Chiptekort zet tijdelijke rem op elektrificatie

    vrijdag 23 april 2021

    De wereld draait op microchips; van je elektrische tandenborstel over je smartphone tot zowat alle systemen van je auto. Momenteel is er een algemeen tekort en dat blijkt vooral een probleem voor elektrisch aangedreven auto’s.

    Chiptekort zet tijdelijke rem op elektrificatie

    Het werd de voorbije weken uitgebreid toegelicht in de pers: autofabrikanten moeten hun productie tijdelijk terugschroeven of zelfs stilleggen omdat er een tekort is aan onderdelen. Met name de halfgeleiderchips laten op zich wachten. Sectoranalisten voorspellen dat er door het tekort dit jaar minstens 700.000 auto's minder van de band zullen rollen wereldwijd. 

    De oorzaken van de chipcrisis zijn velerlei. Zo hebben toeleveranciers in de autosector volgens bepaalde bronnen te weinig voorraad aangelegd, in de veronderstelling dat de autoverkoop nog een tijdje zou slabakken. Die draait intussen echter weer op volle toeren.

    Daarnaast hebben moderne auto’s ook steeds meer microchips nodig, niet het minst in het geval van elektrische of plug-inhybride auto’s. Zij hebben immers een batterijmanagementsysteem en laadelektronica aan boord. Bovendien hebben ze wallboxen en laadkabels nodig en – je raadt het al – die kunnen het evenmin zonder elektronica stellen. E-auto’s worden met andere woorden twee keer getroffen.

    De toestand zou nog enkele maanden kunnen aanhouden, maar er is verbetering in zicht. Bovendien kunnen we vooruitblikken op gunstige economische factoren en een verkoopprijs van elektro-auto’s die tegen 2023 die van een klassieke auto evenaart.

    Lagere batterijprijzen, gunstigere TCO

    De schaarste van bepaalde grondstoffen zorgt voor een prijsinflatie. Die kan het economische herstel negatief beïnvloeden, maar toch zijn analisten het erover eens dat er vanaf het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw sprake zal zijn van groei.

    De economie zal ook de motor zijn achter de omschakeling naar elektrisch rijden. Volgens Bloomberg NEF zullen de prijzen van aandrijfbatterijen zelfs sneller zakken dan initieel voorspeld. Vorig jaar daalde de kostprijs per kWh naar gemiddeld $137 (gebaseerd op een rondvraag bij 150 leveranciers en klanten). Tien jaar geleden bedroeg de gemiddelde kWh-prijs nog $1.100.

    Het kantelpunt om de productieprijs van een elektrische auto terug te dringen tot het niveau van een gewone auto met verbrandingsmotor, ligt op $100, aldus Bloomberg NEF. Verwacht wordt dat dat kantelpunt tegen 2023 bereikt wordt.
    Dat is over amper twee jaar. De Total Cost of Ownership (TCO) van batterij-elektrische auto’s zal daarmee zelfs zonder subsidiëring onder die van benzine- en dieselauto’s duiken. Die laatste worden trouwens steeds duurder om te produceren door de strengere emissienormen, terwijl ze tegen een stijgende belastingdruk aankijken.

    Het is dus zaak om de vinger aan de pols te houden en steeds het totale plaatje in rekening te brengen. Athlon kan je daar uiteraard bij helpen. 

     

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in