Terug naar overzicht

Toenemende ‘smartphone-ongevallen’ baren bedrijven en overheden zorgen

Ook al worden onze auto’s steeds veiliger, het aantal verkeersongevallen neemt niet af. Met name afleiding door smartphonegebruik blijkt de boosdoener te zijn. Vooral nummers intoetsen en berichten typen vergroot het ongevalsrisico aanzienlijk, maar nog gevaarlijker is een online meeting bijwonen.

  50 doden per jaar door smartphone

  Onze smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. We doen er veel meer mee dan bellen. Hij is het digitale verlengstuk van ons zakelijke en persoonlijke leven en schreeuwt om aandacht. En het is moeilijk om daaraan te weerstaan, zelfs als je aan het rijden bent. Nochtans volstaan slechts enkele seconden afleiding om een erg gevaarlijke situatie te creëren.

  Volgens onderzoek van VIAS (het Belgische instituut voor verkeersveiligheid) zouden ongeveer 150 doden per jaar bij automobilisten in het Belgische verkeer kunnen toegeschreven worden aan afleiding, waarvan één derde aan handmatig telefoongebruik. Dat zijn dus 50 dodelijke ongevallen die rechtstreeks te wijten zijn aan de smartphone.

  Online meeting in de auto: levensgevaarlijk

  Het blijken vooral de jongere bestuurders te zijn die de risico’s onderschatten. Volgens een recente enquête van VIAS, waarbij 6.000 automobilisten werden ondervraagd, belt één op de vier jonge bestuurders minstens eenmaal per maand met de gsm in de hand achter het stuur. Eén jonge bestuurder op vijf maakt zelfs al rijdend foto’s of filmpjes.

  Van alle ondervraagden – dus niet alleen de jongere – gaf 8% toe wel eens een online meeting te volgen… Volgens VIAS is de afleiding zo mogelijk nog groter dan bij een gewoon telefoontje. “Vaak nemen verschillende collega’s deel aan zo’n meeting en wordt er ook nog verwacht dat je input geeft. De cognitieve afleiding is zeer groot en af en toe gaat dat ook nog gepaard met een extra visuele afleiding als bestuurders ook nog een presentatie volgen,” luidt het. 

  Aandachtsystemen in de auto

  Ook bij onafhankelijke Europese autoveiligheidsorganisatie EuroNCAP wijst men op de gevaren van afleiding tijdens het rijden. “Afleiding en onoplettendheid van de bestuurder zijn belangrijke factoren bij auto-incidenten en ongevallen. Visueel veeleisende taken gaan gepaard met erg hoge risico’s, zo blijkt uit onderzoek*. Sms'en tijdens het rijden is de meest prestatieverminderende afleiding voor de bestuurder**“, aldus Adriano Palao Bernal, technical manager bij EuroNCAP.

  “Daarom legt Europa legt vanaf 2024 maatregelen op aan de autoconstructeurs, door de verplichte installatie van een Advanced Driver Distraction Warning (ADDW) in nieuw gelanceerde voertuigen. Met onze steeds strengere testcriteria zullen we bij EuroNCAP de lat echter nog hoger leggen dan wat Europa voorschrijft.“

  Athlon en autoveiligheid

  Athlon kan zich niet naast deze verontrustende ongevallentrend neerleggen. Als bedrijf met sterke focus op verantwoord maatschappelijk ondernemen bereidt het momenteel een campagne voor om klanten te sensibiliseren en aan preventie te doen. Meer daarover volgt over enkele weken.

   

  *Victor T. et al - Analysis of Naturalistic Driving Study Data: Safer Glances, Driver Inattention, and Crash Risk (2014)

  **Choudhary en Velaga, 2017