Terug naar overzicht

All-seasonbanden of de klassieke combinatie zomer-winterbanden: wat is beter?

De all-seasonband is aan een heuse opmars bezig. Logisch, want hij vermijdt het tweejaarlijkse bezoek aan de bandencentrale. Toch moet je rekening houden met enkele beperkingen. Hij blijft immers een compromis en wordt niet overal toegelaten als alternatief voor de winterband.

Guy maintains a carwheel

    Voor- en nadelen all-seasonband

    Het grote voordeel van all-season-, all-weather ofte vierseizoenenbanden is dat je er de tweejaarlijkse bandenwissel in de garage mee uitspaart. Je vermijdt ook opslagkosten en de eventuele extra velgenset.
    “Zo’n all-seasonband is echter op alle vlakken een compromis. Meestal leunt hij qua eigenschappen eerder aan bij de winterband dan bij de zomerband, een uitzondering niet te na gesproken. Hij scoort dan ook op geen enkel punt even goed als de klassieke combinatie zomer-winterband,” zegt Wenda Vanderbist, technical expert bij Athlon.
    “In echt winterse situaties kan een all-weatherband niet tippen aan de prestaties van een echte winterband, die bij het accelereren en zeker bij het remmen en uitwijken veel veiliger blijkt. Door hun doorgaans zachtere compound moeten all-seasons ook hun meerdere erkennen in de zomerband bij hogere temperaturen.”

    Hoger verbruik, meer lawaai met all-seasons

    Er is nog een belangrijk nadeel verbonden aan vierseizoenenbanden. “In vergelijking met zomerbanden zijn ze onderhevig zijn aan een iets hogere slijtage in warme omstandigheden. Wie er het hele jaar door mee rijdt, zal gemiddeld meer brandstof verbruiken”, verklaart Vanderbist.
    Bovendien passen vierseizoenenbanden niet op elk voertuig. Athlon raadt vierseizoenenbanden enkel aan op bestelwagens of kleine personenwagens. “Die hebben kleinere banden, waardoor ook het rolgeluid beperkt blijft.”

    Winter- of all-seasonbanden: wat is inbegrepen in het contract?

    Hoe weet een bestuurder welke banden in zijn leasecontract zitten? “Een bestuurder kan dit navragen bij zijn vlootmanager of contact opnemen met de Driver Desk van Athlon. Welke banden in het contract zitten, staat meestal in de offerte.”
    Daar staat ook in vermeld of de bestuurder recht heeft op beperkte winterbanden (één set van vier voor de hele duur van het contract) of onbeperkte winterbanden (banden met slijtage worden vervangen zonder dat je moet bijbetalen).

    Of all-seasonbanden toegelaten zijn in landen met winterbandenplicht, dat lees je in deze andere blog.