Terug naar overzicht

Leasing of renting: wat is het verschil en waar moet ik op letten?

Wanneer je als ondernemer auto’s nodig hebt, heb je heel wat keuze als het om de aankoopwijze gaat. Vandaag is de verhuring op lange termijn erg populair, maar ook leasingformules met een aankoopoptie hebben fervente aanhangers. Wat kies je nu best?

    Ik wil de auto houden

    Als je de auto langer wilt gebruiken, is de keuze voor de verhuring op lange termijn (of operationele leasing) niet aangewezen. Op het einde van de huur is er in deze formule namelijk geen aankoopoptie voorzien. Je bent als huurder verplicht de auto terug in te leveren bij de leasingmaatschappij.

    Wat zijn je opties?

    Wil je de auto langer gebruiken dan de courante vier of vijf jaar van een klassieke leasetermijn? Dan is het interessanter om te opteren voor een aankoop met eigen middelen, een financiering, een financiële leasing of een renting. Bij die laatste twee formules volgt er na de huurperiode een aankoopoptie, waarvan de hoogte al bij de opmaak van het contract vastgelegd werd. Als je voor een aankoopoptie van maximaal vijftien procent opteert, gaat het om een financiële leasing. Wanneer de aankoopoptie zestien procent of meer dan de investeringswaarde bedraagt, spreekt men van een financiële renting.

    Het verschil tussen beide formules is puur boekhoudkundig. Een auto in financiële leasing moet je als klant opnemen in de activa van de balans, en wordt dus door jou afgeschreven. Een auto die onder de vorm van een rentingcontract gehuurd wordt, wordt niet geactiveerd op de balans. Bovendien worden de huurgelden gewoon als kost in de resultatenrekening geboekt. Omdat ze zo eenvoudig is, en omwille van het feit dat een financiële renting de kredietlijnen en de solvabiliteit van de onderneming niet beïnvloedt, is deze formule de populairste van de twee.

    Diensten inbegrepen… of niet?

    Hou er rekening mee dat de financiële leasing en renting niet noodzakelijk gecombineerd worden met diensten. Dat wil zeggen dat je als leasingnemer — tenzij die extra’s ook expliciet vermeld staan in het leasingcontract — zaken als onderhoud, verkeersbelasting, banden en verzekering apart moet regelen. Kortom, het beheren van je leasewagen(s) kost je meer tijd.

    Wanneer de aankoopoptie gelicht wordt, kan je de wagen blijven gebruiken, omdat je er dan eigenaar van bent. Je kan de auto ook doorverkopen. Eventuele winst wordt daarbij vanzelfsprekend belast.

    Ik wil de auto niet houden

    Als je na vier of vijf jaar de auto wilt vervangen door een nieuwe, is de verhuring op lange termijn de aangewezen optie. Hierbij huur je, voor een vooraf bepaald maandelijks bedrag, de auto van een leasingmaatschappij. In die som is niet alleen de financiële huur inbegrepen, maar ook de verkeersbelasting, de BIV, het onderhoud, en meestal ook de verzekering, de banden, pechbijstand, een vervangwagen en een brandstofprovisie.

    Wat is het voordeel?

    Het voordeel van deze formule is het feit dat ze inspeelt op de trend tot ontzorging. Als ondernemer hoef je je in dit geval weinig of helemaal niet bezig te houden met het beheer van je leasewagens. Alle onderhouds-, banden-, verzekerings- en belastingsfacturen verwerken: die tijdrovende taak neemt de leasingmaatschappij van je over. Jij hoeft slechts één huurfactuur per maand in je boekhouding op te nemen.

    Net als bij de financiële renting blijft de verhuring op lange termijn buiten de balans, aangezien ook deze facturen in de resultatenrekening opgenomen worden. Omdat er hier geen aankoopoptie bestaat, kan je nooit eigenaar worden van de wagen. Ook de auto langer gebruiken dan de vastgestelde huurperiode of hem doorverkopen, is bij deze formule niet mogelijk.

     

    Meer weten over de voor- en nadelen van de verschillende leasingformules?

    Neem contact op met Athlon. We bekijken dan graag samen met jou welke financieringsvorm de beste keuze is.

    Wees helemaal mee

    Schrijf je in en ontvang maandelijks gratis tips & advies over bedrijfswagens en autoleasing in je mailbox.

    Schrijf gratis in