Terug naar overzicht

Waarom ADAS en autoveiligheid deel zouden moeten uitmaken van je carpolicy

Veel bedrijven baseren zich vooral op fiscale en ecologische criteria voor hun vloot. Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) worden veel minder in rekening gebracht. “Geheel onterecht, want een voertuig met ADAS kan het verschil maken tussen wel of geen ongeval, met alle medische, economische en ecologische gevolgen van dien,“ aldus Michiel van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP.

    “Onveilige auto’s bestaan niet meer”, hoor je wel eens zeggen. Of ook: “Tegenwoordig haalt elke auto vijf sterren, toch?” Deze beweringen verdienen een stevige nuance. Er zijn nog altijd auto’s die het (stukken) beter doen dan andere. Dat is wat Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) aan het licht wil brengen. Het onafhankelijke organisme test lang niet alleen de crashveiligheid: ook de aanwezigheid en werking van ongevalvermijdende technologieën wordt geanalyseerd en in de score verrekend.

    Wat is de relevantie van Euro NCAP vandaag? En wat mogen we in de toekomst inzake autoveiligheid verwachten? Wij vroegen het aan Michiel van Ratingen, de secretaris-generaal van de organisatie.

    1. Hoe gemakkelijk is het voor een constructeur om vijf sterren te halen?

    Het aandeel auto’s dat vijf sterren haalt, schommelt de laatste vijf jaar rond de 70 procent. Zo’n 20 procent krijgt 4 sterren en 10 procent scoort drie sterren of minder. Dat het merendeel de maximale score haalt, wil nog niet zeggen dat het gemakkelijk is voor de constructeurs. Euro NCAP verstrengt immers periodiek zijn criteria en testprotocol naarmate de technologie evolueert. Een auto die vandaag vijf sterren haalt, is met andere woorden veel veiliger dan een auto die in 2015 deze score kreeg. Het jaartal dat je voor de sterren ziet staan, is met andere woorden erg belangrijk.

    2. Euro NCAP gaat dus veel verder dan crashtests?

    Jazeker. Waar Euro NCAP vroeger vooral gefocust was op passieve veiligheid – zeg maar de crashbestendigheid en systemen zoals airbags en veiligheidsgordels, is de aandacht het voorbije decennium steeds meer op actieve veiligheid komen te liggen. De jongste veiligheidssystemen worden gegroepeerd onder de noemer ADAS, die de bestuurder actief helpen om een aanrijding te vermijden of minstens de gevolgen ervan te beperken. Enkel als een auto bijvoorbeeld standaard voorzien is van AEB (Autonomous Emergency Braking), dat de auto zelf kan afremmen bij een nakende aanrijding, kan hij nog in aanmerking komen voor vijf sterren.

    3. Wat is het nut van de Euro NCAP-score voor fleetmanagers?

    De Euro NCAP-beoordeling stelt bedrijven in staat om op een eenvoudige manier voertuigen binnen dezelfde categorie met elkaar te vergelijken, zodat ze gemakkelijker kunnen zien wat de veiligste keuze is. De veiligheidsbeoordeling vloeit voort uit een reeks voertuigtests gebaseerd op real-life ongevalsscenario’s die kunnen leiden tot ernstige of dodelijke letsels voor de inzittenden of andere weggebruikers. Een hoge score betekent niet alleen dat de auto goed presteert op de NCAP-tests, maar ook dat de veiligheidsuitrusting standaard is op alle Europese markten.

    4. Jullie testen sinds 2020 ook bestelwagens. Vanwaar deze beslissing en waarop ligt de klemtoon?

    Het aantal bestelvoertuigen in het verkeer is de jongste jaren sterk gestegen. Terwijl bij de personenauto’s de veiligheid de jongste tien jaar enorm is geëvolueerd mede dankzij Euro NCAP, is dat minder het geval bij de lichte bedrijfsvoertuigen. Om constructeurs aan te zetten om te investeren in ADAS – systemen die ongevallen kunnen helpen vermijden – hebben we een testprotocol voor bestelauto’s ingevoerd. We evalueren de aanwezigheid en werking van AEB bij het naderen van een ander voertuig, een voetganger en een fietser. Ook moet de bestelwagen over een goed werkende rijstrookbewaking, snelheidsassistent en driver monitoring beschikken. We werken hier niet met sterren, maar met medailles: brons, zilver, goud en platina.

    5. Wordt de crashveiligheid van bestelwagens dan niet getest?

    In de meeste gevallen wel, omdat er van de bestelwagen meestal ook een versie voor personenvervoer bestaat. Die wordt volgens het gewone protocol voor de personenauto’s getest. Wil je dus weten of een bestelauto zowel een goede beoordeling krijgt voor de werking van zijn geavanceerde rijhulpsystemen als de bescherming van de inzittenden en de zwakke weggebruiker bij een aanrijding, bekijk dan de resultaten van zowel het lichte vrachtvoertuig als die van de minibusversie.

    Conclusie: boost je autoveiligheid, kies voor ADAS

    Wil je er zeker van zijn dat de nieuwe voertuigen in je vloot actief ongevallen kunnen helpen vermijden? Kijk dan in de eerste plaats naar de Euro NCAP-score. Sinds 2020 betekent een score van vijf sterren dat het voertuig standaard voorzien is van onder meer een autonome noodrem (AEB) en een rijstrookassistent en dat deze systemen goed werken. Is het model langer dan twee jaar geleden getest (in 2019 of vroeger)? Check dan of deze rijhulpsystemen beschikbaar zijn op het voertuig en maak ze desgevallend verplicht bij de configuratie.

    Wil je je carpolicy updaten en de veiligheid van je bestuurders verhogen? Onze experts staan je graag bij met consultancy op maat.

    Neem nu contact op!

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in