Terug naar overzicht

Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Geef je bestemming op voorhand in

  Het lijkt vanzelfsprekend om het niet te doen, maar in onze haast gebeurt het toch: we stappen in de auto, beginnen alvast te rijden en geven de bestemming in de navigatie in als we al op weg zijn. Toch is dit absoluut af te raden. Je bent er met je aandacht niet bij en doet er bovendien veel langer over om het adres in te geven dan wanneer je stilstaat. Rijden en toetsen bedienen is immers geen handige combinatie. Tip: selecteer je bestemming in je navigatie-app op je smartphone nog voor je in de auto stapt; zodra je smartphone verbinding maakt met je auto, druk je op ‘start’… en je bent efficiënt en veilig onderweg!   

  Schakel je telefoon in automodus

  Afleiding aan boord van de auto neemt vaak de vorm aan van telefoontjes en berichtjes die binnenkomen. Je bent al snel geneigd om ze te beluisteren of – erger nog – je whatsappjes of sms’jes stiekem te lezen terwijl je rijdt. Om de verleiding in de kiem te smoren kun je je smartphone in vliegtuigmodus schakelen. Wil je toch bereikbaar zijn, dan kun je bij je iPhone bijvoorbeeld kiezen voor de focus “Autorijden”. Je kunt zelf selecteren welke berichten en welke personen worden doorgelaten of niet. In andere smartphones kies je “niet storen tijdens autorijden” of de “Drive mode” of “Automodus”. Zodra je begint te rijden, worden deze modi automatisch actief.

  Gebruik Athlon Safe Drive Pod

  De Athlon SafeDrivePod is een toestelletje ter grootte van een muntstuk dat met je smartphone communiceert aan de hand van een eenvoudig te installeren app. Zodra je gaat rijden, ontvangt je telefoon een signaal en blokkeert de toegang tot het telefoonscherm en alle apps. Handsfree bellen en gebruikmaken van navigatie- en muziekstreamingapps is wel nog (beperkt) mogelijk. En staat de auto langer dan vijf seconden stil? Dan is alles weer beschikbaar. Aan Athlon SafeDrivePod hangt ook een beloningsprogramma vast om het gebruik ervan te stimuleren. Het biedt de fleetmanager desgewenst een (geanonimiseerd) totaalinzicht in het verkeersgedrag binnen de organisatie. Hier lees je er alles over.

  Bedien je auto met stemcommando’s

  De meeste auto’s zijn vandaag uitgerust met een spraakassistent. Je kunt er je bijvoorbeeld de airco mee instellen, je muziek selecteren en je navigatiebestemming ingeven. Als je Apple CarPlay of Android Auto gebruikt, kun je daarenboven de apps op je smartphone bedienen door gesproken commando’s. Spreken zorgt voor minder afleiding dan met je vingers drukken op de digitale toetsen van het aanraakscherm of de schakelaars op het stuurwiel. 

  Rijden en met de bediening van de auto of je smartphone bezig zijn: het is geen veilige combinatie. Door enkele eenvoudige voorzorgen te nemen vermijd je onnodige risico’s en hou je je aandacht daar waar ze moet zijn: op de weg voor je. Goed voor jezelf, je passagiers en je medeweggebruikers!

  Wil je als fleetmanager meer weten over Athlon SafeDrivePod als handige, snel te implementeren tool om de veiligheid van je medewerkers te verhogen? Klik dan hier.