Terug naar overzicht

Salarispakket? Deze extralegale voordelen maken je aantrekkelijk als kmo.

Hoe trek je als kmo de beste werknemers aan zonder je loonkosten de pan te laten uit swingen? Simpel: door de arbeidsvoorwaarden af stemmen op de verwachtingen van vandaag en daarbij maximaal gebruik te maken van de fiscale voordelen. Een overzicht.

Young Woman Blond Hair Behind Steering Wheel

    Als kleine of middelgrote onderneming word je vandaag geconfronteerd met grote uitdagingen. Grondstoffen- en onderdelenschaarste, marges die onder druk staan, inflatie… Waar heel wat ondernemers nog het meest van wakker liggen, is ongetwijfeld het tekort aan gekwalificeerd personeel. Een vacature ingevuld krijgen of je personeel aan je binden blijkt een moeilijke taak.

    Werknemers worden door de grote bedrijven vaak verleid met een aantrekkelijk loon en een hele rist extralegale voordelen. Als kmo is het niet gemakkelijk om daar tegenop te boksen, maar toch zijn er heel wat tools om jezelf op te stellen als Employer of Choice.

    Een verloningspakket op maat

    Extralegale voordelen zijn vandaag onmisbaar in het salarispakket. Het zijn toemaatjes bovenop het loon van de werknemer die fiscaal voordeliger zijn dan een bruto loonsverhoging. Volgens Jobat kan de gemiddelde werknemer vandaag rekenen op zes zulke fiscaal aantrekkelijke extra’s. De top vijf wordt aangevoerd door de eindejaarspremie, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, de groepsverzekering en de dertiende maand.

    Er tekent zich bovendien een sterke trend af richting flexibele verloning. Daarbij kan de werknemer zelf kiezen uit een waaier aan extralegale voordelen, bovenop degene die in het standaardpakket van de werkgever zitten. Vaak wordt daarbij de dertiende maand en/of bonus aangewend. Men heeft het in deze context meestal over een cafetariaplan: je schept als het ware zelf op je bord wat je wil. Populair daarbij zijn extra vakantiedagen, een laptop, pensioensparen, enzovoort.

    Maak mobiliteit tot je prioriteit    

    Steeds meer bedrijven nemen ook een tussenkomst in de mobiliteit op in hun loonpakket. Met een gewone terugbetaling voor de woon-werkkilometers maak je als werkgever vandaag echter geen indruk meer op je personeel. Werknemers willen à la carte hun mobiliteit kunnen invullen. Net op dit vlak kun je je als werkgever onderscheiden.

    Maar een flexibel mobiliteitsaanbod, hoe biedt je dat aan? Eenvoudig: met een partner als Athlon. We hebben niet alleen de oplossingen, maar helpen je ook bij de implementatie ervan, van a tot z. Desgewenst kunnen we de wensen van je medewerkers eerst in kaart brengen via onze Athlon Mobility Profiler

    Met Athlon EmployeeLease geef je je medewerkers toegang tot een ruim aanbod aantrekkelijke voertuigen als onderdeel van je cafetariaplan. Het draagt ook bij aan de vergroening van je wagenpark. Medewerkers kiezen voor een ‘groen’ model dat ze in het geval van een privéaankoop allicht niet zouden hebben overwogen.

    Natuurlijk heeft niet iedere werknemer een boodschap aan een bedrijfswagen. Met Athlon MobilityBudget bied je medewerkers die recht hebben op een firma-auto de mogelijkheid om het voertuigbudget om te zetten in een mobiliteitsbudget. Een leasefiets, een mobiliteitskaart, een huurauto nu en dan: de mogelijkheden zijn legio. 

    Het federale mobiliteitsbudget is fiscaal bijzonder interessant voor zowel de werkgever als werknemer. Meer weten over deze win-win oplossing voor jouw bedrijf? Je leest er alles over in ons dossier 'Het mobiliteitsbudget: een motiverend plan'.

    Download het dossier 'Het mobiliteitsbudget: een motiverend plan'