Terug naar overzicht

Fietsvergoeding 2023 voor iedereen: gezonder, duurzamer en voordeliger woon-werkverkeer

Sinds 1 mei 2023 hebben alle werknemers in België recht op een fietsvergoeding, voor zover die nog niet voorzien was door de werkgever. Ze is opgenomen in cao 164 en moet nog meer werkenden aanzetten om de auto thuis te laten. Goed voor het milieu, de portefeuille en de gezondheid!

Men on bike

    Hoeveel mensen fietsen naar het werk?

    Volgens SD Worx springt vandaag zo’n 11 procent van alle werknemers, arbeiders en bedienden op de fiets om naar het werk te pendelen*. Opvallend is dat 55 procent van de werknemers die op minder dan 5 kilometer van het werk wonen, nog altijd de auto nemen.
    Er is dus nog heel wat groeipotentieel voor de tweewieler als pendelmiddel. En dat potentieel belooft des te meer aangesproken te worden door de fietsvergoeding waarop iedere werknemer voortaan aanspraak kan maken. Dankzij een nieuwe cao zullen in totaal er enkele honderdduizenden extra medewerkers recht hebben op een tussenkomst, aldus Piet Van den Bergh van de christelijke vakbond ACV*.

    Hoeveel fietsvergoeding 2023 cao 164?

    De vergoeding zoals die voorzien wordt in cao 164 bedraagt 0,27 euro per kilometer, met een maximum van 40 kilometer per dag. Dat bedrag stijgt automatisch mee met het maximaal fiscaal vrijgestelde bedrag.
    Belangrijk om weten is dat deze nieuwe verplichting voor de werkgevers alleen van toepassing is als binnen het paritair comité of de onderneming nog geen collectieve arbeidsovereenkomst bestaat waarin een fietsvergoeding geregeld wordt.
    Is er wel al een fietsregeling, en voorziet die in een lagere vergoeding, dan moet die niet worden opgetrokken naar 0,27 per kilometer.

    Fietsvergoeding en bedrijfsfiets? De perfecte combinatie!

    De veralgemeende fietsvergoeding vormt de perfecte opportuniteit voor ondernemingen om bedrijfsfietsen in te voeren.

    “Medewerkers kunnen een deel van hun loon of hun eindejaarspremie aanwenden om een leasefiets te kiezen. Financieel is dat interessant omdat ze dat kunnen doen met bruto- in plaats van nettoloon. Dankzij de fietsvergoeding genieten ze nu ook van een tegemoetkoming in de kosten van de fiets”, zegt Cécile Liénard, Senior Product Manager.

    Het voordeel schuilt hem vanzelfsprekend niet enkel in het financiële: naar het werk fietsen verlicht de filedruk en is goed voor mens en milieu. Het geeft je als werkgever ook een positief imago.

    Fietsvergoeding 2023: welke fietsen komen in aanmerking?

    De fietsvergoeding geldt niet alleen voor klassieke fietsen. Ook e-bikes en speedpedelecs komen in aanmerking. Steps, hoverboards en monowheels dan weer niet.

    Trouwens, dankzij de formule BikeLease van Athlon komt een mooie elektrische fiets ook echt binnen handbereik. In de plaats van de fiets in één klap te moeten betalen, kunnen werknemers het bedrag spreiden over meerdere jaren. Op het einde van het contract kan de tweewieler voor een aantrekkelijke prijs worden overgenomen.
    Bijkomende voordelen van Athlon BikeLease: de verzekering, het onderhoud en pechverhelping zijn inbegrepen. Zo wordt de werknemer helemaal ontzorgd en is hij nog gemotiveerder om de fiets als voorkeursvervoermiddel te kiezen.