Terug naar overzicht

Athlon EV duel: Peugeot E-3008 vs. Renault Scénic E-Tech Electric: twee elektrische cross-overs met groot rijbereik

Terwijl de Renault Scénic zijn monovolumeverleden de rug toe keert om zich tot een zuiver elektrische cross-over te ontpoppen, lijkt Peugeot al een fase verder te zijn met de futuristisch gelijnde E-3008. Los van hun esthetische keuzes past er een erg grote accu in deze EV’s, wat hen des te aantrekkelijker maakt.

  Bekijk video

  Breedbeeldinfotainment

  Het interieur van de E-3008 is opnieuw een demonstratie van Peugeot’s durf om de dingen anders te doen. Het i-Cockpit-concept ontpopt zich in de e-3008 tot een erg helder en open geheel. Het kleine stuurtje blijft van de partij, maar de selectiehendel van de transmissie staat nu rechts van de stuurkolom. De middenconsole is dus helemaal vlak en biedt plaats aan een groot opbergvak. Het pronkstuk wordt gevormd door de 21 duim brede tablet met glasheldere graphics. 

  Aan boord van de Renault wordt de aandacht meteen getrokken door het Open R-infotainmentsysteem met een megadisplay dat een omgekeerde L vormt. Het besturingssysteem draait op Android Automotive en dat betekent dat Google Maps geïntegreerd zit in het geheel. Er zijn ook heel wat apps verkrijgbaar en je kunt Google Assistant gebruiken om thuis bijvoorbeeld je garagepoort te openen. De intelligente routeplanner is standaard, net als een warmtepomp – twee zaken waarvoor je moet bijbetalen bij Peugeot.

  Cross-overs met groot rijbereik

  De Peugeot E-3008 gelooft niet in een instapversie met kleine batterij. Je krijgt dus meteen flink wat uitrusting een accu van 73 kWh netto, goed voor een rijbereik van 525 kilometer (WLTP). Later dit jaar volgt de Long Range, die tot wel 700 kilometer belooft met zijn 98 kWh-accu, alsook een versie met dubbele elektromotor en dus vierwielaandrijving. En de laadprestaties? Die zijn met 11 kW AC en 160 kW DC marktconform. Wel opmerkelijk is dat je kunt bijbetalen voor een boordlader die 22 kW aankan.

  Renault levert de Scénic E-Tech Electric eveneens met twee accugroottes. De standaardversie heeft 60 kWh aan celcapaciteit en is goed voor 420 kilometer met een volle lading (WLTP). De topversie krijgt naast een accu van 87 kWh ook een krachtigere motor. Het WLTP-cijfer van deze laatste bedraagt 630 kilometer. Minder dus dan de Peugeot, en ook de boordlader is wat zwakker:  standaard moet je genoegen nemen met 7,4 kW. Niet genoeg? Dan kun je upgraden naar een exemplaar van 22 kW, net als bij de E-3008. Snelladen kan de Scénic met 150 kW.

  Bekijk video

  Peugeot E-3008 front view

  Peugeot E-3008 rear view

  Peugeot E-3008 dashboard

  Renault Scénic E-Tech Electric rear view

  Renault Scénic E-Tech Electric dashboard

  Conclusie?

  Zowel de Scénic als de E-3008 bewijst dat de Fransen zich in het koppeloton bevinden qua elektrische aandrijving. De Renault is wat ruimer en praktischer en gooit hoge ogen met zijn Open R-infotainment. De Peugeot gaat voor uitstraling en mikt hogerop in het segment, getuige ook zijn grotere accu en ambitieuzere prijs.