop kopers en verkopers kunnen vertrouwen. 

    De BMW X1, Audi Q3 en Mercedes-Benz GLA krijgen er vanaf de zomer een te duchten concurrent bij met de Alfa Romeo Tonale. Hij zal zich naar verwachting op een vergelijkbaar budgetniveau bevinden als zijn Duitse rivalen. 

    Alfa Romeo Tonale

     

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in