Snellaadpalen op kantoor: zinvolle investering of niet?

    donderdag 9 juni 2022

    Nu het aantal elektrische bedrijfswagens fors toeneemt, overwegen steeds meer ondernemingen om laadinfrastructuur te voorzien op de bedrijfsparking. Kies je best voor gewone laders of snelladers, of een mix van beide?

    Als onderneming met een bedrijfswagenvloot is het hoog tijd om je voor te bereiden op de “elektrische golf”. Batterijvoertuigen worden de komende jaren de norm en dat betekent dat je ook de nodige laadinfrastructuur moet voorzien op het parkeerterrein of in de garage van het bedrijf.
    Laadpalen voor elektrische auto’s installeren, daar komt heel wat bij kijken. De hardware is één ding, de infrastructuurwerken nog een ander. Ook moet je installatie futureproof zijn en rekening houden met een toenemend aantal EV’s. De beschikbare stroom moet bovendien slim worden verdeeld en pieken worden het best zoveel mogelijk afgetopt, iets wat perfect kan dankzij intelligente software.

    Hoeveel en welk type laadpalen?

    De meeste elektrische auto’s kunnen vandaag 7,4 of 11 kW aan wisselstroom verwerken. Dat is het type stroom dat uit een gewone laadpaal komt. Een elektrische auto een uur opladen levert zo’n 50 à 75 kilometer reikwijdte op. Hang je echter twee auto’s aan dezelfde paal, dan moet het vermogen (meestal) worden verdeeld en doe je er twee keer zo lang over om de batterij te laden. Daarom zou je laadpalen kunnen voorzien die 22 kW afleveren, zodat twee EV’s elk 11 kW kunnen afnemen.

    Maar soms is 11 kW onvoldoende, bijvoorbeeld wanneer je met een bijna lege batterij aankomt en een uur later weer de weg op moet naar een verre werf of klant. In dat geval biedt een snellader soelaas. Die levert gelijkstroom en kan de batterij van de auto daardoor veel sneller opladen. De beschikbare vermogens reiken doorgaans van 40 tot 300 kW. Kies je voor een exemplaar van 100 kW, dan win je op een half uur zo’n 200 à 300 kilometer aan rijbereik, afhankelijk van je auto en de laadstatus aan het begin van de laadsessie.

    Hoeveel kost een snellader?

    Zo’n snelle laadpaal kost een redelijke duit. Afhankelijk van het vermogen moet je rekenen op zo’n € 25.000 à € 125.000 voor de hardware. Dat is een veelvoud van de kostprijs van een gewone laadpaal die 11 of 22 kW kan afleveren. Daarnaast moet je bij een snellader vaak de stroomvoorziening versterken. Dat is niet op alle locaties mogelijk.

    Anderzijds kun je de kosten tot 200 procent fiscaal aftrekken, op voorwaarde dat de installatie opgeleverd wordt voor 31 maart 2023 en dat ze toegankelijk is voor derden – al dan niet buiten de kantooruren. Deze derden betalen dan een vergoeding, die bijdraagt tot de rentabilisering van de laadpaal.

    De investering van een snellader helemaal terugverdienen, dat is veel moeilijker dan met een gewone laadpaal. In de meeste gevallen is het dan ook interessanter om enkel gewone laadpalen te voorzien op kantoor en de medewerkers te laten snelladen onderweg wanneer ze snel stroom nodig hebben.

    Op zoek naar advies en een a-tot-z-begeleiding bij je laadoplossingen thuis, op kantoor en onderweg?

    Athlon Consulting heeft de geknipte service op maat: Athlon Charge Strategy. Hier ontdek je er meer over.

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in