Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Aandacht hebben voor mens en milieu, verspilling vermijden, de opwarming van de aarde helpen tegengaan: maatschappelijk verantwoord ondernemen is nog nooit zo belangrijk geweest. Tegelijk zit er ook een sterke businesscase achter. In een snel veranderende wereld blijf je immers alleen succesvol als je tijdig inspeelt op de toekomst. Daarom is maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Athlon niet zomaar een loze kreet. Het is een concrete, tastbare ambitie, die we dag na dag waarmaken.

Two people on bikes next to car

Gemeend engagement

  Onze visie

  Onze klanten verwachten dat we anticiperen op de mobiliteit van morgen. Daarom nemen we bij Athlon onze verantwoordelijkheid. Zo geven we gebruikers van een bedrijfswagen de kans om zonder meerkosten verschillende vervoersmiddelen te combineren, afhankelijk van hun persoonlijke behoeften. En toen de overheid in 2018 het mobiliteitsbudget invoerde, had Athlon er al jaren ervaring mee.

  De wereld veranderen doe je niet in je eentje. Daarom vragen we ook aan onze leveranciers dat ze zich engageren voor duurzaamheid. En omdat we weten dat mensen beter presteren als ze zich goed voelen, betrekken we onze medewerkers nauw bij wat we doen en leggen we hen af en toe eens in de watten.

   

  De wereld veranderen doe je niet in je eentje. Daarom vragen we ook aan onze leveranciers dat ze zich engageren voor duurzaamheid. En omdat we weten dat mensen beter presteren als ze zich goed voelen, betrekken we onze medewerkers nauw bij wat we doen en leggen we hen af en toe eens in de watten.

  Bij Athlon beseffen we dat we impact hebben op onze directe omgeving, en op de maatschappij in het algemeen. Soms is die impact bescheiden, soms is hij krachtiger. Maar onze inzet en ons engagement zijn altijd even groot. Die visie delen we met onze moedermaatschappijen, Mercedes-Benz Mobility AG en Mercedes-Benz Group AG. Dankzij hen zijn we een sterke schakel in een sterke keten.

  Internationaal bekroond

   

  Athlon Belgium is sinds oktober 2021 SDG Pioneer. Dat is een internationale bekroning voor bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een schonere wereld. De onderscheiding gaat uit van UNITAR, het VN-instituut voor opleiding en onderzoek. SDG staat voor Sustainable Development Goals: de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

  Om SDG Pioneer te worden, volgde Athlon een intensief traject. Over een periode van drie jaar ondernamen we maar liefst dertig tastbare acties om mens- en milieuvriendelijker te gaan werken: uren vrijmaken voor vrijwilligerswerk, de aanplant van een geboortebos, inspanningen om de work-lifebalance van onze werknemers te verbeteren ... Athlon was ook een van de eerste leasingbedrijven die ervoor kozen hun vloot te elektrificeren.

  SDG Pioneer

  Het goede voorbeeld

  Bij Athlon vinden we: als we onze klanten willen overtuigen om groener te gaan rijden, dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven. En dus bieden we onze werknemers milieuvriendelijke alternatieven aan bij de keuze van hun wagen. Zo hebben de plug-in-hybrides veel succes bij wie een nieuwe bedrijfswagen mag bestellen.

  Verder rijden we bij Athlon niet alleen groener, maar ook gewoon minder. We zullen voor onze werknemers het federale mobiliteitsbudget invoeren, waarmee ze een energiezuinigere bedrijfswagen kunnen combineren met bijvoorbeeld een elektrische fiets of een treinabonnement. Bovendien helpen we ook onze klanten om de stap te zetten naar een groenere mobiliteit.

  athlon gebouw

  Beginnen bij onszelf

  Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Bij Athlon nemen we die slogan letterlijk: de voorbije jaren hebben we heel wat inspanningen geleverd om ons bedrijfsgebouw in Machelen te vergroenen. Onze kantoren bereik je niet over saaie klinkerpaadjes langs strak gemaaide grasperkjes, maar door een wilde bloemenweide. Verharde oppervlakken hebben we opgebroken en vervangen door groen, voor een betere waterdoorsijpeling.

  Binnen hebben we het oude, stereotiepe kantoorpand een frisse nieuwe inrichting gegeven, zodat onze mensen in een prettige en stimulerende omgeving kunnen werken. We ondersteunen hen bijvoorbeeld om gezonder te leven. Zo is er een fitality team dat allerlei initiatieven neemt: zo kunnen onze mensen trainingen volgen over stressbestendigheid, is er gratis vers fruit en zijn er gratis elektrische deelfietsen. We betrekken ook onze buren bij wat we doen. Ook dat hoort bij de duurzame organisatie die Athlon wil zijn.

  Een heldere visie

  Athlon België maakt deel uit van Athlon International. Die internationale groep hecht bijzonder veel belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en heeft er ook een heldere visie op. Bij Athlon België willen we ons in de toekomst nog meer door die visie laten inspireren, zodat ons duurzaamheidsbeleid nog sterker aansluit bij de kernwaarden van Athlon.

  Hier stopt het niet

  De bekroning tot SDG Pioneer was voor Athlon Belgium een belangrijke mijlpaal: de erkenning dat maatschappelijk verantwoord ondernemen in onze organisatie geen holle slogan is. Maar daar stopt het niet. De volgende stap in ons duurzaamheidsverhaal vind je binnenkort op deze webpagina.