Terug naar overzicht

Athlon EV duel: Polestar 4 en VW ID.7 – Verbluffend design versus gestroomlijnde efficiëntie

Het segment van de grote elektrische berlines krijgt er in één klap twee kleppers bij. Volkswagen gaat voor de strakke aanpak met de ID.7, terwijl Polestar net uitpakt met een excentrisch design voor de ‘4’. Het technologische pakket van beide nieuwkomers is dan weer erg vergelijkbaar en op zijn minst indrukwekkend te noemen.

    Grote elektrische berlines

    Laat je niet misleiden door zijn naam: de Polestar 4 staat in het gamma niet boven de 3, maar nestelt zich tussen deze grote SUV en de populaire 2 in. De jongste telg uit het gamma van de Zweeds-Chinese constructeur rust op een wielbasis van drie meter, is 4,84 meter lang en heeft een hoogte van 1,54 meter. Een unieke eigenschap van de Polestar 4 is dat hij het zonder achterruit stelt. De traditionele achteruitkijkspiegel werd vervangen door een display waarop in realtime beelden van een camera achteraan op het dak te zien zijn.

    De ID.7 houdt het bij vrij conservatieve, maar wel heel gestroomlijnde vormen. Met zijn 4,96 meter is hij nog eens 12 cm langer dan de Polestar, maar zijn wielbasis en hoogte zijn haast identiek. Met welke auto je hem qua formaat en sociale status kunt vergelijken binnen het klassieke VW-gamma?  De Arteon: ook die mikt op Passat-rijders die het net iets hogerop en exclusiever zoeken. En ja, er is ook een breakversie voorzien, die het achtervoegsel Tourer in plaats van Variant krijgt.

    Indrukwekkende ruimte en digitale skills

    Dat de ID.7 het elektrische vlaggenschip is van Volkswagen, dat zie je aan de knappe materialen en verzorgde afwerking. Hier geen klassieke tellers, maar een head-updisplay met augmented reality – zoals in een moderne jet! Centraal op het dashboard prijkt een 15 duim grote tablet met een geavanceerd infotainment. De navigatie houdt rekening met heel wat parameters om je zo efficiënt mogelijk op je bestemming te brengen, rekening houdende met eventuele laadstops. Ook warmt hij de batterij op om het snelladen te faciliteren.


    Hoe indrukwekkend het interieur van de ID.7 ook is, het wordt qua sfeer en digitale skills toch nog overtroefd door dat van de Polestar 4. De sobere en niettemin knusse Scandinavische insteek wordt naar merkgewoonte gecombineerd met een Google-gestuurd infotainment. Google Maps, Google Assistant en Google Home zijn standaard geïntegreerd. Je kunt zelfs apparaten thuis met behulp van spraakopdrachten bedienen. Ook geniet je standaard van een panoramadak dat tot achter de hoofden van de achterpassagiers loopt.

    Meer kilometers met minder kWh

    Er zijn verschillende versies van de Polestar 4 beschikbaar. De Single Motor-versies worden aangedreven op de achterwielen door een motor van 200 kW (272 pk), goed voor een 0-naar-100-sprinttijd van 7,1 seconden. De Dual Motor beschikt over vierwielaandrijving en 400 kW (544 pk) aan -vermogen. Met 3,4 seconden over de klassieke spurtoefening is dit de snelste Polestar tot nog toe. In beide gevallen wordt de energievoorraad opgeslagen in een accu van 94 kWh netto, die je in het beste geval 610 kilometer ver brengt (WLTP) en met 200 kW kan snelladen.


    VW lanceert de ID.7 eerst als Pro en later ook als Pro S. Beide worden aangedreven op de voorwielen door een 210 kW (286 pk) sterke e-motor. Het verschil zit hem in de accu: de Pro houdt het bij 77 kWh, de Pro S kan 86 kWh aan energie opslaan. Snelladen kan met 170 respectievelijk 200 kW, de WLTP-actieradius bedraagt 619 respectievelijk 700 kilometer. Conclusie? De VW I.D7 springt zuiniger om met stroom dan zijn rivaal bij Polestar. De benchmarkspurt haspelt de Pro trouwens af in 6,5 seconden, de zwaardere Pro S heeft er een halve seconde meer voor nodig.

    Conclusie?

    Zowel de 4 als de ID.7 is een technologisch uitstalraam voor zijn maker. De Volkswagen blijft trouw aan zijn merk-DNA inzake aankleding en design en maakt indruk met zijn efficiënte aandrijflijn. De Polestar is wat minder op zuinigheid gefocust, maar overtroeft zijn Duitse rivaal op het vlak van infotainment. En zijn ontwerp kun je allesbehalve dertien in een dozijn noemen.