Chiptekort zet tijdelijke rem op elektrificatie

  vrijdag 23 april 2021

  De wereld draait op microchips; van je elektrische tandenborstel over je smartphone tot zowat alle systemen van je auto. Momenteel is er een algemeen tekort en dat blijkt vooral een probleem voor elektrisch aangedreven auto’s.

  Chiptekort zet tijdelijke rem op elektrificatie

  Het werd de voorbije weken uitgebreid toegelicht in de pers: autofabrikanten moeten hun productie tijdelijk terugschroeven of zelfs stilleggen omdat er een tekort is aan onderdelen. Met name de halfgeleiderchips laten op zich wachten. Sectoranalisten voorspellen dat er door het tekort dit jaar minstens 700.000 auto's minder van de band zullen rollen wereldwijd. 

  De oorzaken van de chipcrisis zijn velerlei. Zo hebben toeleveranciers in de autosector volgens bepaalde bronnen te weinig voorraad aangelegd, in de veronderstelling dat de autoverkoop nog een tijdje zou slabakken. Die draait intussen echter weer op volle toeren.

  Daarnaast hebben moderne auto’s ook steeds meer microchips nodig, niet het minst in het geval van elektrische of plug-inhybride auto’s. Zij hebben immers een batterijmanagementsysteem en laadelektronica aan boord. Bovendien hebben ze wallboxen en laadkabels nodig en – je raadt het al – die kunnen het evenmin zonder elektronica stellen. E-auto’s worden met andere woorden twee keer getroffen.

  De toestand zou nog enkele maanden kunnen aanhouden, maar er is verbetering in zicht. Bovendien kunnen we vooruitblikken op gunstige economische factoren en een verkoopprijs van elektro-auto’s die tegen 2023 die van een klassieke auto evenaart.

  Lagere batterijprijzen, gunstigere TCO

  De schaarste van bepaalde grondstoffen zorgt voor een prijsinflatie. Die kan het economische herstel negatief beïnvloeden, maar toch zijn analisten het erover eens dat er vanaf het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw sprake zal zijn van groei.

  De economie zal ook de motor zijn achter de omschakeling naar elektrisch rijden. Volgens Bloomberg NEF zullen de prijzen van aandrijfbatterijen zelfs sneller zakken dan initieel voorspeld. Vorig jaar daalde de kostprijs per kWh naar gemiddeld $137 (gebaseerd op een rondvraag bij 150 leveranciers en klanten). Tien jaar geleden bedroeg de gemiddelde kWh-prijs nog $1.100.

  Het kantelpunt om de productieprijs van een elektrische auto terug te dringen tot het niveau van een gewone auto met verbrandingsmotor, ligt op $100, aldus Bloomberg NEF. Verwacht wordt dat dat kantelpunt tegen 2023 bereikt wordt.
  Dat is over amper twee jaar. De Total Cost of Ownership (TCO) van batterij-elektrische auto’s zal daarmee zelfs zonder subsidiëring onder die van benzine- en dieselauto’s duiken. Die laatste worden trouwens steeds duurder om te produceren door de strengere emissienormen, terwijl ze tegen een stijgende belastingdruk aankijken.

  Het is dus zaak om de vinger aan de pols te houden en steeds het totale plaatje in rekening te brengen. Athlon kan je daar uiteraard bij helpen. 

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
  Schrijf gratis in

   

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer