Terug naar overzicht

Duel MG 4 vs Renault Zoë

Renault heeft met de populaire Zoë de weg vrijgemaakt naar betaalbaar en haalbaar elektrisch rijden. Kan deze pionier zijn mannetje staan tegen het jonge Chinese geweld genaamd MG 4? Die legt alvast mooie kaarten op tafel…  

    Oud versus nieuw

    Het is alweer tien jaar geleden dat de Zoë op de markt kwam. Hij is intussen uitgerijpt tot een stadsauto die ook de occasionele snelwegrit goed verteert. In 2019 werd hij grondig opgefrist en voorzien van een knapper interieur. Hij biedt plaats aan vier inzittenden (als het moet vijf) en onderscheidt zich door zijn vrij hoge zithouding. Je hebt dus een goed zicht op het verkeer. Met een kofferinhoud van 338 liter (uitbreidbaar tot 1.225 liter) ontpopt hij zich als een veelzijdige auto.

    De MG 4 is het jongste model dat de Chinese constructeur laat ontschepen in Europa. Hij bevindt zich eigenlijk in een segment hoger dan de Renault, maar is niet duurder. Dat is meteen zijn sterkste troef: de 4 pakt uit met meer ruimte en meer uitrusting dan de Zoë, terwijl hij moderner is van concept. Zijn spitse vormen laten niemand onberoerd en hij blijkt praktisch bovendien, al is de bagageruimte met 363 liter niet uitzonderlijk.   

    Kleine, middelgrote of grote batterij

    De Zoë was tot voor kort verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, maar in de aanloop van zijn pensioen heeft Renault het aanbod gerationaliseerd. Er zit voortaan altijd een 100 kW sterke elektromotor tussen de voorwielen, die gevoed wordt door een accu van 52 kWh netto. Die is volgens de WLTP-methode goed voor 385 kilometer aan rijvrijheid. Opladen kan hij met een erg stevige 22 kW als je een gewone laadpaal gebruikt. Het snellaadvermogen is dan weer beperkt tot 46 kW.

    Op dat vlak is de MG 4 veel beter beslagen. Hij komt in drie accuvarianten: 51 kWh, 62 kWh of 75 kWh, netto capaciteiten die overeenstemmen met respectievelijk 350, 450 en 520 kilometer rijbereik. Ook het motorvermogen stijgt met de accu-inhoud: de MG 4 begint bij 125 kW en eindigt bij 180 kW. De instapper houdt het bij 6,6 kW qua AC-laadvermogen, de andere versies halen 11 kW. Snelladen doet de MG 4 met minstens 90 kW en maximaal met 144 kW.  

    Goed uitgeruste elektrische auto

    De enige versie die Renault nog aanbiedt van de Zoë heet Iconic en is behoorlijk uitgerust zonder meer. Zo is een energiebesparende warmtepomp standaard. Wel moet je nog bijbetalen voor het multimediasysteem met navigatie en voor stoel- en stuurwielverwarming. Op veiligheidsvlak kan hij niet mee met zijn jongere concurrenten en verraadt hij zijn leeftijd nog het meest.

    De MG 4 is altijd voorzien van een adaptieve cruisecontrol en een rijstrookassistent. Vanaf het Comfort-niveau beschik je over de zogenaamde Vehicle-to-load-functie, waarmee je elektrische (huishoud-)apparaten met de stroom uit de accu kunt voeden. Voor een warmtepomp en verwarmde stoelen moet je opklimmen naar het Luxury-niveau. Dat is een nadeel bij MG: om van bepaalde uitrustingen te kunnen genieten moet je een duurdere versie kiezen.

    Conclusie?

    De Renault Zoë is een veelzijdige stadsauto die verrassend snel kan laden aan een AC-laadpunt. Hij wordt op de meeste vlakken echter overtroefd door de MG 4, die modernere technologie koppelt aan een opmerkelijk design.