MyAthlon

  Kies je voor operationele leasing of voor financiële leasing?

  donderdag 25 november 2021

  Wie eraan denkt om een bedrijfswagen te leasen, vergelijkt best de voor- en de nadelen van de bestaande formules. Athlon helpt je alvast op weg.

  man geeft autosleutel aan op autoweg

  Financiële leasing

  In deze leasingformule financier je enkel de huur van de bedrijfswagen, en dat voor een periode van 2 tot 5 jaar, afhankelijk van de economische levensduur van het voertuig. Wanneer het contract ten einde loopt, kun je de bedrijfswagen eventueel aankopen voor de restwaarde ervan (maximaal 15% van de catalogusprijs).

  Bij een financiële leasing schrijf je het bedrijfsvoertuig dat je leaset af op de balans in je eigen boekhouding. Bovendien kies je zelf optioneel alle diensten — zoals verzekering, taksen en belastingen — die je wenst.

  Operationele leasing

  Deze leasingvorm is een ‘all-in’ oplossing. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze veruit de populairste leasingformule is voor de financiering van bedrijfsvloten. Wanneer je als klant een contract voor een operationele leasing afsluit, wordt je auto door de leasingmaatschappij aangekocht en aan jou verhuurd. De auto wordt afgeschreven naar een bepaalde commerciële restwaarde, die bepaald wordt door de leasingmaatschappij op basis van diverse factoren.

  In deze formule staat de wagen op de balans van de leasingmaatschappij en breng je als leasingnemer de huur ervan in als kosten. Bij afloop van het contract heb je als leasingnemer de optie om het voertuig al dan niet aan te kopen. De prijs wordt bepaald aan de hand van de huidige marktwaarde, de economische situatie, het aantal werkelijk gereden kilometers, enzovoort.

  Aangezien de leasingmaatschappij eigenaar blijft van de wagen, zijn bepaalde componenten zoals verzekeringen, onderhoud en herstellingen, verplicht opgenomen in het contract. Andere diensten zoals een vervangwagen, pechassistentie, winterbanden, tankkaart, … kun je als klant naar wens toevoegen.

  Hoeveel je per maand betaalt, hangt af van de gekozen diensten, maar ook van de looptijd van het contract (standaard 3 of 4 jaar) en het aantal inbegrepen kilometers (100.000 of 120.000 km). Als vlootbeheerder behoudt je altijd de controle over je budgetten, omdat je variabele kosten vooraf kunt incalculeren. En dat voorkomt onaangename financiële verrassingen. Het leasingbedrijf volgt de volledige looptijd en houdt je op de hoogte van de toestand van de wagen en onderhoudsbeurten. Ideaal voor wie opvolging en administratie liever uit handen geeft.

  Een variant hierop is de operationele renting. Hierbij worden dezelfde diensten aangeboden als bij een operationele leasing. Ook de BIV en de verkeersbelasting zijn verplicht op te nemen in het contract. Het verschil met operationele leasing is dat de restwaarde van de leasewagen minimaal 16% is, en dus kleiner dan de commerciële restwaarde. Deze formule is vooral interessant wanneer je op het einde van het leaseperiode overweegt om de wagen aan te kopen. Ook hier staat de wagen op de balans van de leasingmaatschappij en boek je de huurprijs in als kosten.

  Wil je graag de opties voor jouw wagenpark bespreken?

  Athlon is dé specialist in operationele leasing met totale ontzorging. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook financiële leasingformules mogelijk, al dan niet met extra diensten. Interesse? Neem contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

  Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

  Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf nu in