EV vooruitblik - Lexus RZ 450e: weerwerk voor de Audi Q4 e-tron

  vrijdag 29 april 2022

  Het Japanse luxemerk Lexus heeft er lang over gedaan om een elektrische cross-over op de markt te brengen, maar slaat met de RZ 450e spijkers met koppen. Hij werd van onderstel tot plafond ontwikkeld als een elektrische auto en introduceert heel wat technologische snufjes.

  Lexus RZ 450e

  Omdat Lexus tot de Toyota-groep behoort, werd de RZ 450e gezamenlijk met de Toyota bZ4X ontwikkeld. Hij heeft dan ook vergelijkbare afmetingen, maar oogt een stuk imposanter. Hij mikt immers op klanten die ook een Audi-showroom zouden binnenwandelen voor een Q4 e-tron.

  Zijn kloeke en toch geraffineerde uitstraling ontspringt met name aan het markante radiatorrooster (dat er geen is, want EV’s hebben amper luchtkoeling nodig). Achteraan zien we op de RZ 450e de typische doorlopende lichtstrip van andere Lexus-modellen met in het midden fier het merklogo.

  Vliegtuigstuur

  Aan de binnenkant valt meteen het kleine halve stuurwiel op, dat aan dat van een vliegtuig doet denken. Het betreft een steer-by-wire systeem: er is geen mechanische verbinding meer tussen het stuur en de vooras. De rotatie van het stuurwiel wordt omgezet in een digitaal signaal, dat op zijn buurt de wielen doet draaien via een elektromotor.

  De voordelen van het systeem, dat als optie verkrijgbaar is, zijn onder meer een beter zicht op het instrumentenpaneel, een betere stabiliteit rechtuit, maar vooral ook een kortere stuuruitslag. Je moet dus minder ver draaien aan het wiel, wat ook de nauwkeurigheid ten goede komt.

  Altijd vierwielaandrijving

  De Lexus RZ 450e wordt altijd op de vier wielen aangedreven – in tegenstelling tot zijn concurrenten. Er zit een elektromotor voor- en achterin, voor een gezamenlijke output van 230 kW (313 pk) en 435 Nm. Daarmee kan deze sportieve luxe-cross-over in amper 5,6 seconden vanuit stilstand naar honderd per uur optrekken.

  Wat hem verder onderscheidt, is de Direct4-technologie. Die kan het beschikbare vermogen en koppel van de elektrische Lexus in amper enkele milliseconden naar elk van de vier wielen sturen, wat veel sneller is dan bij een traditioneel mechanische vierwielaandrijving. Aan grip zul je met andere woorden nooit een gebrek hebben, zelfs niet op een uitdagende ondergrond.

  Straffe garantie

  Volgens Lexus maakt de accu van 71,4 kWh onder de koffervloer een WLTP-rijbereik van meer dan 400 kilometer mogelijk, maar een exacte waarde geeft het merk nog niet mee. Het laden van de batterij kan aan 150 kW met gelijkstroom of 11 kW met wisselstroom.

  Lexus heeft trouwens zoveel vertrouwen in zijn batterij dat je er tien jaar of één miljoen kilometer waarborg op krijgt. Voorwaarde is wel dat je jaarlijks op controle gaat bij de dealer.

  De nieuwe elektrische Lexus kan vanaf nu besteld worden. De eerste leveringen zijn voorzien voor eind 2022.

  Lexus RZ 450e

  Meer weten over elektrisch rijden? 

  Athlon eMobility maakt je wegwijs

   

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer